Στην παραδοχή ότι τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε η ΔΕΗ διαμορφώθηκαν υψηλότερα από τις προσδοκίες της προχώρησε η AXIA, θεωρώντας ότι αυτό προέκυψε χάρη στις καλές επιδόσεις τόσο της διανομής όσο και της ολοκληρωμένης δραστηριότητας (παραγωγή και προμήθεια), οι οποίες υποβοηθήθηκαν από την ενοποίηση των ρουμανικών δραστηριοτήτων για πρώτη φορά.

Επιπλέον, τονίζεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ επανέλαβε την πρόβλεψή της για επαναλαμβανόμενα EBITDA για το έτος ύψους 1,8 δισ. ευρώ με προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά από μειοψηφίες στα 0,35 δισ. ευρώ.

Στον δείκτη βιώσιμης ανάπτυξης FTSE4Good του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου η ΔΕΗ

Ως σημαντική χαρακτηρίζεται από την AXIAη ανακοίνωση της ΔΕΗ ότι προχώρησε σε δεσμευτική συμφωνία με τον όμιλο Evryo, που ανήκει σε κεφάλαια που διαχειρίζεται η Macquarie Asset Management, για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη Ρουμανία, το οποίο περιλαμβάνει 629MW ΑΠΕ σε λειτουργία και περίπου 145MW σε περιουσιακά στοιχεία σε αγωγούς.

Η συμφωνία έχει συνολική επιχειρηματική αξία περίπου 700 εκατ. ευρώ με τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία να προσθέτουν ένα εκτιμώμενο ποσό 100 εκατ. ευρώ σε EBITDA ετησίως.

Η πιο προβλέψιμη δραστηριότητα διανομής συνεχίζει να αποδίδει πολύ καλά

Συνολικά, οι επιδόσεις της ΔΕΗ χαρακτηρίζονται ικανοποιητικές, «παρά τις αρχικές ανησυχίες λόγω της αστάθειας των αγορών». Η AXIA τονίζει ότι το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει «την ανθεκτικότητα του ολοκληρωμένου μοντέλου με την υποστήριξη που παρέχεται στην κερδοφορία από i) την επέκταση της παραγωγής από ΑΠΕ μαζί με ii) τη σταδιακή μείωση της λιγνιτικής παραγωγής».

Επιπλέον, η πιο προβλέψιμη δραστηριότητα διανομής συνεχίζει να αποδίδει πολύ καλά, σημειώνει η ΑΧΙΑ, δημιουργώντας EBITDA ύψους 410 εκατ. ευρώ στο Α’ εξάμηνο, με τη διοίκηση να σχολιάζει ότι η δραστηριότητα αυτή θα αποφέρει περίπου το 40% του στόχου EBITDA ύψους 1,8 δισ. ευρώ φέτος. Παράλληλα, επισημαίνεται το γεγονός ότι η ΔΕΗ διαθέτει περίπου 3,3GW ΑΠΕ υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή που θα προστεθούν στο δυναμικό των 1,5GW που βρίσκεται σήμερα σε λειτουργία.

«Είναι σημαντικό ότι με την εξαγορά του ρουμανικού χαρτοφυλακίου της Macquarie, ο στόχος των 5,5GW ΑΠΕ (εκτός υδροηλεκτρικών) μέχρι το 2026 είναι πλέον εφικτός», αναφέρει η Axia.

Πεποίθηση για καθαρά έσοδα 700-800 εκατ. ευρώ το 2026

Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο της Macquarie, αναφέρει η ΑΧΙΑ, πρόκειται για μια συμφωνία σε ελκυστική τιμή (η διοίκηση δήλωσε ότι αποδίδει περίπου 10% μη μοχλευμένο IRR έργου), ενώ το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει μεγάλη διάρκεια στην προσφορά προσθέτει περαιτέρω στις αποδόσεις των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων.

Τιμή στόχος στα 22,60 ευρώ

Η εξαγορά και οι επενδύσεις οργανικής ανάπτυξης αυξάνουν τη μόχλευση (καθαρό χρέος προς EBITDA) που σήμερα ανέρχεται στο 2,3x (καθαρό χρέος στα 3,83 δισ. ευρώ), με το αυτοεπιβαλλόμενο ανώτατο όριο του 3,5x να  οδηγεί στον υπολογισμό χώρου για πρόσθετο καθαρό χρέος περίπου 4,0 δισ. ευρώ έως το 2026. Η διοίκηση της ΔΕΗ σημείωσε ότι εξετάζει την αγορά χρέους σε ευρώ.

Τέλος, η Axia υπογραμμίζει την πεποίθηση της διοίκησης (όπως εκφράστηκε στην τηλεδιάσκεψη για την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων) για καθαρά έσοδα 700-800 εκατ. ευρώ το 2026 (ή περισσότερο από 100% σε σχέση με τα αναμενόμενα επίπεδα του 2024), καθώς οι συνεχιζόμενες επενδύσεις αρχίζουν να αποδίδουν. Έτσι, η AXIA διατηρεί τη σύσταση αγοράς για τη ΔΕΗ με τιμή-στόχο τα 22,60 ευρώ ανά μετοχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις