
Για παραπάνω από 40 χρόνια τα αδέλφια Δημήτρης (Τάκης) και Μιχάλης Σαράντης ασχολούνται με το γάλα, το «λάπτε», όπως αποκαλείται στη βλάχικη διάλεκτο αυτή που ομιλείται στον τόπο καταγωγής τους, το Περιβόλι Γρεβενών.
Αδελφοί Σαράντη: Οι γαλατάδες από τα Βλαχοχώρια και το μπαράζ επενδύσεων και εξαγορών
Μονιασμένοι κατάφεραν να μετατρέψουν το μικρό τυροκομείο λίγο έξω από τα Τρίκαλα σε έναν ισχυρό παίκτη στον χώρο των Βαλκανίων με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη και πλέον ήρθε η σειρά της νέας γενιάς να οδηγήσει την επιχείρηση στην επόμενη μέρα.
Από τις αρχές Ιουλίου τα έξι παιδιά των Τάκη και Μιχάλη Σαράντη έχουν αναλάβει και επίσημα τις τύχες της Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ (Όλυμπος, Ροδόπη, ΤΥΡΑΣ) και όπως λέει στον ΟΤ ο Τάκης Σαράντης, μέχρι πρότινος πρόεδρος του ομίλου, «ουσιαστικά η νέα γενιά επιχειρεί υπό την επίβλεψή μας».
«Όταν οι λογαριασμοί είναι καθαροί οι διαφωνίες κινούνται σε επίπεδο τεχνικό, όταν όμως υπάρχει οικονομικό μπλέξιμο έρχεται η έκρηξη» αναφέρει ο ίδιος.
Πώς μοιράζεται η «αυτοκρατορία»
Για τις εν Ελλάδι δραστηριότητες της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, με ομιλικό τζίρο 600 εκατ. ευρώ, υπεύθυνοι είναι ο Στέλιος Σαράντης, ήτοι ο νέος διευθύνων σύμβουλος, γιος του Μιχάλη και ο Γιώργος Σαράντης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, γιος του Τάκη.
Η Ζωή Σαράντη, η κόρη του Μιχάλη, θα επιβλέπει τις δραστηριότητες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας (σ.σ. ο τζίρος από τις εν λόγω αγορές φθάνει τα 220 εκατ. ευρώ), ενώ ο Στέλιος Σαράντης, που πλέον ασκεί καθήκοντα προέδρου διαδεχόμενος στη θέση αυτή τον πατέρα του Τάκη, θα έχει στην ευθύνη του το εργοστάσιο της Κύπρου, καθώς και τις 13 διεθνείς εταιρείες του ομίλου απ’ όπου πραγματοποιούνται οι εξαγωγές των Ελληνικών Γαλακτοκομείων.
Σε λειτουργία το υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού ΠΟΠ στην Κύπρο, με τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία να προσβλέπει σε μια νέα αγορά αξίας 300 εκατ. ευρώ
Τα μικρότερα παιδιά των Σαράντηδων, δηλαδή η Μαρίνα η κόρη του Τάκη και ο Μιχάλης Σαράντης ο νεότερος, γιος του Μιχάλη, θα συμμετέχουν προς το παρόν στο Διοικητικό Συμβούλιο ως απλά μέλη.
«Όσο καλή δουλειά έγινε σε επιχειρηματικό επίπεδο πολλαπλάσια καλή δουλειά έγινε σε επίπεδο οικογενειών» τονίζει χαρακτηριστικά ο κος Σαράντης, σχολιάζοντας την απόφαση για το μοίρασμα των αρμοδιοτήτων. «Βέβαια αυτό μένει να αποδειχθεί και στην πράξη» συμπληρώνει.
Ας σημειωθεί ότι ο «αρχαιότερος» εργασιακά στην επιχείρηση είναι αυτή τη στιγμή ο Γιώργος Σαράντης με οικονομικές σπουδές, ενώ στη δουλειά έχουν μπει και τα υπόλοιπα παιδιά, όλα με σπουδές σε ελληνικά Πολυτεχνεία.
Οι διοικητικές αλλαγές έχουν ήδη γνωστοποιηθεί και στο ΓΕΜΗ, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή και τα μελλοντικά βήματα της επιχείρησης.
Το νέο εργοστάσιο χαλουμιού στην Κύπρο και η… Αγία Τριάς
Την ίδια ώρα, το βαρύ επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Τα νεώτερα έρχονται από την Κύπρο, καθώς δύο χρόνια μετά την εξαγορά του 49% της κυπριακής γαλακτοβιομηχανίας Κουρούσιης από τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία, η οικογένεια Σαράντη «βάζει πόδι» και παραγωγικά στη Μεγαλόνησο.
Το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού ΠΟΠ στην Κύπρο, μια επένδυση που έχει ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ, είναι έτοιμο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στην εταιρεία να εισέλθει σε μία νέα αγορά με αξία άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Όπως λέει στον ΟΤ ο κος Τάκης Σαράντης, η νέα μονάδα βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, έχοντας λάβει σχεδόν το 100% των απαραίτητων αδειών, ενώ σύντομα η παραγωγή στις εγκαταστάσεις της εξαγορασθείσας Κουρούσιης θα σταματήσει.
Η νέα μονάδα γαλακτοκομικών προϊόντων στην περιοχή Τσερίου, νότια της Λευκωσίας, έχει παραγωγική δυναμικότητα 18.000 τόνους χαλούμι το χρόνο, ενώ για εφέτος θα παράγονται περί 100 τόνους χαλουμιού την εβδομάδα και από το 2025 οι ποσότητες θα διπλασιαστούν.
Τα παραγόμενα προϊόντα με γάλα από τοπικούς παραγωγούς θα διατίθενται κατά ένα μέρος στην κυπριακή αγορά και κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους σε αγορές του εξωτερικού (χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΗΠΑ κ.λπ.).
Άλλωστε από τις εξαγωγικές πωλήσεις προέρχεται σχεδόν το 60% του τζίρου του ομίλου, με τη «Αγία Τριάς» των εξαγωγών της ΤΥΡΑΣ να είναι η φέτα, το γιαούρτι και το χαλούμι, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κος Σαράντης.
Τα επίσημα εγκαίνια του νέου εργοστασίου θα πραγματοποιηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
«Τρέχει» με +7% στον τζίρο
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου εφέτος, ο κος Σαράντης αναφέρει ότι τα έσοδα κινούνται ανοδικά με έναν ρυθμό της τάξης του 7%, ενώ ικανοποιητικά διαμορφώνονται και οι πωλήσεις σε επίπεδο όγκου.
Ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία με παρουσία σε τυριά, γιαούρτια, γάλατα, φέτα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο, κεφίρ, χυμούς, τσάι του βουνού, φυτικά ροφήματα, αναψυκτικά και εμφιαλωμένο νερό, αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση γαλακτοκομικών προϊόντων της ελληνικής αγοράς και μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τροφίμων της χώρα μας.


Latest News

Γιατί «γκρεμίζονται» οι φούρνοι – 800 λουκέτα μέσα τρία χρόνια
«Λουκέτο» έχουν βάλει την τελευταία τριετία 800 φούρνοι – Οι λόγοι – Η επιδότηση του κόστους ενέργειας, ο καφές και η κόντρα με την Ελληνική Ένωση Αρτοποιίας- Ζαχαροπλαστικής

Ξεκινούν οι έλεγχοι για προσφορές και εκπτώσεις - Από Δευτέρα οι «καταδρομικές» στα σούπερ μάρκετ
Τι πρέπει να ξέρετε για τις προσφορές των σούπερ μάρκετ 1+1 δώρο, πολυσυσκευασίες και stickers - Οι παγίδες

Το στοίχημα εξωστρέφειας της Sarantis - Πώς στέλνει τα προϊόντα της στις αγορές του κόσμου
Όχημα στην εξαγωγική δραστηριότητα της Sarantis αποτελεί το Carroten - Ο ρόλος της σειράς Clinea

Νέος πρόεδρος της ΚΕΕΕ ο Γιάννης Βουτσινάς
Στη ψηφοφορία o Γιάννης Βουτσινάς επικράτησε του Γιάννη Μπρατάκου, με 69 έναντι 49 ψήφων

Η μεγάλη ευκαιρία της ΕΕ να φτάσει τις ΗΠΑ στις startups - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Η Ευρώπη επενδύει πολλά στο κομμάτι των startups, ειδικά στην ΑΙ, ώστε να κλείσει το κενό με τις ΗΠΑ - Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Vodafone: Ολοκλήρωση δύο έργων για την ψηφιακή αναβάθμιση του Δημοσίου Τομέα
Τα έργα που ολοκλήρωσε η Vodafone είναι το νέο πληροφοριακό σύστημα για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και ο μετασχηματισμός των υπηρεσιών στα ελληνικά Προξενεία

Οι αυξήσεις στις τιμές ρίχνουν το τζίρο στις επιχειρήσεις εστίασης
«Όσο μπορούμε κρατάμε τις τιμές, αλλά ο κόσμος κάνει πλέον μικρό λογαριασμό» λένε οι επαγγελματίες της εστίασης παραδεχόμενοι ότι η ακρίβεια αποτελεί πρόβλημα

Πενήντα χρόνια χωρίς τον Αριστοτέλη Ωνάση - Ο βίος και η πολιτεία του Έλληνα κροίσου
Ο επιχειρηματίας που άφησε το στίγμα του στην ιστορία της Ελλάδας - Τα μυστικά της επιτυχίας του

Ανατροπή στις επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ – Τι αλλάζει
Το βαθύ discount στις μετοχές των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και οι προσδοκίες – Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο

Με ταχείς ρυθμούς ο «γάμος» Entersoft-Softone
Η ενιαία Entersoft-Softone βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής εμπορικής ονομασίας, ενοποίησης διοικητικών δομών αλλά και διαμόρφωσης του protfolio λύσεων που θα προσφέρει προς τους πελάτες της