Η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου επέβαλε στην EY πρόστιμο ύψους 295.000 λιρών, αφού η λογιστική εταιρεία παραβίασε ανώτατο όριο αμοιβών σε σχέση με τον πελάτη της Evraz, τη ρωσική εταιρεία χάλυβα στην οποία ο ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς ήταν τότε ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (FRC) επέβαλε πρόστιμο λίγο πάνω από 250.000 λίρες και έξοδα 45.000 λιρών στην εταιρεία Big Four, αφού η EY δεν τήρησε τους κανόνες δεοντολογικών προτύπων της εποπτικής αρχής για τον έλεγχο της Evraz το 2021.

ΕΥ: Τα στρατηγικά διλήμματα της νέας ισχυρής κυρίας και η αναβίωση του project «Everest»

Η EY «εισέπραξε» επίσης μη οικονομικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας επίπληξης. Το ανώτατο όριο αμοιβών του FRC αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση των συγκρούσεων μεταξύ του ελέγχου και άλλων υπηρεσιών, όπως η παροχή συμβουλών, περιορίζοντας το ποσό των μη ελεγκτικών υπηρεσιών που μπορούν να παρέχουν οι εταιρείες στις λεγόμενες οντότητες δημοσίου συμφέροντος (PIEs).

Το ανώτατο όριο για τις μη ελεγκτικές εργασίες ανέρχεται στο 70 % του μέσου όρου των αμοιβών που καταβλήθηκαν στην ελεγκτική εταιρεία κατά τα τρία προηγούμενα συνεχόμενα έτη.

“Το δεοντολογικό πρότυπο θέτει σαφή όρια στην αξία των μη ελεγκτικών υπηρεσιών που μπορεί να παρέχει ένας ελεγκτής”, δήλωσε η Claudia Mortimore, αναπληρώτρια εκτελεστική σύμβουλος του FRC. “Στόχος του είναι να διατηρήσει υψηλά πρότυπα ανεξαρτησίας του ελεγκτή και να διασφαλίσει την εμπιστοσύνη του κοινού στον έλεγχο. Στην προκειμένη περίπτωση, τα συστήματα και οι έλεγχοι της EY δεν διασφάλισαν τη συμμόρφωση με το δεοντολογικό πρότυπο, γεγονός που οδήγησε στην παραβίαση του ανώτατου ορίου αμοιβής”.

Τον Μάιο επιβλήθηκε στην ΕΥ πρόστιμο ύψους 4,4 εκατ. λιρών από το FRC για παραλείψεις στον έλεγχο του έκπτωτου επενδυτικού ομίλου London Capital & Finance.

Η EVRAZ έχει την έδρα της στη Μόσχα, αλλά είχε συσταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη στιγμή της παραβίασης, δήλωσε η FRC. Οι μετοχές της ήταν εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου μέχρι τον Μάρτιο του 2022, όταν ανεστάλη η διαπραγμάτευσή τους μετά την επιβολή κυρώσεων στον Αμπράμοβιτς από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τότε, ο τότε ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Premier League Chelsea κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε στην “αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και στην υπονόμευση και απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας μέσω της Evraz”.

Διπλάσια αμοιβή

Η παραβίαση του ανώτατου ορίου αμοιβής συνέβη όταν η Evraz προσέλαβε την EY στις αρχές του 2021 για να διαθέσει τα συμφέροντα του ομίλου που σχετίζονται με τον άνθρακα, τα οποία κατείχε κυρίως μέσω μιας ρωσικής εταιρείας, σε ένα σχέδιο γνωστό ως “Project Gemini”.

Το ανώτατο όριο των αμοιβών που θα μπορούσε να λάβει η εταιρεία Big Four για την εργασία της σε αυτό το σχέδιο ήταν 280.000 δολάρια, ανέφερε το FRC. Ωστόσο, οι συνολικές αμοιβές που εισέπραξε η EY UK για τις συμβουλευτικές της υπηρεσίες που υπάγονταν στο ανώτατο όριο ανήλθαν σε 535.000 δολάρια, σχεδόν διπλάσιες από το επιτρεπόμενο όριο. Η EY, η οποία άρχισε να ελέγχει τα βιβλία της Evraz το 2011, παραιτήθηκε από ελεγκτής της εταιρείας τον Νοέμβριο του 2022.

Η EY δήλωσε ότι “συνεργάστηκε πλήρως” με το FRC καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας, προσθέτοντας: “Δεσμευόμαστε να μάθουμε από αυτό το θέμα και έκτοτε έχουμε βελτιώσει τις εσωτερικές μας οδηγίες, την εκπαίδευση και τις διαδικασίες μας”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή