Νέο άλμα καταγράφει το ελβετικό φράγκο που σκαρφαλώνει ξανά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015 απέναντι στο ευρώ. Η πρόσφατη αναταραχή στα χρηματιστήρια έχει κάνει πολλούς επενδυτές να εγκαταλείπουν μετοχές και να στρέφονται προς το εθνικό νόμισμα της Ελβετίας, με αποτέλεσμα η ισοτιμία να φτάσει έως τα 1,0856 ευρώ –επίπεδα ρεκόρ από τον Ιανουάριο του 2015. Ήταν τότε που η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) είχε καταργήσει τους περιορισμούς που είχε θέσει στη διαμόρφωση της ισοτιμίας του φράγκου έναντι του ενιαίου νομίσματος.
Το ελβετικό φράγκο έχει ενισχυθεί 4% στις διεθνείς αγορές από τα μέσα Ιουλίου και μετά, όταν ξεκίνησαν οι πρώτοι τριγμοί στα χρηματιστήρια. Η άνοδος αυτή στην ισοτιμία που ανησυχεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της ΕΕ οι οποίοι έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικά φράγκα τα προηγούμενα χρόνια και δεν προστατεύονται από αποφάσεις δικαστηρίων.
Σκληρό πόκερ στα χρηματιστήρια με γεν και δολάριο
Παράλληλα σοβαρές ανησυχίες για τις εξελίξεις εκφράζουν για δικούς τους λόγους και οι βιομήχανοι της Ελβετίας, οι οποίοι ζητούν παρέμβαση από την εθνική τράπεζα της χώρας (SNB) προκειμένου να ανακοπεί το ράλι.
Ανησυχία για τις εξαγωγές
Για τους παραγωγούς στην Ελβετία το ακριβό φράγκο σημαίνει μείωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους που εξάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σε άλλες χώρες.
Την Τετάρτη το λόμπι των Ελβετών βιομηχάνων, Swissmem, ζήτησε παρέμβαση για την ισοτιμία του εθνικού νομίσματος. «Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας καλείται να ενεργήσει γρήγορα εντός του πεδίου της εντολής της», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. «Η SNB έχει το περιθώριο να αποτρέψει ή να μετριάσει οποιαδήποτε μελλοντική ανατίμηση χρησιμοποιώντας τα μέσα που θεωρεί καλύτερα».
Οι αιτίες της ανόδου
Η στροφή προς το νόμισμα της Ελβετίας καταγράφηκε μετά από ανησυχίες για πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ, από τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και από τις σημαντικές αναταραχές στα χρηματιστήρια και ειδικά σε αυτά στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ όπου καταγράφηκαν από τις αρχές του Αυγούστου μεγάλες πωλήσεις μετοχών.
Η στάση της SNB
Η SNB έχει δώσει σήμα ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει σε τρίτη μείωση επιτοκίων από το Σεπτέμβριο αλλά αυτό φαίνεται να μην έχει αλλάξει τις ορέξεις των επενδυτών. Συνήθως όταν μια κεντρική τράπεζα μειώνει τα επιτόκια καταγράφεται λιγότερο ενδιαφέρον των επενδυτών για το νόμισμα λόγω μείωσης των αποδόσεων. Η SNB δεν έχει δώσει κάποια ένδειξη ότι σχεδιάζει να παρέμβει για να ανακόψει τις αγορές στο ελβετικό φράγκο. Ανάμεσα στις κινήσεις που θα μπορούσε να κάνει είναι να προχωρήσει σε αγορές συναλλάγματος για να ανακόψει την ανοδική πορεία της ισοτιμίας του δικού της νομίσματος.
Οι αγορές προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων από την SNB κατά 25 μονάδες βάσης στις 26 Σεπτεμβρίου. Οι πιθανότητες για νέα μείωση και το Δεκέμβριο διαμορφώνονται επίσης στο 60% σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να φέρουν το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε ελβετικά φράγκα στο 0,75% από 1,25% που είναι σήμερα. Η SNB είναι από τις κεντρικές τράπεζες που κινούνται πιο επιθετικά για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική. Στην Ελβετία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,3% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, τη στιγμή που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κυμαίνεται για το ίδιο διάστημα στο 2,6%.
Latest News
Πώς αντιδρά ο Γενικός Δείκτης στην κατοχύρωση κερδών - Ξεχωρίζει ο ΟΛΘ με άνοδο 13%
Οι περισσότεροι τίτλοι δείχνουν να ελέγχουν τις απώλειές τους
Στην… τάξη του 2025 η Metlen – Ποιοι θα είναι οι «rookies» των IPOs του Λονδίνου φέτος
Οι Financial Times συγκέντρωσαν τις εταιρείες που θα μπορούσαν να εισαχθούν στο Λονδίνο φέτος και τις παρουσίασε ανά κλάδο
Υπό πίεση και σήμερα οι ευρωαγορές – Ανησυχία στο Λονδίνο
Η αβεβαιότητα είναι ακόμη παρούσα
Αμερικανικές πιέσεις δέχτηκαν και οι ασιατικές αγορές
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,19%
Πάνω από τα 80 δολ. το πετρέλαιο με φόντο τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Οι ευρύτερες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία αναμένεται να επηρεάσουν τις εξαγωγές ρωσικού αργού στους κορυφαίους αγοραστές της
Οι traders ποντάρουν σε περαιτέρω αδυναμία της στερλίνας
Η στερλίνα αποδείχθηκε το πιο εύθραυστο νόμισμα μεταξύ των ομολόγων της στις ανεπτυγμένες χώρες την περασμένη εβδομάδα
«Όλα τα λεφτά» ο πληθωρισμός των ΗΠΑ για τις αγορές - Τι αναμένουν Fed, αναλυτές και επενδυτές
Τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ έφεραν τα πάνω-κάτω στις αγορές - Πώς θα κινηθούν τα επιτόκια
Η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων και η ανησυχία στις αγορές
Αυτό που τρομάζει τις αγορές, είναι ότι η πρόσφατη ανόδος των αποδόσεων στα ομόλογα δεν φαίνεται να αντανακλά τις προσδοκίες για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη.
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου
Οι καταλύτες που μπορούν να συντηρήσουν την θετική πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Θετική η εικόνα που προβάλει η JP Morgan για το Χρηματιστήριο καθώς θεωρεί την Ελλάδα ως μια ελκυστική επενδυτική επιλογή εντός της Ευρωζώνης