Το κινεζικό γουάν μπορεί να είναι το επόμενο νόμισμα που θα πρέπει να προσέκουν οι επενδυτές μετά τη δραματική αποκλιμάκωση του «carry trade» του ιαπωνικού γεν αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, τους οποίους επικαλείται το CNBC. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων των ΗΠΑ και εκείνων της Ιαπωνίας και της Κίνας έχει συμβάλει στην ενίσχυση του carry trade για επενδύσεις μεταξύ των δύο νομισμάτων. Πρόκειται για μια πρακτική κατά την οποία οι επενδυτές δανείζονται χρήματα σε ένα νόμισμα από μια χώρα με χαμηλά επιτόκια και επενδύουν σε νομίσματα με υψηλότερες αποδόσεις.

Πώς ο Μπάφετ έπαιξε έξυπνα με το carry trade σε γεν

Οι επενδυτές επωφελούνται στη συνέχεια από τη διαφορά των επιτοκίων, αλλά μπορούν να χάσουν χρήματα εάν αυτό αλλάξει ξαφνικά. Τις τελευταίες εβδομάδες, η αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας και οι αυξανόμενες προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ ώθησαν τους επενδυτές να βάλουν τέλος στο carry trade με το ιαπωνικό γεν.

«Νομίζω ότι το επόμενο πιθανό carry trade που θα μπορούσε να ξετυλιχθεί θα μπορούσε να είναι το γουάν», δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας Ασίας της ANZ Bank Κουν Γκοχ, στο CNBC, προσθέτοντας ότι η αγορά «αρχίζει να βλέπει πρωταρχικές ενδείξεις» για αυτό.

Το υπεράκτιο γουάν, το οποίο διαπραγματεύεται εκτός Κίνας, ενισχύεται σταθερά έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες και τη Δευτέρα εκτινάχθηκε στο ισχυρότερο επίπεδό του το 2024, πέφτοντας κάτω από το 7,1. Η τελευταία διαπραγμάτευσή του ήταν κοντά στο 7,16.

Οι εξαγωγείς στο επίκεντρο

Ο Γκοχ τόνισε ότι η εξάρτηση της Κίνας από τις εξαγωγές θα μπορούσε ακόμη να οδηγήσει σε σημαντικές συναλλαγματικές επιπτώσεις. Ένα ασθενέστερο γουάν έναντι του δολαρίου ενίσχυσε τις κινεζικές εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η Κίνα ανέφερε υψηλό πλεόνασμα ρεκόρ ύψους 99,05 δισ. δολαρίων τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία από την LSEG Data and Analytics και πρόσθεσε ότι οι μεγαλύτεροι παίκτες του carry trade στην Ασία είναι εξαγωγείς, ιδίως στην Κίνα. «Κοιτάξτε στην Ασία και την Κίνα. Διαθέτουν μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα. Και όμως … το νόμισμα συνέχισε να αποδυναμώνεται», είπε. «Επειδή έπαιζαν το carry trade, μπορούν να έχουν πολύ καλύτερη απόδοση από τις αποδόσεις των επιτοκίων, τοποθετώντας τα χρήματά τους σε δολάρια ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τον Μπρους Παγνκ, επικεφαλής οικονομολόγο και επικεφαλής έρευνας για την ευρύτερη περιοχή της Κίνα στην JLL, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις διακρατούσαν τον Ιούνιο τα περισσότερα δολάρια ΗΠΑ μέσω τοπικών τραπεζών από τον Δεκέμβριο του 2016. Αλλά με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια ήδη από τον επόμενο μήνα, οι Κινέζοι εξαγωγείς θα μπορούσαν να αποφασίσουν να αρχίσουν να μετατρέπουν τα χρήματά τους, ενδεχομένως προκαλώντας «μεγάλες κινήσεις» σε ορισμένα ασιατικά νομίσματα, εξήγησε ο Γκοχ.

Και δεν είναι μόνο οι Κινέζοι εξαγωγείς που εμπλέκονται στο carry trade του γουάν. Οι μη κινεζικές επενδύσεις σε ομόλογα σε γουάν αυξήθηκαν κατά σχεδόν 80 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους, τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που επικαλείται ο Πανγκ. Είπε ότι η διαφορά επιτοκίων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ και η ασθενέστερη ανάπτυξη συνέβαλαν σε αυτές τις τάσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά ότι οι προσδοκίες αυτές αλλάζουν καθώς οι ΗΠΑ πιθανότατα θα μειώσουν τα επιτόκια και η οικονομία της Κίνας βελτιώνεται.

Τοποθετήσεις σε γουάν που προκαλούν ανησυχία

Η Citi προειδοποίησε επίσης σε σημείωμά της στις 6 Αυγούστου ότι το κινεζικό γουάν είναι αυτό που πρέπει να προσέξουμε, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν «ανησυχίες για τοποθετήσεις» γύρω από το υπεράκτιο γουάν που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση του carry trade.

Στην πραγματικότητα, ο «πιο δημοφιλής χρηματοδότης» των carry trades πρόσφατα ήταν πιθανότατα το ζεύγος δολάριο-υπεράκτιο γουάν των ΗΠΑ, δήλωσε η Citi.

Το δολάριο-γιεν «καθορίζει επίσης το σκηνικό» για όλα τα νομίσματα στο δίπολο δολαρίου με τα υπόλοιπα ασιατικά νομίσματα «σε κάποιο βαθμό», οπότε η αποδέσμευση του γεν έπληξε όντως άλλους δημοφιλείς χρηματοδότες των carry trades και αυτό περιλαμβάνει το γουάν, πρόσθεσε η Citi.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες βασικές διαφορές μεταξύ του κινεζικού γιουάν και άλλων σημαντικών παγκόσμιων νομισμάτων. Ο Βισνού Βαραθάν, διευθύνων σύμβουλος της Mizuho, επεσήμανε στο CNBC ότι το κινεζικό νόμισμα δεν είναι τόσο παγκόσμιο όσο το γεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές