Προς την ηρεμία οδεύουν οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων μετά από ταραχώδη  εβδομάδα , καθώς εξασθένησε η ανησυχία για μια πιθανή οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ  οποία προκάλεσε ράλι στα κρατικά ομόλογα και μια σύντομη κατάρρευση της αγοράς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ επέστρεψε στα επίπεδα που είχαν σημειωθεί πριν από την έκθεση για την αμερικανική αγορά εργασίας την περασμένη εβδομάδα, εξαλείφοντας το μεγαλύτερο μέρος της απότομης πτώσης από τις αρχές της εβδομάδας. Μετά την τιμολόγηση των επιθετικών και υπερμεγέθων μειώσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οι traders έχουν επίσης μειώσει τα στοιχήματα σε περίπου 100 μονάδες βάσης χαλάρωσης για το έτος.

Γουόρεν Μπάφετ: Πώς έπαιξε έξυπνα με το carry trade σε γεν και κέρδισε

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιστροφή της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας περιόρισε την όρεξη των επενδυτών για ομόλογα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μια νευρική αγορά

Οι έντονες διακυμάνσεις της εβδομάδας υπογραμμίζουν την ανησυχία στην αγορά, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να βαθμολογήσουν τον χρόνο και τον ρυθμό των μειώσεων των επιτοκίων. Τα οικονομικά στοιχεία αποτέλεσαν για άλλη μια φορά βασικό μοχλό σε αυτή την προσπάθεια στις ΗΠΑ, με τα στοιχεία για την απασχόληση του Ιουλίου να πυροδοτούν ένα ράλι πριν από μια εβδομάδα και τις εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την Πέμπτη να τροφοδοτούν ένα ξεπούλημα.

Το επόμενο τεστ θα γίνει με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Οι traders αναμένουν τις μετρήσεις των Δεικτών Τιμών Παραγωγού και Καταναλωτή την Τρίτη και την Τετάρτη για να επιβεβαιώσουν ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υποχωρεί, υποστηρίζοντας την υπόθεση για μείωση των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο.

Μεγαλύτερη όρεξη των επενδυτών για ομόλογα μικρότερης διάρκειας

«Εάν ξεχάσετε κατά κάποιον τρόπο τον θόρυβο στις αρχές της εβδομάδας, αυτό φαίνεται να είναι το κατάλληλο μέρος για να εγκατασταθείτε» είπε ο Bryan Whalen, επικεφαλής επενδύσεων και διαχειριστής χαρτοφυλακίου γενικής διαχείρισης στην TCW Group, στο ραδιόφωνο του Bloomberg. «Είναι μια νευρική αγορά».

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων, οι οποίες υποχώρησαν μέχρι και το 3,67% νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, διαπραγματεύονταν κοντά στο 3,93% την Παρασκευή. Οι ευαίσθητοι στην νομισματική πολιτική διετείς τίτλοι είδαν την απόδοσή τους αυτή την εβδομάδα να αυξάνεται κατά 15 μονάδες βάσης στο 4,03%.

Μια τριάδα δημοπρασιών αυτή την εβδομάδα έδειξε μεγαλύτερη όρεξη των επενδυτών για ομόλογα μικρότερης διάρκειας. Η πώληση τριετών ομολόγων ύψους 58 δισ. δολαρίων κατέγραψε αξιοπρεπή ζήτηση, ενώ οι προσφορές ήταν ασθενέστερες για τους νέους 10ετείς και 30ετείς τίτλους.

Αλλού, οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρώπη ήταν επίσης έτοιμες να κλείσουν την εβδομάδα υψηλότερα. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού χρέους αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, ενώ το επιτόκιο των αντίστοιχων τίτλων του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν κατά 10 μονάδες βάσης υψηλότερο από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Με το βλέμμα στην Fed

Η συνεδρίαση πολιτικής της Fed τον Σεπτέμβριο θεωρείται από τους διαπραγματευτές των swaps ως η πιο πιθανή στιγμή για την πρώτη μείωση των επιτοκίων, με περίπου 38 μονάδες βάσης να έχουν τιμολογηθεί στα συμβόλαια που καλύπτουν αυτή την ημερομηνία.

Ενώ αυτό εξακολουθεί να σηματοδοτεί κάποιες προσδοκίες για μείωση κατά μισή μονάδα τον επόμενο μήνα, είναι μια μεγάλη υποχώρηση από την τιμολόγηση της Δευτέρας, η οποία υποδήλωνε πολλαπλές υπερμεγέθεις μειώσεις φέτος και  ακόμη και μια κίνηση μεταξύ των προγραμματισμένων συνεδριάσεων.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς αναμένεται να μειωθούν στο 3,4% έως το τέλος του έτους και στο 3% έως το 2025

«Οι αγορές θα εξακολουθήσουν να ανησυχούν για τον κίνδυνο μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και για τις μειώσεις μεταξύ των συνεδριάσεων, αν και η τιμολόγηση και για τις δύο έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα πρόσφατα υψηλά», έγραψαν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές επιτοκίων της TD Securities, συμπεριλαμβανομένου του Gennadiy Goldberg. «Ένας ταχύτερος ρυθμός μείωσης των επιτοκίων της Fed παραμένει επίσης μια ανησυχία».

Η TD αναμένει ότι η Fed θα μειώνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίαση, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, έως ότου τα επιτόκια φθάσουν στο λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο του 3% στα τέλη του 2025. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς να μειωθούν στο 3,4% έως το τέλος του έτους και στο 3% έως το 2025, σύμφωνα με την TD.

Για την πρόεδρο της Fed της Βοστώνης Σούζαν Κόλινς, η Fed θα μπορούσε σύντομα να αρχίσει να χαλαρώνει τα επιτόκια, εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει την πτωτική του πορεία εν μέσω μιας ισχυρής αγοράς εργασίας. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν, είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι τα στοιχεία θα δείξουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί τους επόμενους μήνες, αλλά ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν χρόνο για να εκτιμήσουν αν η οικονομία ομαλοποιείται.

Το συμπόσιο των κεντρικών τραπεζών αργότερα αυτόν τον μήνα στο Jackson Hole του Wyoming θα δώσει επίσης την ευκαιρία στον πρόεδρο, Τζερόμ Πάουελ, να τελειοποιήσει το μήνυμά του προς την αγορά σχετικά με τη νομισματική πολιτική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές