Πέρυσι οι νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης συγκέντρωσαν δισεκατομμύρια δολάρια, με στόχο να συμμετέχουν στα κέρδη της τελευταίας τεχνολογικής έκρηξης.

Τώρα πολλές από αυτές αγωνίζονται να επιβιώσουν -και ζητούν από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Silicon Valley να τις διασώσουν.

OpenAI: Αποχώρησε και άλλος εκ των συνιδρυτών

Τουλάχιστον τρεις κάποτε «καυτές» νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης διασώθηκαν μέσω ενός νέου τύπου συμφωνίας που πολλοί στον κλάδο της τεχνολογίας λένε ότι είναι εξαγορές σε όλα εκτός από το όνομα, σημειώνει η Wall Street Journal (WSJ).

Αυτές οι συμφωνίες έχουν το πλεονέκτημα ότι παρακάμπτουν την τυπική ρυθμιστική διαδικασία, σε μια εποχή που ο αυξανόμενος έλεγχος των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας επί της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης , ελέγχεται από τις κυβερνήσεις.

Νέου τύπου συμφωνίες

Την Παρασκευή, η Character.AI ανακοίνωσε μια συμφωνία με την Google να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της και να προσλάβει πολλούς από τους ερευνητές και τα στελέχη της, συμπεριλαμβανομένων των συνιδρυτών της Noam Shazeer και Daniel De Freitas.

Η Google διαπραγματεύτηκε μια αμοιβή αδειοδότησης αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τεχνολογία της νεοφυούς επιχείρησης, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Οι δύο εταιρείες εξέτασαν το ενδεχόμενο μιας άμεσης εξαγοράς, αλλά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό ήταν απίθανο να περάσει από τις ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Τον Ιούνιο, η Adept AI έκλεισε μια συμφωνία στην οποία η Amazon συμφώνησε να προσλάβει τους περισσότερους από τους υπαλλήλους της startup και να πληρώσει περίπου 330 εκατομμύρια δολάρια για να αδειοδοτήσει την τεχνολογία της, σύμφωνα με άτομα με γνώση της συμφωνίας.

Αυτό ήταν αρκετό, μαζί με τα υπόλοιπα μετρητά της Adept, για την αποπληρωμή των επενδυτών, αλλά ήταν , ταυτοχρονα, και μια απογοητευτική στροφή για μια εταιρεία που μόλις πέρυσι είχε αποτιμηθεί στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Το δρόμο άνοιξε η Microsoft τον Μάρτιο, όταν προσέλαβε σχεδόν όλους τους υπαλλήλους της εταιρείας ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης Inflection για να ξεκινήσει ένα νέο τμήμα τεχνητής νοημοσύνης για καταναλωτές και πλήρωσε περίπου 650 εκατομμύρια δολάρια για να αδειοδοτήσει την τεχνολογία της.

Θα υπάρξει συνέχεια …

Οι επενδυτές λένε ότι θα υπάρξουν κι άλλες εξόδους -είτε ψευδοεξαγορές είτε πραγματικές- καθώς η φούσκα που δημιουργήθηκε από τον ενθουσιασμό γύρω από τη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη δείχνει σημάδια κορύφωσης. Η δημιουργία των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων που τροφοδοτούν τη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη συχνά απαιτεί εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε προκαταβολικές επενδύσεις πριν αποδώσει έστω και ένα σεντ εσόδων.

Πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις ανακαλύπτουν ότι δεν έχουν τους πόρους και την πίστα για να φτάσουν εκεί.

“Υπήρχαν πολλές εταιρείες που ανέπτυξαν ένα μεγάλο όραμα, αλλά όχι απτά παραδείγματα και πραγματικές λεπτομέρειες”, δήλωσε ο Shaun Johnson, ιδρυτικός εταίρος της εταιρείας επιχειρηματικών συμμετοχών AIX Ventures που εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η διάσωση από έναν τεχνολογικό γίγαντα είναι καλύτερη από μια καταστροφή, αλλά απέχει πολύ από την αναστάτωση του status quo της τεχνολογικής βιομηχανίας στην οποία πόνταραν οι επενδυτές.

Αντιθέτως, οι συμφωνίες ενίσχυσαν περαιτέρω τους τεχνολογικούς γίγαντες, οι οποίοι μπορούν να πληρώσουν τεράστιους λογαριασμούς AI με την υποδομή υπολογιστικού νέφους και τις υπάρχουσες μηχανές εσόδων τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή νοημοσύνη: Η Βρετανία το νέο πεδίο αντιπαράθεσης των εταιρειών AI
Tεχνητή νοημοσύνη |

H OpenAI σε «όργιο» προσλήψεων στη Βρετανία - «Κυνήγησε» βασικό ερευνητή της DeepMind

Η OpenAI ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι θα ανοίξει εταιρικό γραφείο στο Λονδίνο - Συγχρόνως έχει κάνει πολλές προσλήψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους μήνες