Η startup, Optimems, ανέπτυξε έναν «εγκέφαλο» που στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος και στην μεγιστοποίηση των κερδών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η Optimems είναι εταιρεία – τεχνοβλαστός από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Από το 2017, ξεκίνησε να κατασκευάζει ένα σύστημα βέλτιστης ενεργειακής διαχείρισης (εμπορικά λέγεται +Mind EMS πλέον) για τα ηλεκτρικά δίκτυα του μέλλοντος, ήτοι τα λεγόμενα μικροδίκτυα (microgrids) και το μεγαλύτερό τους αδερφάκι, τους εικονικούς σταθμούς ηλεκτρικής παραγωγής (virtual power plants).
Workadu: H startup που βγάζει τις επιχειρήσεις από τον… φορολογικό λαβύρινθο
Μέσα στα χρόνια η τεχνολογία αυτή, ο «εγκέφαλος» των δικτύων δηλαδή μεγάλωνε και εξελισσόταν σε ένα πολυκεντρικό σύστημα το οποίο μπορούσε να εφαρμοστεί σε πληθώρα διαφορετικών εφαρμογών οριζόντια, από ένα σπίτι δηλαδή με ένα απλό υβριδικό σύστημα φωτοβολταϊκού και μπαταρίας, μέχρι και σε επίπεδο έξυπνης γειτονιάς, ενεργειακής κοινότητας, νησιού κλπ, ενώ παράλληλα ενσωμάτωνε μέσα τεχνολογίες όπως η μηχανική μάθηση για την πρόβλεψη παραγωγής και ζήτησης, η ηλεκτροκίνηση, τα σχήματα Απόκρισης-Ζήτησης (Demand-Response), blockchain κ.α.
«Με απλά λόγια, μαζεύοντας και εξελίσσοντας περαιτέρω τεχνολογίες αιχμής θελήσαμε να σχεδιάσουμε ένα σύστημα το οποίο σε πραγματικές συνθήκες να εγγυάται την ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα ενώ παράλληλα να μεγιστοποιεί κέρδη από τους χρήστες, όποιοι κι αν είναι αυτοί, κάτοικοι, βιοτεχνίες, ενεργειακές κοινότητες, Δήμοι, Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ) κ.λ.π.», σημειώνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» η Αγγελίνα Μπιντούδη, συνιδρύτρια και Chief Executive Officer της Optimems.
«Ο διαγωνισμός καινοτομίας άνοιξε τον δρόμο της επιτυχίας»
«Όλα ξεκίνησαν όταν το Σεπτέμβρη του 2021 πήραμε μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό πράσινης καινοτομίας “Greenathon-Beyond Green Technologies” της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Εκεί διαγωνιστήκαμε με το +Mind EMS, δηλαδή το σύστημα διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας για μικροδίκτυα και VPPs. Ο διαγωνισμός είχε αρκετές συμμετοχές, πάνω από 100 και ήταν πραγματικά τεράστια χαρά για εμάς το γεγονός ότι καταφέραμε να αποσπάσουμε το 2ο βραβείο πανελληνίως», επισημαίνει.
«Μέχρι τότε δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ την εμπορική εκμετάλλευση του λογισμικού μας. Όμως λόγω της προβολής που πήραμε, διάφορες εταιρείες και φορείς επικοινώνησαν μαζί μας για να ρωτήσουν σχετικά με την εμπορική διαθεσιμότητα του προϊόντος. Βλέποντας το έντονο ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου για το σύστημά μας, τότε έγινε το κλικ: αν όντως πιστεύαμε στην τεχνολογία μας και στο πόσο μπορεί να συμβάλλει στην απανθρακοποίηση και τον εκδημοκρατισμό των ανανεώσιμων πηγών, τότε θα έπρεπε να δημιουργήσουμε το όχημα για τη μεγιστοποίηση της διάθεσης της καινοτομίας μας. Και επειδή όντως η πίστη ήταν εκεί, κάναμε το μεγάλο βήμα», εξηγεί.
Η λύση «game changer»
«Η αξία της Optimems βρίσκεται θεωρώ σε δύο πράγματα: πρώτον, η εταιρεία μας είναι παιδί αποδεδειγμένης και πολυετούς έρευνας και δεύτερον, φτιάχτηκε από μία παρέα φίλων. Οι «μικροί» της παρέας, δηλαδή ο Λάμπρος Ζυγλάκης (CTO), ο Χρήστος Τιμπλαλέξης (CDO), ο Δημήτρης Καρανάσσος (CPO) και εγώ δουλεύουμε πολλά χρόνια μαζί, είμαστε φίλοι και δίπλα-δίπλα έχουμε παλέψει για να χτίσουμε την κάθε μία τεχνολογία από το μηδέν. Επειδή έχουν περάσει αρκετά χρόνια που παλεύαμε να φτιάξουμε ένα σύστημα που όντως δουλεύει βέλτιστα και δεν είναι απλά ένα “μαρκετινίστικο” πυροτέχνημα, θεωρούμε ότι έχουμε να προσφέρουμε μία game-changer λύση. Επιπλέον, η ομάδα μας έχει εμπλουτιστεί με “βαριά ερευνητικά βιογραφικά” από τον Δρ. Δημοσθένη Ιωαννίδη (CIO) και τον Δρ. Δημήτρη Τζοβάρα (CBO), και οι δύο Ερευνητές του ΙΠΤΗΛ. Τέλος, είναι μεγάλη μας τιμή η συμμετοχή του κ.Σπύρου Κόπολα (Business Development) ο οποίος έχει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο των επιχειρήσεων και της ενέργειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διασφαλίζοντας έτσι το μετασχηματισμό των ερευνητικών προσπαθειών σε ανταγωνιστικά προϊόντα, έτοιμα για την Ευρωπαϊκή αγορά», αναφέρει.
Επιλογές για οικιακούς χρήστες και επιχειρήσεις
Τι σχεδιάζει η εταιρεία; «Μέσα σε αυτόν το μήνα, το +Mind EMS θα προσφέρεται σε οικιακούς χρήστες στην Ελλάδα, δηλαδή target μας είναι τα σπίτια που έχουν εγκαταστήσει (ή σκοπεύουν να εγκαταστήσουν) υβριδικά συστήματα φωτοβολταϊκών/ μπαταριών με ή χωρίς φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων ή αντλίες θερμότητας. Παράλληλα, έχουμε αναπτύξει ένα νέο προϊόν, το +Sight, το οποίο απευθύνεται σε ΦοΣΕ και τους παρέχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα απομακρυσμένης παρακολούθησης πάρκων ΑΠΕ, μηχανές πρόβλεψης παραγωγής για χρήση και στις τρεις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και τέλος, αλγορίθμους προληπτικής συντήρησης επί του εξοπλισμού των πάρκων. Τέλος, παρέχουμε μία λύση λογισμικού (+Scale) για χονδρέμπορους εξοπλισμού οι οποίοι επιθυμούν να παρέχουν στο δίκτυο εγκαταστατών και μελετητών τους ένα ακριβές και εύχρηστο εργαλείο για τη βέλτιστη διαστασιολόγηση υβριδικών συστημάτων φωτοβολταϊκών/μπαταριών για οικιακές εφαρμογές», υποστηρίζει η κ. Μπιντούδη.
Σε ανοιχτή γραμμή με Σκανδιναβία και Βαλκάνια
Σύμφωνα με την ίδια, μέσα στον επόμενο χρόνο το +Mind EMS θα είναι εμπορικά διαθέσιμο για μεγαλύτερες εφαρμογές, και πιο συγκεκριμένα για βιοτεχνίες/ μικρές βιομηχανίες οι οποίες επιθυμούν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα μετασχηματίζοντας τις εγκαταστάσεις τους σε μικροδίκτυα ή VPPs. «Παράλληλα, θέλουμε να εδραιώσουμε την παρουσία μας στην Ευρώπη, επεκτείνοντας υπάρχουσες και δημιουργώντας νέες στρατηγικές συνεργασίες σε χώρες της Σκανδιναβίας και των Βαλκανίων».
«Μυαλό, όρεξη αλλά και καχυποψία και έλλειψη πόρων»
Ποιες είναι οι προοπτικές του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα;
«Από τη μικρή εμπειρία μου, βλέπω ότι το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα προσφέρει πολλές προοπτικές, αλλά και αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Ανάμεσα στα κυριότερα πλεονεκτήματα του είναι ότι υπάρχει συσσωρευμένη έρευνα με εξαιρετικά αποτελέσματα μέσα από τα δημόσια Πανεπιστήμιά μας και τα ερευνητικά κέντρα όπως το ΕΚΕΤΑ με προοπτικές για turnkey τεχνολογίες σε πολλούς τομείς. Με απλά λόγια, δεν λείπει ούτε το μυαλό ούτε η όρεξη. Παράλληλα, υπάρχουν δομές όπως το OK!Thess αλλά και διάφορα προγράμματα incubator όπως το StartSmart SEE (από το MIT Enterprise Forum Greece), το NBG Seeds (από την Εθνική Τράπεζα) και άλλα τα οποία δίνουν τα απαραίτητα εργαλεία γνώσης για να μπορέσει κάποιος να μετασχηματίσει μία ιδέα σε μία επιτυχημένη εταιρεία τεχνολογίας αιχμής.
Από την άλλη πλευρά, «τα πράγματα δεν είναι ρόδινα στην Ελλάδα του 2024 για νεοφυείς εταιρείες. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ και της Β.Αμερικής, υπάρχει αρκετή καχυποψία και συνολικά πολύ λιγότεροι πόροι χρηματοδότησης. Παράλληλα, η Ελλάδα θεωρώ ότι ακόμα βρίσκεται σε καθεστώς οικονομικής αβεβαιότητας μιας και ακόμα φέρει πληγές από την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων, συνθήκες οι οποίες απαιτούν ένα μεγάλο leap of faith για να προσπεραστούν από μελλοντικούς startuppers.
Υπάρχει μυστική φόρμουλα επιτυχίας για μία startup;
«Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό συστατικό που να εξασφαλίζει την επιτυχία μιας startup. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που συχνά συντελούν στην επιτυχία:
1. Η καλή ιδέα: Μια καινοτόμα και αξιόλογη ιδέα είναι ο βασικός πυλώνας της επιτυχίας.
2. Το “διάβασμα” της αγοράς. Μια καλή ιδέα απλώς δε σημαίνει κάτι, αν δε λύνει ένα σημαντικό πρόβλημα σε ένα συγκεκριμένο σύνολο ανθρώπων οι οποίοι δημιουργούν μια δυνητική αγορά, η κατάκτηση της οποίας θα κάνει τη λύση μας βιώσιμη οικονομικά.
3. Η ανάπτυξη ομάδας: Η συγκρότηση μιας ισχυρής και αφοσιωμένης ομάδας είναι κρίσιμη για την υλοποίηση της ιδέας.
4. Εκτέλεση: Η ικανότητα να εκτελέσεις το σχέδιο σου με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα είναι κρίσιμη.
5. Επιμονή και ανθεκτικότητα: Η δυνατότητα να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες, και να συνεχίζεις παρά τις αποτυχίες, είναι ουσιώδης», καταλήγει η κ. Μπιντούδη.
Latest News
Νέος γύρος χρηματοδότησης 1 εκατ. ευρώ για τη startup Indeex
Η Indeex έχει αναπτύξει μια καινοτόμα λύση λογισμικού που ενσωματώνεται σε υπάρχουσες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και γίνονται ψηφιακές
Σε νέες αγορές ο Douleutaras - Έμφαση στο B2B
H Douleutaras το 2023 παρουσίασε τζίρο 50 εκατ. ευρώ ενώ για το 2024 οι προβλέψεις δείχνουν αύξηση στα 60 εκατ. ευρώ
Ευρωπαϊκά κεφάλαια 90 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην τεχνολογία
Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Καινοτομία ανακοίνωσε από την Αθήνα τη σύσταση του Trusted Investors Network, το οποίο θα αποτελεί μία προέκταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC)
Η ελληνική startup Brite Solar εντάσσεται στο κλαμπ των επίδοξων μονόκερων
Η Brite Solar ανακοινώθηκε σήμερα ότι εντάσσεται στο EIC Scaling Club, το οποίο στοχεύει να μετατρέψει το 20% των μελών του σε μονόκερους
Χρηματοδότηση έως 160 χιλ. για ελληνικές επιχειρήσεις που καινοτομούν στην υγεία
Το πρόγραμμα SPICE αξιοποιεί την τεχνογνωσία και τους πόρους του EIT Health, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού οικοσυστήματος καινοτομίας στον τομέα της υγείας