Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν την Πέμπτη στην αγορά του μαύρου χρυσού, μετά από δύο ημέρες ανόδου στο πετρέλαιο, με τους αυξανόμενους κινδύνους στη Μέση Ανατολή να αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για τη ζήτηση που είχαν ωθήσει τις τιμές στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2024 στην αρχή της εβδομάδας.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχωρούν κατά 0,01%, στα 78,34 δολάρια το βαρέλι  ενώ αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ενισχύεται κατά 0,15% στα 75,34 δολάρια.

Το πετρέλαιο Brent ενισχύθηκε κατά 2,4% την Τετάρτη και το WTI κατά 2,8% σε μία δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση κερδών, καθώς οι τιμές ανέκαμψαν από την απότομη πτώση τη Δευτέρα, όταν το Brent διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου και το WTI από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι τιμές υποστηρίχθηκαν την Τετάρτη από μια πτώση 3,7 εκατομμυρίων βαρελιών στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών για πτώση 700.000 βαρελιών.

Carlyle: Γιατί ο επενδυτικός κολοσσός επιμένει να ποντάρει σε πετρέλαιο και αέριο

Η ζήτηση στο πετρέλαιο

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ζήτηση ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν και ότι οι φυσικές αγορές συνεχίζουν να είναι πιο σφιχτές από τις προβλέψεις, δήλωσε η αναλυτής της Panmure Liberum, Ashley Kelty.

«Ωστόσο, οι αγορές αργού εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αντίθετους ανέμους από την παραπαίουσα ζήτηση στην Κίνα και τις ΗΠΑ και την πιθανή προσθήκη προσφοράς από το καρτέλ του ΟΠΕΚ + από το τέταρτο τρίμηνο», πρόσθεσε η Kelty.

Οι ανοδικοί κίνδυνοι στην αγορά παραμένουν

Οι τιμές υποστηρίζονται επίσης από την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, ανέφερε από την πλευρά του ο αναλυτής της PVM, John Evans.

Η δολοφονία ανώτερων στελεχών των μαχόμενων ομάδων Χαμάς και Χεζμπολάχ την περασμένη εβδομάδα αύξησε την πιθανότητα αντίποινων από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, τροφοδοτώντας περαιτέρω τις ανησυχίες για την προμήθεια πετρελαίου από τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής στον κόσμο.

«Η αγορά ήταν στα άκρα καθώς αναμένει απάντηση από το Ιράν», ανέφερε σε σημείωμα η ANZ Research.

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης κήρυξε ανωτέρα βία στο κοίτασμα πετρελαίου της Sharara από την Τρίτη, προσθέτοντας ότι η εταιρεία μείωσε σταδιακά την παραγωγή του κοιτάσματος λόγω διαμαρτυριών.

Αναλυτές της Citi δήλωσαν ότι υπάρχει πιθανότητα ανάκαμψης των τιμών για το Brent: «Παραμένουν ανοδικοί κίνδυνοι στην αγορά, από τα ακόμη σφιχτά ισοζύγια μέχρι τον Αύγουστο, τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους σε όλη τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, την πιθανότητα διαταραχών που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες λόγω της εποχής των τυφώνων και την ελαφριά τοποθέτηση χρήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά η Citi.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities