Το υπουργικό συμβούλιο της Iταλίας ενέκρινε την Τετάρτη αύξηση του ετήσιου ενιαίου φόρου εισοδήματος στο εξωτερικό για τους νέους φορολογικούς κατοίκους στην Ιταλία στα 200.000 ευρώ.

Οι Ιταλοί λένε «ναι» στην Ελλάδα για διακοπές

Το τρέχον φορολογικό κίνητρο των 100.000 ευρώ, ενώ είναι δημοφιλές στους πλούσιους, είναι αμφιλεγόμενο μεταξύ των Ιταλών, ειδικά στην επιχειρηματική πρωτεύουσα του Μιλάνου, όπου η πρόσφατη εισροή υπερ-πλουσίων έχει κατηγορηθεί για την απότομη αύξηση των τιμών των ακινήτων και άλλες αυξήσεις στο κόστος διαβίωσης, όπως αναφέρουν οι FT.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η κίνηση θα συμβάλει επίσης στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και στη γεφύρωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, κατευνάζοντας τις ανησυχίες στις Βρυξέλλες για τα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας.

Θηριώδες έλλειμμα

Η απόφαση έρχεται καθώς η Ρώμη αγωνίζεται να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο έφτασε το 7,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος πέρυσι – πολύ πάνω από τους στόχους του 3% του ΑΕΠ για τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η ΕΕ έχει προβλέψει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2024 θα είναι 4,4% του ΑΕΠ, παραμένοντας πολύ πάνω από τον στόχο, γεγονός που τον Ιούλιο ώθησε τις Βρυξέλλες να ξεκινήσουν υπερβολικές διαδικασίες που απαιτούν από τη Ρώμη να υποβάλει μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Giancarlo Giorgetti, ο οποίος την Τετάρτη αναφέρθηκε στην εισφορά ως τον «λεγόμενο ενιαίο φόρο για τους δισεκατομμυριούχους», δεν είπε αμέσως πόσα επιπλέον έσοδα αναμένεται να αυξήσει ο νέος συντελεστής.

Ωστόσο, ο Giorgetti διευκρίνισε στους Financial Times ότι η υψηλότερη εισφορά θα ισχύει μόνο για άτομα που αποκτούν φορολογική κατοικία στην Ιταλία από τώρα και στο εξής και όχι για εκείνους που είχαν ήδη μετακομίσει εκεί.

Η Ρώμη ήθελε επίσης να αποφύγει έναν αγώνα προς τα κάτω με άλλα έθνη στην προσπάθειά της να δελεάσει άτομα και εταιρείες μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων. «Εάν ξεκινήσει αυτός ο ανταγωνισμός, χώρες όπως η Ιταλία – η οποία έχει πολύ περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο – αναπόφευκτα προορίζονται να χάσουν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών την Τετάρτη.

Δημοφιλής στους πλούσιους η Ιταλία

Τα τελευταία χρόνια, η Ιταλία έχει αναδειχθεί ως ένας δημοφιλής νέος οικιστικός προορισμός για τους  υπερ-πλούσιους του κόσμου, χάρη στα γενναιόδωρα φορολογικά κίνητρα που ξεκίνησαν το 2016 σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί η μακροπρόθεσμη διαρροή εγκεφάλων της χώρας

Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε μετά την ψηφοφορία για το Brexit ώθησε πολλούς Ευρωπαίους με έδρα τη Βρετανία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, επέτρεψε σε νέους ξένους φορολογικούς κατοίκους στην Ιταλία ή σε Ιταλούς που επέστρεφαν από τουλάχιστον εννέα χρόνια που ζούσαν στο εξωτερικό, να πληρώνουν κατ ‘αποκοπή φόρο μόλις 100.000 ευρώ για οποιοδήποτε ξένο εισόδημα ή περιουσιακά στοιχεία για 15 χρόνια.

Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα, γνωστό στους ντόπιους ως «το σύστημα των ποδοσφαιριστών», έχει πιστωθεί με την προσέλκυση τουλάχιστον 2.730 πολυεκατομμυριούχων, όπως στελέχη ιδιωτικών κεφαλαίων, ολιγάρχες και επιχειρηματίες, για να εγκατασταθούν στην Ιταλία, κυρίως στο Μιλάνο.

Πετάνε οι τιμές των ακινήτων

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις δυσανασχέτησαν πολλούς Ιταλούς, ειδικά στο Μιλάνο, όπου η εισροή πλουσίων έχει κατηγορηθεί για αύξηση 43% στις τιμές των ακινήτων τα τελευταία πέντε χρόνια και σχεδόν 20% αύξηση των ενοικίων τα δύο χρόνια έως τον Μάρτιο.

Ωστόσο, πολλοί επενδυτές ανέμεναν ότι η εισροή μεγάλων δαπανών θα συνεχιζόταν καθώς η νέα κυβέρνηση των Εργατικών της Βρετανίας ετοιμάζεται να καταργήσει το αμφιλεγόμενο καθεστώς «non-dom» του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο επέτρεπε στους πλούσιους ξένους να αποφεύγουν να πληρώνουν φόρο για το εισόδημά τους στο εξωτερικό.

Η Three Hills Capital Partners, μια εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια ιδιωτική λέσχη μελών στο Μιλάνο το φθινόπωρο, το τελευταίο σε μια σειρά πολυτελών χώρων που άνοιξαν στην πόλη τα τελευταία χρόνια.

Απογοητευμένοι ξένοι προειδοποίησαν ότι η ξαφνική αλλαγή του ενιαίου φόρου και η έλλειψη μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής σταθερότητας που συνεπαγόταν ήταν κακοί οιωνοί για τους ανθρώπους που σκέφτονταν να μετακομίσουν εκεί.

Ένας Γάλλος επενδυτής, ο οποίος βρίσκεται στη διαδικασία μετακόμισης από το Λονδίνο στο Μιλάνο για να επωφεληθεί από το σχέδιο, δήλωσε ότι ενώ δεν επανεξετάζει τα σχέδιά του αυτή τη στιγμή, «το καθιστά πιο ακριβό» και η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι ανησυχητική.

Και πρόσθεσε: «Στέλνει ένα μήνυμα ότι δεν είναι ένα σταθερό καθεστώς, κάτι που νομίζω ότι είναι τρομερό. Πρέπει να αναρωτηθείτε, 100 χιλιάδες ευρώ, μετά 200 χιλιάδες ευρώ, μετά 400 χιλιάδες ευρώ;».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή