Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αμβλύνουν τις ανησυχίες για τη ζήτηση ενώ παραμένουν οι φόβοι για διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 22 σεντς ή 0,3% στα 79,38 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 26 σεντς ή 0,3% στα 76,45 δολάρια το βαρέλι.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδική κίνηση στο δρόμο για τις 1.400 μονάδες

Τόσο το Brent όσο και το WTI οδεύουν να κλείσουν την εβδομάδα με άνοδο που ξεπερνά το 3%.

H αγορά εργασίας

«Το κλίμα ενισχύθηκε επίσης από τα θετικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ με τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να είναι πολύ κάτω από τις προσδοκίες» εξηγεί στο Reuters η αναλυτής της Panmure Liberum, Ashley Kelty.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι οι φόβοι ότι η αγορά εργασίας χαλαρώνει  ήταν υπερβολικοί και αμβλύνοντας τις ανησυχίες για την ύφεση.

Το αργό πετρέλαιο συνέχισε την ανάκαμψη από την πρόσφατη βουτιά του καθώς ήρθαν στο επίκεντρο οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Το δολάριο ενισχύθηκε στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, ένα ισχυρότερο δολάριο τείνει να ασκεί πίεση στις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα αγοράζουν ακριβότερο το αργό που αποτιμάται σε δολάρια.

Η ένταση στη Μέση Ανατολή

Οι ισραηλινές δυνάμεις ενίσχυσαν τις αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας την Πέμπτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 40 ανθρώπους, δήλωσαν Παλαιστίνιοι γιατροί.

«Το αργό πετρέλαιο συνέχισε την ανάκαμψη από την πρόσφατη βουτιά του καθώς ήρθαν στο επίκεντρο οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι» σημειώνειο αναλυτής της ANZ Daniel Hynes.

Η δολοφονία την περασμένη εβδομάδα ανώτερων στελεχών των μαχητών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ είχε αυξήσει την πιθανότητα αντίποινων από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, πυροδοτώντας ανησυχίες για την προμήθεια πετρελαίου από τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής στον κόσμο.

Οι μαχητές Χούτι που είναι ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν συνέχισαν επίσης τις επιθέσεις στη διεθνή ναυτιλία αυτή την εβδομάδα κοντά στην Υεμένη, σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Δίνοντας περαιτέρω υποστήριξη στις τιμές, η National Oil Corp. της Λιβύης κήρυξε ανωτέρα βία στο πετρελαϊκό της πεδίο Sharara από την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι μείωσε σταδιακά την παραγωγή του κοιτάσματος λόγω διαμαρτυριών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities