Τα deals

Στον ρυθμό των deals κινούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις, δράττοντας τις ευκαιρίες που ανοίγονται είτε εντός είτε κι εκτός συνόρων.

Και φυσικά υπάρχουν οι επιχειρηματικές συμφωνίες που κλείνουν, αυτές που την τελευταία στιγμή ναυαγούν… και άλλες που είναι κατά φαντασία…

Η ΔΕΗ

Το mega deal του μήνα ήταν πάλι στην ενέργεια.

Και αυτή τη φορά ήρθε από τη ΔΕΗ. Η επιχείρηση μετά την εξαγορά της Enel στη Ρουμανία, κυριολεκτικά σκουπίζει τη συγκεκριμένη αγορά και όποια ευκαιρία βρει μπροστά της δεν την αφήνει να πάει χαμένη…

Η εξαγορά της Evryo Group με έργα ΑΠΕ σε λειτουργία 629 MW που ανήκει στο μεγάλο αυστραλιανό fund της Macquarie αν μη τι άλλο είναι ο ορισμός της επιτυχούς εξαγοράς.

Τα μεγέθη

Όπως μου εξηγούσαν αναλυτές, η ΔΕΗ έκανε εξαγορά σε αξία 6 με 7 φορές το EBITDA της θυγατρικής της Macquarie, όταν σε πρόσφατα deals άλλων εταιρειών επενδυτές διέθεσαν κεφάλαια που αναλογούν 15 και 17 φορές τα EBITDA.

Το παρασκήνιο

Πέραν αυτού, η απόκτηση της εταιρείας που ανήκει στη Macquarie έχει ένα αξιοσημείωτο παρελθόν και παρασκήνιο, το οποίο καταδεικνύει και το μέγεθος της επενδυτικής ευκαιρίας που ήρθε στην κυριολεξία και βρήκε τον πρόεδρο και CEO της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση.

Όπως μου έλεγε καλή μου πηγή από το Βουκουρέστι, το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο είχε χτιστεί από αμερικανικό fund και την τσεχική εταιρεία ρεύματος CZECH. Πριν τρία χρόνια η Macquarie εξαγόρασε τις ΑΠΕ, ενώ να σημειωθεί πώς το αυστραλιανό fund διαθέτει και δίκτυο διανομής στη Ρουμανία αλλά και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δυσαρέσκεια…

Οι φόροι που επιβλήθησαν στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, λένε οι πληροφορίες μου, αποθάρρυναν τους Αυστραλούς, οι οποίοι προφανώς δεν είδαν τα κέρδη που ήθελαν και αποζητούσαν τρόπο εξόδου…

Η Macquarie γνωρίζοντας και τη ΔΕΗ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές μου, από τη συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ χτύπησαν την πόρτα του Στάσση… Ο τελευταίος είχε δώσει τα δείγματα γραφής από την εξαγορά της Enel στη Ρουμανία.

Το deal δεν άργησε να έρθει…

—-

Οι κατασκευές

Υπάρχουν όμως και deals, όπως σας είπα, τα οποία είτε ναυαγούν… είτε αποτελούν αποκυήματα φαντασίας…

Και οι πληροφορίες διαρρέουν είτε αυτές οι διαπραγματεύσεις έχουν είτε δεν έχουν βάσει όταν ένας κλάδος βρίσκεται σε άνθηση.

Και εν προκειμένω αυτός είναι ο κλάδος των κατασκευών…

Το σενάριο Metlen – ΑΒΑΞ

Χθες, λοιπόν, κυκλοφόρησε στην αγορά σενάριο περί συγχώνευσης του τομέα των κατασκευών της Metlen, δηλαδή των «METKA» και «Μ Παραχωρήσεις» με την ΑΒΑΞ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορεί αυτό το σενάριο, ενώ να θυμίσω ότι παλιότερα είχε παίξει και η φήμη περί συζητήσεων της Metlen με την Intrakat. Κάτι το οποίο είχε διαψευστεί.

Αντίστοιχη τύχη είχε και η πληροφορία περί διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Metlen και την ΑΒΑΞ, με επίσημες ανακοινώσεις και από τις δύο πλευρές.

Δεν ξέρω αν στην προκειμένη περίπτωση ισχύει το «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά», το σίγουρο είναι πώς τουλάχιστον από την πλευρά της Metlen και του Ευάγγελου Μυτιληναίου, η αναζήτηση ευκαιριών είναι πάντα στο ραντάρ τους… Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι στην παρούσα φάση αφορά στο σκέλος των κατασκευών…

—-

Θα έρθουν κι άλλες!

Mπορεί η αγορά του ελαιολάδου να βρέθηκε στις «μυλόπετρες» της κλιματικής αλλαγής – οι φετινές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε πολλές περιοχές της χώρας – αλλά το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει αναζωπυρωθεί.

Οι πρόσφατες δύο επιχειρηματικές κινήσεις στον κλάδο του εμφιαλωμένου ελαιολάδου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, δεν φαίνεται να είναι και οι … τελευταίες!

Η Μινέρβα;

Ηδη είναι γνωστό πως υπό εξαγορά βρίσκεται η Μινέρβα, εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών τυποποίησης, ενώ σε fund ανήκει από χρόνια το Αλτις. Κι όλα αυτά βέβαια ενώ η εσωτερική αγορά του τυποποιημένου ελαιολάδου έχει καταρρεύσει. Από 40.000 – 45.000 τόνου τυποποιημένου ελαιολάδου σήμερα η κατανάλωση δεν ξεπερνά τους 13.000 τόνους. Κι αν υπολογιστεί και η αγορά της HORECA με το ζόρι φτάνει τους 20.000 τόνους….

Εξαγωγές

Ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά στον εξαγωγικό τομέα – εκεί όπου είναι και τα πολλά λεφτά! Οι εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου υπολογίζονται σε περίπου 40.000 τόνους – «σταγών εν τω ωκεανώ» για τη διεθνή αγορά, αλλά εξαιρετικά σημαντική ποσότητα για τον κλάδο της τυποποίησης.

Φαίνεται όμως πως υπάρχει συγκρατημένη – είναι αλήθεια! – αισιοδοξία για τις προοπτικές τόσο της εξαγωγής όσο και κυρίως της εγχώριας κατανάλωσης. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι δεν θα αργήσει να ανακάμψει η εσωτερική αγορά του τυποποιημένου ελαιολάδου. Και αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους κυωφορούνται κι άλλα deals στον κλάδο…

—–

Το ραντεβού Γεωργάτου – Κοπελούζου στην Αίγλη

Υπάρχει όμως και μία τρίτη κατηγορία επιχειρηματικών συμφωνιών.

Αυτές που έχουν κλείσει εδώ και καιρό και τρέχουν κανονικά τα επενδυτικά τους σχέδια.

Μαθαίνω λοιπόν ότι τα συνεργεία για την για την ολοκλήρωση του project επαναλειτουργίας της Αίγλης Ζαππείου, εργάζονται πυρετωδώς.

Η κοινοπραξία Γεωργάτου (Γρηγόρης) – Κοπελούζου που έχει εκμισθώσει τον εμβληματικό χώρο ανεβάζει στροφές, με στόχο όπως λένε οι πληροφορίες να ξεκινήσει στο τέλος Οκτωβρίου.

Ο Βλάσσης Γεωργάτος

Πηγές που γνωρίζουν δηλώνουν πως το λίφτινγκ στον χώρο είναι εκτεταμένο, και εκτιμούν πως το τελικό αποτέλεσμα θα κάνει αίσθηση. Οι ίδιες πηγές υπολογίζουν πως τα χρήματα που θα δαπανηθούν τελικά θα υπερβούν τα 6 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό.

Πληροφορούμαι πως ο Βλάσσης Γεωργάτος δίνει συχνά πυκνά το παρών, όπως άνθρωπος από τον όμιλο Κοπελούζου και εποπτεύει την εξέλιξη των εργασιών.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν οι νέοι ένοικοι στο όλο project…

—-

Εγκαίνια….

Και από τα μεγάλα deals να σας πάω στο σκέλος της αγοράς που υποδέχεται ξένες μεγάλες αλυσίδες στο retail.

Ενημερώνομαι ότι τους επόμενους μήνες στην Πάτρα θα έχουμε πληθωρισμό… εγκαινίων νέων καταστημάτων. Η Αχαϊκή πρωτεύουσα εξελίσσεται σε hot trend στην αγορά του retail.

Πολωνοί και Γάλλοι…

Εκτός από τις πολωνικές αλυσίδες Pepco και Sinsay, οι οποίες ήδη έχουν «κλείσει» θέση στην αχαϊκή πρωτεύουσα, επεκτείνοντας την παρουσία τους, ντεμπούτο θα κάνει και η γαλλική αλυσίδα ένδυσης Kiabi.

Για την έλευση της γαλλικής αλυσίδας value for money σας είχε ενημερώσει σχετικά ο ΟΤ εδώ και μήνες. Και οι τρεις μισθώνουν χώρους στο νέο retail park της Trade Estates του ομίλου Fourlis.

Δεν είναι όμως μόνο οι ξένοι που αγαπούν Πάτρα, καθώς νέο μισθωτικό συμβόλαιο για κατάστημα άνω των 2.600 τ.μ. υπέγραψε και η αλυσίδα παιχνιδιών Μουστάκας

—-

Πολυεθνικές, ο συνήθης ύποπτος…

Το λιανεμπόριο δεν έχει μόνο χαρές…

Έχει και μία μόνιμη γκρίνια… Οι έμποροι διαχρονικά, ακόμη και στις χρυσές ημέρες του λιανεμπορίου δεν σταμάτησαν να παραπονιούνται. Ποιος ξέρει. Ίσως για να μην τους πιάσει το κακό μάτι;

Οι «πιάτσες»

Τα πράγματα ωστόσο τώρα φαίνεται πως είναι σοβαρά.

Όπως μου λέει άνθρωπος που γνωρίζει καλά τον χώρο –έχει διανύσει χιλιόμετρα σε διάφορα μαγαζιά οι τζίροι είναι αισθητά πεσμένοι παρά τις εκπτώσεις που τρέχουν.

Ένα πρόσθετο αγκάθι είναι και τα ενοίκια. Ειδικά στις δημοφιλείς «πιάτσες» οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων πιέζουν διαρκώς για υψηλότερες τιμές στα συμβόλαια που οδεύουν προς λήξη.

Χρυσά ενοίκια…

Μαθαίνω πως στην Ερμού για μαγαζί –όχι γωνία- από 13.000 ευρώ το τετραγωνικό ο ιδιοκτήτης ζητά τώρα 26.000 ευρώ! Το επιχείρημα; Το γεγονός πως οι τιμές των ακινήτων καλπάζουν και έχουν αρκετές προσφορές ειδικά από πολυεθνικές. Οι οποίες είναι διατεθειμένες να πληρώσουν το κάτι παραπάνω για να αποκτήσουν τη θέση που θέλουν και να μεγαλώσουν το δίκτυο τους.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories