Παράθυρο για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της τριετίας 2024 – 2026 νωρίτερα άφησε ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.

Μετά την εξαγορά αξίας 700 εκατ. ευρώ του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ του αυστραλιανού κολοσσιαίου fund Macquarie στη Ρουμανία αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, ο κ. Στάσσης τόνισε χθες στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ότι «η διοίκηση του ομίλου είναι ακόμη πιο αισιόδοξη σε σχέση με πριν για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης και οικονομικών μεγεθών που είχαν τεθεί στο Capital Markets Day του Ιανουαρίου του 2024».

ΔΕΗ: Άλμα στην κερδοφορία το α’ εξάμηνο – Στα 927 εκατ. ευρώ τα EBITDA

Τα pro forma EBITDA για το τέλος του 2024 θα ανέλθουν στα 1,9 δισ. ευρώ

Η ΔΕΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του 2024, η ΔΕΗ όχι απλά θα έχει υψηλότερα EBITDA στα 1,8 δισ. ευρώ – με βάση το guidance του CEO στη ΓΣ των μετόχων που αναθεωρούσε τον στόχο του 1,7 δισ. ευρώ – αλλά η κερδοφορία θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Όπως αναφέρουν πηγές τα pro forma EBITDA για το 2024 θα δείξουν τα 1,9 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας το μέγεθος αυτό θα αποτυπώνει τη λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ σε ετήσια βάση, αν είχαν ενσωματωθεί τα EBITDA του μεγάλου χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ στη Ρουμανία.

Τα καθαρά κέρδη για το τέλος του 2024 εκτιμώνται σε 350 εκατ. ευρώ

Τα καθαρά κέρδη

Αξίζει να σημειωθεί πώς στο Capital Markets Day του περασμένου Ιανουαρίου η διοίκηση της ΔΕΗ είχε θέσει ως στόχο τα EBITDA των 1,9 δισ. ευρώ για το 2025. Άρα ο στόχος αυτός έρχεται κατά ένα χρόνο νωρίτερα.

Επιπλέον, τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμώνται σε 350 εκατ. ευρώ για το 2024, δείχνοντας πως ο στόχος για τα 700 εκατ. ευρώ του 2026, επίσης είναι πιο απτός.

Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι η ΔΕΗ σχεδιάζει στο τέλος του χρόνου, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, να επικαιροποιήσει τη στρατηγική της που παρουσίασε στους  αναλυτές στο Capital Markets Day τον Ιανουάριο του 2024.

Το 90% του στόχου για ΑΠΕ 8,9 GW το 2026 έχει ήδη επιτευχθεί

«Πράσινος» γίγαντας

Η ΔΕΗ με την εξαγορά του χαρτοφυλακίου των 629 MW στη Ρουμανία επιταχύνει ουσιαστικά την εδραίωση του ομίλου ως του «πράσινου γίγαντα» στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Στάσσης  στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές η εξαγορά συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τη στρατηγική της ΔΕΗ για ανάπτυξη ΑΠΕ. Η συμφωνία έχει καλή αποτίμηση, τα ΑΠΕ που αγοράζονται είναι πολύ καλά, σε εξαιρετική τοποθεσία ,με ιδανικό αιολικό δυναμικό, και είναι περίπου 8-10 χρόνων που θεωρούνται νέα για αιολικά. ΔΕΗ

Με την εξαγορά των ΑΠΕ της Macquarie, η ΔΕΗ προσθέτει 1,4TWh στην παραγωγή της από ΑΠΕ.

Η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ για τη ΔΕΗ διαμορφώθηκε σε 4,7GW στο τέλος Ιουνίου 2024 από 3,5GW τον Ιούνιο του 2023. Επιπλέον, έργα 3,3 GW βρίσκονται ήδη σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή, για την επίτευξη του στόχου των 8,9GW το 2026 (90% του στόχου του 2026 είναι ήδη είτε σε λειτουργία είτε έργα υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή.

Η οργανική ανάπτυξη ΑΠΕ στη Ρουμανία δεν σταματάει, τόνισε στους αναλυτές η διοίκηση της ΔΕΗ

Η Ρουμανία

Η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ που εξαγοράζει η ΔΕΗ από τη Macquarie αντιστοιχούν περίπου στο 13% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος πράσινης ενέργειας στη Ρουμανία.

Όπως τονίστηκε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές η παραγωγή ενέργειας της PPC Romania είναι μικρότερη από τις πωλήσεις της στη χώρα οπότε η συμφωνία αυτή καλύπτει μέρος από αυτό το κενό. ΔΕΗ

Η διοίκηση της εταιρείας επισήμανε στους αναλυτές ότι σε καμία περίπτωση η συμφωνία αυτή δε σημαίνει ότι σταματάει η οργανική ανάπτυξη ΑΠΕ στη Ρουμανία και υπενθύμισε την ανακοίνωση προ ολίγων ημερών για την έναρξη κατασκευής νέου αιολικού πάρκου στη 140MW στη Ρουμανία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Στάσσης, η συμφωνία έχει ένα IRR 10% για τη ΔΕΗ χωρίς να υπολογίζονται οι συνέργειες που προκύπτουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Τα αδέλφια Σαράντη αποκαλύπτουν στον ΟΤ: Η επόμενη μέρα για τις εταιρείες Όλυμπος και Τυράς
Επιχειρήσεις |

Τα αδέλφια Σαράντη αποκαλύπτουν στον ΟΤ: Η επόμενη μέρα για τις εταιρείες Όλυμπος και Τυράς

Τι σημαίνουν οι διοικητικές αλλαγές στον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Τάκη και Μιχάλη Σαράντη – Οι επενδύσεις, η «Αγία Τριάς» και το μοίρασμα της «αυτοκρατορίας»