Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο φέτος μετά από μια αναφορά ότι τα ουκρανικά στρατεύματα κατέλαβαν το βασικό σημείο διέλευσης φυσικού αερίου της Sudzha, σημειώνει το Bloomberg.
Φυσικό αέριο: Η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται από τη Ρωσία
Εκτινάχτηκαν τα futures
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν άνοδο έως και 5,8% στα 38,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ξεπερνώντας το προηγούμενο ενδοημερήσιο υψηλό στις αρχές Ιουνίου. Το ανεπίσημο ρωσικό στρατιωτικό blog Rybar ανέφερε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα κατέλαβαν το σημείο εισαγωγής αερίου κοντά στη συνοριακή πόλη Sudzha στη Ρωσία. Ο ισχυρισμός δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί ανεξάρτητα.
Η κρατικά ελεγχόμενη από το κράτος Gazprom PJSC της Ρωσίας αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας και το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων.
Οι έμποροι βρίσκονται σε επιφυλακή για διαταραχές στο σημείο διέλευσης – έναν βασικό εναπομείναντα κρίκο που μεταφέρει ρωσικό αέριο αγωγού στην Ευρώπη – καθώς εντείνονται οι μάχες στα σύνορα με την Ουκρανία. Οποιαδήποτε διακοπή των ροών πιθανότατα θα προκαλέσει άνοδο των τιμών, επηρεάζοντας τους καταναλωτές και τις βιομηχανίες, καθώς η Ευρώπη συνεχίζει να βρίσκει τον βηματισμό της από μια ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο.
Ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας δήλωσε σε καθημερινή ενημέρωση ότι οι ροές για την Πέμπτη πρόκειται να είναι εντός του κανονικού εύρους τους.. Η Gazprom ανέφερε σε καθημερινή ενημέρωση νωρίτερα ότι οι ροές ήταν στα συνήθη επίπεδα την Τετάρτη.
Το Sudzha είναι το μόνο εναπομείναν σημείο εισαγωγής φυσικού αερίου για ρωσικό αέριο αγωγού που πηγαίνει στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, αφού το άλλο σημαντικό σημείο εισόδου, η Sokhranovka, τέθηκε εκτός λειτουργίας τον Μάιο του 2022.
Εκείνη την εποχή, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν καταλάβει την περιοχή και η Naftogaz της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για τις αποστολές μέσω της περιοχής. Προσφέρθηκε να αναδρομολογήσει τους όγκους φυσικού αερίου μέσω της Sudzha, αν και η Gazprom δήλωσε ότι αυτό δεν θα ήταν τεχνικά εφικτό.
Δεν είναι σαφές εάν η Gazprom θα επιλέξει να συνεχίσει να στέλνει ροές μέσω της Sudzha εάν έχει πράγματι καταληφθεί από την Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για «πρόκληση μεγάλης κλίμακας» στέλνοντας εκατοντάδες στρατεύματα στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, τη μεγαλύτερη επίθεση σε ρωσικό έδαφος από τότε που διέταξε την εισβολή του 2022 στη γειτονική της χώρα.
Επιστροφή της αβεβαιότητας
Η Αυστρία και η Σλοβακία είναι οι κύριοι εναπομείναντες εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου αγωγών στην Ευρώπη, αφού η Gazprom περιόρισε τις παραδόσεις στη Γερμανία και σε άλλες χώρες πριν από δύο χρόνια. Ενώ αυτές οι ροές μπορεί να σταματήσουν όταν λήξει μια συμφωνία διαμετακόμισης στο τέλος του τρέχοντος έτους, μια ξαφνική και έγκαιρη διαταραχή θα μπορούσε να ταρακουνήσει την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, εντείνοντας τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πρώτου μήνα, το σημείο αναφοράς φυσικού αερίου της Ευρώπης, αυξήθηκαν κατά 5,3% στα 38,62 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 5:53 μ.μ. στο Άμστερνταμ.
Latest News
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
«Σκληραίνει» τη στάση της η ΕΕ για τους δασμούς - Έρχονται αντίμετρα
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε: «Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» για να σημειώσει με νόημα ότι «θα προκαλέσουν αποφασιστικά και αναλογικά αντίμετρα»
Στη Novartis για 3,1 δισ. δολ. η Anthos Therapeutics
Νέο deal στην Υγεία - Τι αναφέρει η Novartis
Η περιουσία του Μασκ κατρακυλά... έπεσε κάτω από τα 400 δισ. δολάρια
Η περιουσία του Μασκ μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό των 486 δισεκατομμυρίων δολαρίων - Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει 27% από τότε που κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο
O Τράμπ τράβηξε τη σκανδάλη - Δασμούς 25% σε αλουμίνιο και χάλυβα, χωρίς εξαιρέσεις
Σε νέα φάση πέρασε ο εμπορικός πόλεμος που είχε προαναγγείλει ότι θα εξαπέλυε ο Τραμπ
Πώς η Shein σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ
Η στρατηγική της Shein στοχεύει να αποφύγει την τιμωρητική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια
Πώς η Ισπανία έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης
Η Ισπανία ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων σε τουρισμό και νέες τεχνολογίες
Ο fast and furious ρυθμός του Trump 2.0 - Τι προβληματίζει τους οικονομολόγους
Η προτίμηση των εμπορικών πολέμων και των απελάσεων έναντι των φορολογικών ελαφρύνσεων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία το 2025.