Πόσοι δεν θα θέλαμε να σταματήσουμε να δουλεύουμε και να συνταξιοδοτηθούμε, επίσημα ή ανεπίσημα, ζώντας μια καλή ζωή από τα κεφάλαια τα οποία έχουμε συσσωρεύσει.  Νωρίτερα φέτος, ο Σαμ Ντόγκεν παραιτήθηκε από τη δουλειά του για να κάνει ακριβώς αυτό.

Για τους περισσότερους, μια παραίτηση δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον, αλλά για τον εκατομμυριούχο ιδρυτή του Financial Samurai, μερικές λεπτομέρειες ξεχωρίζουν.

Πρώτον, ήταν η πρώτη του δουλειά από το 2012. Ο Ντόγκεν, 47 ετών, ζει ως συνταξιούχος, μπαμπάς που μένει στο σπίτι από το 2012, αυξάνοντας το ετήσιο παθητικό εισόδημά του σε περίπου 380.000 δολάρια έως το 2023 μέσω ενός μείγματος μετοχών, ομολόγων, ακινήτων και άλλων επενδύσεων. Επέστρεψε στη δουλειά στα τέλη του περασμένου έτους αφού πούλησε ένα μεγάλο κομμάτι του χαρτοφυλακίου του για να χρηματοδοτήσει την αγορά ενός νέου σπιτιού.

Μillennialls: Μετά από τη «σιωπηρή παραίτηση» στις «σιωπηρές διακοπές»

Το ότι έμεινε μόνο τέσσερις μήνες στη νέα του δουλειά είναι μια άλλη ιστορία, αλλά αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι φεύγοντας τόσο απότομα, παρέβη μια δική του συμβουλή: «Μην παρατάτε ποτέ τη δουλειά σας», λέει ο Ντόγκεν. «Απολυθείτε».

Αυτό έκανε ο Ντόγκεν πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Αντί να φύγει, επινόησε μια απόλυση που του χάρισε μισθούς τριών μηνών συν μια εξαψήφια αποζημίωση απόλυσης. Αυτά τα χρήματα, σε συνδυασμό με τα $80.000  ετησίως που κέρδιζε σε παθητικό εισόδημα εκείνη την εποχή, του επέτρεψαν να προχωρήσει σε πρόωρη συνταξιοδότηση και μοιρά;στηκε τα μυστικά του με το CNBC.

Εάν σκέφτεστε να αφήσετε τη δουλειά σας, εδώ είναι η καλύτερη συμβουλή του Ντόγκεν για να ακολουθήσετε τα βήματά του.

Πώς να διαπραγματευτείτε μια απόλυση όταν αφήνετε τη δουλειά σας

Το πώς θα καταφέρετε να αφήσετε τη δουλειά σας θα εξαρτηθεί από τις συγκεκριμένες περιστάσεις σας. Ο Ντόγκεν, το 2012 είχε φτάσει στα όρια του μετά από 13 χρόνια στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής. Είχε αποκτήσει αρκετό παθητικό εισόδημα εκτός εργασίας για να νιώθει άνετα να φύγει και ήξερε ότι ήθελε να φύγει.

Ήξερε επίσης το είδος της ισχύος που είχε ως υπάλληλος όταν έβγαινε από την πόρτα. «Ως προηγούμενο αφεντικό ο ίδιος, το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί είναι όταν ένας αξιόλογος υπάλληλος παραιτηθεί και σας ειδοποιήσει δύο εβδομάδες πριν ή λιγότερο», λέει.

Δείτε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτή τη δύναμη στην αναχώρηση από την εργασία που θέλετε.

Κάντε γνωστή τη δυσαρέσκεια σας

Βάλτε το νερό στα αυλάκι αφήνοντας τους κατάλληλους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι είστε δυσαρεστημένοι με τον τρέχοντα ρόλο σας, λέει ο Ντόγκεν.

«Βασικά πρέπει να μιλήσετε με το τμήμα προσωπικού ή να μιλήσετε με τον άμεσο προϊστάμενό σας, πείτε, “Δεν είμαι ευχαριστημένος εδώ, θα ήθελα να κάνω κάποιες αλλαγές”», λέει. «Τελικά, θα ήθελα να φύγω αν δεν τηρηθούν αυτές οι αλλαγές».

Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείτε μια κατάσταση win-win, λέει ο Ντόγκεν, επειδή υπάρχει πιθανότητα οι ανώτεροί σας να είναι πρόθυμοι να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σας.

«Μπορεί να σου δώσουν αύξηση. Μπορεί να σας δώσουν πιο ευέλικτα ωράρια. Τέλεια!» λεει. «Κανένας εργοδότης δεν θέλει κάποιον που δεν είναι πλέον ικανοποιημένος».

Προσφορά για διευκόλυνση της μετάβασης

Εάν η εταιρεία σας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σας, στρέψτε τη συζήτηση προς το ενδεχόμενο να φύγετε ενώ κάνετε τη ζωή εύκολη στον εργοδότη σας.

«Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», λέει ο Ντόγκεν ότι μπορείτε να πείτε. «Είμαι πρόθυμος να μείνω όσο το δυνατόν περισσότερο για να βοηθήσω να γίνει η μετάβαση. Αλλά υπό το πρίσμα αυτό, ας μιλήσουμε για ένα πακέτο απόλυσης».

Ο Ντόγκεν έμεινε για δύο μήνες μετά τη συνομιλία με το αφεντικό του το 2012, αφιερώνοντας αυτόν τον χρόνο εκπαιδεύοντας τον κατώτερο προσωπικό του και συστήνοντάς τον αντικαταστάτη στους πελάτες του.

Εάν είστε διατεθειμένοι να κάνετε κάτι παρόμοιο, «τις περισσότερες φορές, ο εργοδότης σας θα συνεργαστεί μαζί σας – ειδικά αν είστε καλύτερος από τον μέσο υπάλληλο», λέει ο Ντόγκεν.

Διαπραγματευτείτε μια απόλυση

Ρωτήστε εάν η εταιρεία σας σχεδιάζει να κάνει έναν γύρο απολύσεων και εάν μπορείτε να συμπεριληφθείτε. Σύμφωνα με τον νόμο WARN, οι εταιρείες με 100 ή περισσότερους υπαλλήλους (λιγότερους σε ορισμένες πολιτείες) πρέπει να παρέχουν προειδοποίηση 60 ημερών πριν προβούν σε μαζικές απολύσεις. Αντί αυτής της προειδοποίησης, οι εταιρείες οφείλουν αποζημίωση στους επηρεαζόμενους υπαλλήλους, που γενικά ισοδυναμούν με 60 ημέρες βασικής αμοιβής.

Πέρα από κάθε αμοιβή WARN Act που μπορεί να λάβετε, ο Ντόγκεν προτείνει να διαπραγματευτείτε περαιτέρω για πληρωμή αποχώρησης. «Το πρότυπο είναι μία έως τρεις εβδομάδες αμοιβής για κάθε χρόνο που δουλεύατε», λέει.

Και η διαπραγμάτευση μιας απόλυσης, αντί για παραίτηση, δεν είναι απλώς η πληρωμή σε μετρητά, λέει ο Ντόγκεν.

«Αν απολυθείτε, λαμβάνετε επιδόματα ανεργίας. Παίρνετε πακέτο απόλυσης, αναβολή συμψηφισμού, επιδοτούμενη υγειονομική περίθαλψη. Παίρνετε πολλά πράγματα που σας δίνουν μια τεράστια οικονομική διάβαση για την επόμενη προσπάθειά σας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή