Νέο άλμα καταγράφει το ελβετικό φράγκο που σκαρφαλώνει ξανά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015 απέναντι στο ευρώ. Η πρόσφατη αναταραχή στα χρηματιστήρια έχει κάνει πολλούς επενδυτές να εγκαταλείπουν μετοχές και να στρέφονται προς το εθνικό νόμισμα της Ελβετίας, με αποτέλεσμα η ισοτιμία να φτάσει έως τα 1,0856 ευρώ –επίπεδα ρεκόρ από τον Ιανουάριο του 2015. Ήταν τότε που η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) είχε καταργήσει τους περιορισμούς που είχε θέσει στη διαμόρφωση της ισοτιμίας του φράγκου έναντι του ενιαίου νομίσματος.

Το ελβετικό φράγκο έχει ενισχυθεί 4% στις διεθνείς αγορές από τα μέσα Ιουλίου και μετά, όταν ξεκίνησαν οι πρώτοι τριγμοί στα χρηματιστήρια. Η άνοδος αυτή στην ισοτιμία που ανησυχεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της ΕΕ οι οποίοι έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικά φράγκα τα προηγούμενα χρόνια και δεν προστατεύονται από αποφάσεις δικαστηρίων.

Σκληρό πόκερ στα χρηματιστήρια με γεν και δολάριο

Παράλληλα σοβαρές ανησυχίες για τις εξελίξεις εκφράζουν για δικούς τους λόγους και οι βιομήχανοι της Ελβετίας, οι οποίοι ζητούν παρέμβαση από την εθνική τράπεζα της χώρας (SNB) προκειμένου να ανακοπεί το ράλι.

Ανησυχία για τις εξαγωγές

Για τους παραγωγούς στην Ελβετία το ακριβό φράγκο σημαίνει μείωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους που εξάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σε άλλες χώρες.

Την Τετάρτη το λόμπι των Ελβετών βιομηχάνων, Swissmem, ζήτησε παρέμβαση για την ισοτιμία του εθνικού νομίσματος. «Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας καλείται να ενεργήσει γρήγορα εντός του πεδίου της εντολής της», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. «Η SNB έχει το περιθώριο να αποτρέψει ή να μετριάσει οποιαδήποτε μελλοντική ανατίμηση χρησιμοποιώντας τα μέσα που θεωρεί καλύτερα».

Οι αιτίες της ανόδου

Η στροφή προς το νόμισμα της Ελβετίας καταγράφηκε μετά από ανησυχίες για πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ, από τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και από τις σημαντικές αναταραχές στα χρηματιστήρια και ειδικά σε αυτά στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ όπου καταγράφηκαν από τις αρχές του Αυγούστου μεγάλες πωλήσεις μετοχών.

Η στάση της SNB

Η SNB έχει δώσει σήμα ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει σε τρίτη μείωση επιτοκίων από το Σεπτέμβριο αλλά αυτό φαίνεται να μην έχει αλλάξει τις ορέξεις των επενδυτών. Συνήθως όταν μια κεντρική τράπεζα μειώνει τα επιτόκια καταγράφεται λιγότερο ενδιαφέρον των επενδυτών για το νόμισμα λόγω μείωσης των αποδόσεων. Η SNB δεν έχει δώσει κάποια ένδειξη ότι σχεδιάζει να παρέμβει για να ανακόψει τις αγορές στο ελβετικό φράγκο. Ανάμεσα στις κινήσεις που θα μπορούσε να κάνει είναι να προχωρήσει σε αγορές συναλλάγματος για να ανακόψει την ανοδική πορεία της ισοτιμίας του δικού της νομίσματος.

Οι αγορές προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων από την SNB κατά 25 μονάδες βάσης στις 26 Σεπτεμβρίου. Οι πιθανότητες για νέα μείωση και το Δεκέμβριο διαμορφώνονται επίσης στο 60% σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να φέρουν το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε ελβετικά φράγκα στο 0,75% από 1,25% που είναι σήμερα. Η SNB είναι από τις κεντρικές τράπεζες που κινούνται πιο επιθετικά για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική. Στην Ελβετία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,3% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, τη στιγμή που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κυμαίνεται για το ίδιο διάστημα στο 2,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές