Ακριβή και στο παγωτό είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Εurostat, και αφορούν το 2023. Συγκεκριμένα ερχόμαστε στην τρίτη θέση, μετά την Αυστρία και την Ουγγαρία, με μέση τιμή 3,7 ευρώ ανά λίτρο.

Παγωτό: Ο «ψυχρός πόλεμος» των 200 ημερών και οι «καυτές» ανακατατάξεις

Βέβαια, με βάση μια πρόχειρη αναζήτηση στα σουπερμάρκετ, οι τιμές των οικογενειακων παγωτών ξεκινάνε από τα 8 ευρώ το λίτρο (με έκπτωση) και ξεπερνάνε τα 25 ευρώ στα premium παγωτά. Τα μόνα παγωτά που πωλούνται γύρω στα 4 ευρώ το λίτρο είναι κάποιες συσκευασίες ιδιωτικής ετικέτας.  Σύμφωνα πάλι με τους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις στο παγωτό εντός του 2023 άγγιξαν το 12%, με αποκορύφωμα τους θερινούς μήνες.

Στην μικρή λιανική ωστόσο, οι ανατιμήσεις στο σύνολο των υποκατηγοριών στο παγωτό εκτιμάται ότι κινήθηκαν με υπερδιπλάσιο ρυθμό, της τάξης του 20%-25%. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούνιο του 2024, το παγωτό ακρίβηνε κατά 3,5% σε σύγκριση με την αρχή του έτους  – κάτι που παρατηρείται πάντα το καλοκαίρι λόγω εποχικότητας.

Λιγότερο παγωτό παρήγαγε η Ευρώπη

Το 2023 οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρήγαγαν συνολικά 3,2 δισεκατομμύρια λίτρα παγωτού, σημειώνοντας μείωση κατά 1,4% σε σύγκριση με το 2022 (3,3 δισεκατομμύρια λίτρα).

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Γερμανία ήταν ο κύριος παραγωγός παγωτού το 2023, παράγοντας 612 εκατομμύρια λίτρα, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (568 εκατομμύρια λίτρα) και την Ιταλία (527 εκατομμύρια λίτρα).

Εκτός από τον μεγαλύτερο παραγωγό παγωτού το 2023, η Γερμανία παρήγαγε κατά μέσο όρο το παγωτό με τη χαμηλότερη τιμή, 1,8 ευρώ ανά λίτρο. Η Γαλλία ανέφερε μέση τιμή 2,2 ευρώ ανά λίτρο παγωτού, ενώ η μέση τιμή της Ιταλίας ήταν 2,6 ευρώ ανά λίτρο.

Το ακριβότερο παγωτό παρήχθη στην Αυστρία, με μέση τιμή 7,7 ευρώ ανά λίτρο παγωτού, ακολουθούμενη από την Ουγγαρία με 4,8 ευρώ ανά λίτρο και την Ελλάδα με 3,7 ευρώ ανά λίτρο.

Εκτός από τη Γερμανία, το φθηνότερο παγωτό παρήχθη στη Λιθουανία, με μέση τιμή 1,9 ευρώ ανά λίτρο, ακολουθούμενη από την Τσεχία με 2,0 ευρώ ανά λίτρο και τη Σουηδία με 2,1 ευρώ ανά λίτρο.

Πρώτη στις εξαγωγές παγωτού η Γαλλία

Η Eurostat ανατρέπει το στερεότυπο που έχουμε για την Ιταλία, ως κατεξοχήν χώρα του παγωτού. Τα σκήπτρα στις εξαγωγές παγωτού εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει η Γαλλία, με την Ιταλία να βρίσκεται στην τέταρτη θέση.

Το 2023, οι χώρες της ΕΕ εξήγαγαν 261 εκατ. κιλά παγωτού σε χώρες εκτός ΕΕ, συνολικής αξίας 1,04 δισ. ευρώ.

Οι εισαγωγές παγωτού από χώρες εκτός ΕΕ ανήλθαν σε 56 εκατ. κιλά, αξίας 217 εκατ. ευρώ. Η ποσότητα των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με το 2022 (249 εκατ. κιλά), ενώ οι εισαγωγές εκτός ΕΕ μειώθηκαν κατά 8% το 2023 (61 εκατ. κιλά).

Η Γαλλία εξήγαγε 52 εκατ. κιλά παγωτού το 2023 σε χώρες εκτός ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 20% των εξαγωγών παγωτού της ΕΕ. Αυτό την κατέστησε τον μεγαλύτερο εξαγωγέα παγωτού στην ΕΕ, μπροστά από την Ολλανδία, (35 εκατ. κιλά παγωτού, 14% των εξαγωγών παγωτού της ΕΕ), τη Γερμανία (29 εκατ. κιλά 11%), την Ιταλία (28 εκατ, 11%) και την Ιρλανδία (24 εκατ. κιλά,  9%).

Πηγή:in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΔΕΗ: Υψηλότερα από τις προσδοκίες τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου, λέει η ΑΧΙΑ
Επιχειρήσεις |

AΧΙΑ για ΔΕΗ: Υψηλότερα από τις προσδοκίες το α' εξάμηνο - Η νέα τιμή στόχος

Συνολικά, οι επιδόσεις της ΔΕΗ χαρακτηρίζονται ικανοποιητικές, «παρά τις αρχικές ανησυχίες λόγω της αστάθειας των αγορών» - Διατήρηση σύστασης αγοράς με τιμή-στόχο τα 22,60 ευρώ ανά μετοχή