Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε την Τουρκία για «συνέπειες» εάν η χώρα δεν περιορίσει τις εξαγωγές προς τη Ρωσία υλικού που συνδέεται με τον αμερικανικό στρατό και είναι ζωτικής σημασίας για την πολεμική μηχανή της Μόσχας.

Ο Μάθιου Άξελροντ, βοηθός υπουργός Εμπορίου που ηγείται των αμερικανικών προσπαθειών για να κρατηθεί η ευαίσθητη τεχνολογία μακριά από τα χέρια των αντιπάλων της Αμερικής, συναντήθηκε πρόσφατα με Τούρκους αξιωματούχους και στελέχη στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των προσπαθειών να σταματήσει το παράνομο εμπόριο.

Σκληρό πόκερ με τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη [γραφήματα]

Το μήνυμά του, σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Εμπορίου, ήταν ότι η Τουρκία πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να περιορίσει το εμπόριο τσιπ αμερικανικής προέλευσης και άλλων εξαρτημάτων που είναι κομβικά για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Χρειαζόμαστε την Τουρκία να μας βοηθήσει να σταματήσουμε την παράνομη ροή αμερικανικής τεχνολογίας προς τη Ρωσία», δήλωσε ο Άξελροντ στους Financial Times. «Πρέπει να δούμε πρόοδο, και μάλιστα γρήγορα, από τις τουρκικές αρχές και τη βιομηχανία, αλλιώς δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να επιβάλουμε συνέπειες σε όσους παρακάμπτουν τους ελέγχους των εξαγωγών μας», κατέληξε.

Ο τουρκικός εμπορικός κόμβος

Η προειδοποίηση της Ουάσιγκτον είναι το τελευταίο σημάδι του πώς η απόφαση της Τουρκίας να διατηρήσει ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία έχει αμαυρώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλοι δυτικοί εταίροι έχουν επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, αλλά η Τουρκία απέφυγε τους περιορισμούς και αύξησε το εμπόριο με τη χώρα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η Τουρκία έχει γίνει βασικός κόμβος μέσω του οποίου δυτικής κατασκευής ηλεκτρονικά είδη, συμπεριλαμβανομένων επεξεργαστών, καρτών μνήμης και ενισχυτών, καταλήγουν σε ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά παράβαση των ελέγχων των εξαγωγών. Οι εργαλειομηχανές είναι ένας άλλος σημαντικός τομέας ανησυχίας.

Ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας και χρηματοοικονομικών πληροφοριών, Μπράιαν Νέλσον, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το εμπόριο αγαθών που συνδέονται με στρατιωτικές εφαρμογές από την Τουρκία κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη χώρα στα τέλη του περασμένου έτους, σημειώνουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Εμπορίου, η Τουρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή παγκοσμίως, μετά την Κίνα, προϊόντων υψηλής προτεραιότητας, αμερικανικής προέλευσης, που αποστέλλονται στη Ρωσία.

Ο Άξελροντ είπε στην τουρκική κυβέρνηση ότι το εμπόριο αυτό αποτελεί «επείγον πρόβλημα», σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times και κάλεσε την Άγκυρα να «υιοθετήσει και να επιβάλει την απαγόρευση της μεταφόρτωσης ελεγχόμενων από τις ΗΠΑ ειδών προς τη Ρωσία». Πρόσθεσε επίσης ότι η Μόσχα «προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την εμπορική πολιτική της Τουρκίας» για να αποκτήσει πρόσβαση σε αμερικανικά ανταλλακτικά.

Εταιρείες στη μαύρη λίστα

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έχει ήδη προσθέσει 18 τουρκικές εταιρείες στον «κατάλογο οντοτήτων» του για το εμπόριο αυτό- αυτό απαιτεί από τις αμερικανικές εταιρείες να αποκτήσουν σπάνιες άδειες για να πωλούν αυτά τα ευαίσθητα μέρη των ομάδων. Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου δήλωσε ότι «μπορείτε να περιμένετε να δείτε περισσότερα από αυτά στο μέλλον, εκτός και αν υπάρξει πρόοδος».

Οι τουρκικές εξαγωγές αγαθών υψηλής προτεραιότητας που συνδέονται με το στρατό, οι οποίες αποστέλλονται στη Ρωσία ή σε ύποπτους μεσάζοντες για τη Μόσχα, όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν, έχουν εκτοξευθεί από την έναρξη του πολέμου. Καταγράφηκαν 85 εκατ. δολάρια τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, πολύ πάνω από τα 27 εκατ. δολάρια την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με υπολογισμούς των FT που βασίζονται σε στοιχεία των τουρκικών τελωνείων.

Ένα μεγάλο μέρος αυτών των ροών μπορεί να αποτελεί μέρος του «εμπορίου φαντασμάτων» των εμπορευμάτων που χάνονται και δεν εισέρχονται ποτέ στις αγορές των υποτιθέμενων προορισμών τους. Η μεγάλη αύξηση των τουρκικών εξαγωγών ευαίσθητων αγαθών προς το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Κιργιστάν δεν οδήγησε σε αύξηση των εισαγωγών τέτοιων αγαθών που αναφέρθηκαν στις χώρες αυτές.

Παρόλα αυτά, οι εξαγωγές στρατιωτικά συνδεόμενων αγαθών της Τουρκίας φαίνεται να έχουν κάπως υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα του 2023. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ απέδωσε αυτή την κάμψη σε μια εκτελεστική εντολή της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία του επιτρέπει να αντιμετωπίζει κάθε ξένη χρηματοπιστωτική εταιρεία που πραγματοποιεί συναλλαγές με μια ρωσική οντότητα στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, σαν να συνεργάζεται απευθείας με τη στρατιωτικο-βιομηχανική βάση της Ρωσίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή