Τις μουριές της Αθήνας χτύπησε το έντομο Xylotrechus chinensis, το οποίο εισήχθη από την Κίνα λόγω ανεπαρκών ελέγχων, εξολοθρεύει τα τελευταία χρόνια το «δέντρο του μεταξοσκώληκα».

Πρόκειται για ένα ξυλοφάγο έντομο (Xylotrechus chinensis), που προκαλεί σοβαρές ζημιές στο κορμό και τα κλαδιά των δέντρων, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και τη νέκρωση τους.

Πανώλη αιγοπροβάτων: Nέα μεγάλη κτηνιατρική επιχείρηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ο Δήμος Αθηναίων σε συντονισμό με τη Διεύθυνση Πρασίνου, έθεσε σε εφαρμογή στις αρχές Ιουλίου ένα σχέδιο για την προστασία των μουριών από το έντομο αυτό.

Το πρόγραμμα, αποτέλεσμα μίας ευρύτερης συνεργασίας με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, περιλαμβάνει εγχύσεις φυτοπροστατευτικού σκευάσματος στους κορμούς των δέντρων.

Μέχρι στιγμής, έχουν ολοκληρωθεί εγχύσεις σε 5.100 δέντρα, με στόχο να φτάσουν τις 8.000 έως το τέλος Αυγούστου

Εγχύσεις σε 8.000 δέντρα

Μέχρι στιγμής, έχουν ολοκληρωθεί εγχύσεις σε 5.100 δέντρα, με στόχο να φτάσουν τις 8.000 έως το τέλος Αυγούστου. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα ακολουθήσει η καταγραφή των αποτελεσμάτων και η δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων.

Το έντομο, το οποίο εισήχθη από την Κίνα λόγω ανεπαρκών ελέγχων, εξολοθρεύει τα τελευταία χρόνια το «δέντρο του μεταξοσκώληκα». Η εμφάνιση του Xylotrechus chinensis παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην πόλη το 2019-2020, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και απώλειες 5.000 δέντρων μέχρι σήμερα.

«Δεδομένου ότι οι μουριές αποτελούν ένα από τα βασικότερα είδη δέντρων στους δρόμους και στα πάρκα, με πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη, η ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία τους είναι επιτακτική», σημειώνει ο δήμος Αθήνας σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι «το σχέδιο δράσης, με τη χρήση καινοτόμου εξοπλισμού και επιστημονικών μεθόδων, πραγματοποιείται με πρωταρχικό κριτήριο την προστασία του φυσικού κεφαλαίου και τη διατήρηση του αστικού πρασίνου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Πανώλη αιγοπροβάτων: Οικονομική στήριξη και αποζημιώσεις ζητά από την ΕΕ ο Τσιάρας
AGRO |

Οικονομική στήριξη και αποζημιώσεις για την πανώλη αιγοπροβάτων ζητά από την ΕΕ ο Τσιάρας

Πρόσθετα μέτρα για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την πανώλη αιγοπροβάτων ζητά με επιστολή του από τους αρμόδιους επιτρόπους και τους ομολόγους του ο Κώστας Τσιάρας