Με τα μάτια στραμμένα στις κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ βρίσκονται οι αμερικανικές και παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές μετά τις πολύ έντονες αναταράξεις που έπληξαν τις μετοχές από τις αρχές του Αυγούστου.

Οι ανησυχίες για σημαντικές προκλήσεις, ακόμη και για ύφεση, στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη από το αναμενόμενο δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τη νομισματική πολιτική του Τζερόμ Πάουελ και των υπόλοιπων μελών της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας στον κόσμο.

Ο «πεντάλογος» του Ντίμον για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ – «Βρισκόμαστε σε κρίσιμη στιγμή»

Η FED

Με την κριτική να αυξάνεται από πολιτικούς και παράγοντες αγορών πως η FED καθυστέρησε να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων περισσότερο από όσο χρειάζεται, το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην επερχόμενη προκαθορισμένη συνεδρίασή της στα μέσα του Σεπτεμβρίου –η οποία θα είναι και η τελευταία προγραμματισμένη πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το Νοέμβριο.

Οι προβλέψεις των αγορών κάνουν λόγο για μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, η οποία μάλιστα μπορεί να ξεπεράσει τις 25 μονάδες βάσης όπως αναμενόταν μέχρι τώρα. Σε κάθε περίπτωση, ισχυροί παράγοντες των αγορών όπως η BlackRock ζητούν από την αμερικανική κεντρική τράπεζα να στείλει κάποιο καθησυχαστικό μήνυμα στους επενδυτές ακόμη κι εάν δεν προχωρήσει σε έκτακτη μείωση επιτοκίων, όπως ζητούν ορισμένοι. Ειδικότερα, η BlackRock ζητά από τον Πάουελ να επικοινωνήσει δημοσίως πως γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και πως πλησιάζει η ώρα για μειώσεις στο κόστος δανεισμού. Σημειώνεται ότι η FED έχει διπλή εντολή: τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών αλλά και την ενίσχυση της απασχόλησης στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι διεθνείς αγορές αναζητούν κατεύθυνση μετά το ξεπούλημα

Παρέμβαση Τρισέ

Η FED δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε έκτακτη μείωση επιτοκίων πριν το Σεπτέμβριο, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία θεωρεί ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ ο οποίος μίλησε στο CNBC.

«Αυτή τη στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα γνωρίζουμε, δεν βλέπω ότι θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι η FED θα παρουσίαζε ένα τέτοιο στοιχείο (να μειώσει απροσδόκητα τα επιτόκια)— δεν θα έλεγα πανικού, αλλά ένα στοιχείο ανησυχίας που δεν είναι απαραίτητα δικαιολογημένο», ήταν τα λόγια του Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ο ίδιος θεωρεί ότι στην επερχόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του επόμενου μήνα μπορεί να συζητηθεί μείωση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια ακόμη και κατά 50 μονάδες βάσης. Σήμερα το βασικό επιτόκιο της FED διαμορφώνεται στο εύρος 5,25% με 5,50%.

Το μεγάλο στοίχημα των αγορών

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι διεθνείς αγορές αναζητούν κατεύθυνση μετά το ξεπούλημα που ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή και κορυφώθηκε τη Δευτέρα με μαζικές πωλήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι το Χρηματιστήριο στο Τόκιο το οποίο τη Δευτέρα είχε βουλιάξει κατά 12,4%, την Τρίτη παρουσίασε τελείως αντίθετη εικόνα καταγράφοντας ράλι 10,2%.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών έχουν μπει ιδιαίτερα οι τεχνολογικές μετοχές οι οποίες μέχρι τα μέσα Ιουλίου κατέγραφαν το ένα ανοδικό ρεκόρ μετά το άλλο, πριν να δεχτούν ισχυρές πιέσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι καθώς οι αγορές των ΗΠΑ άνοιγαν τη Δευτέρα, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχαναν περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε κεφαλαιοποίηση λόγω του ξεπουλήματος αυτού. Οι πιέσεις οδήγησαν τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq σε φάση διόρθωσης ήδη από την περασμένη εβδομάδα, η οποία τεχνικά ορίζεται ως φάση που επέρχεται όταν έναν δείκτης χάσει 10% από τα υψηλά του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή