Ως πράξη υπονόμευσης της φήμης των ελληνικών ακτινιδίων χαρακτηρίζουν οι εξαγωγείς την διακίνηση στις αγορές του εξωτερικού ανώριμων καρπών, που κόπηκαν χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας, κατά παράβαση της υφιστάμενης ΚΥΑ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι κάποιοι «έμποροι» σε δύο παραγωγικές περιφέρειες συγκόμισαν από χτες Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024 και ήδη διακίνησαν -εξήγαγαν ακτινίδια ποικιλίας Τσεχελίδης.

Πρόκειται στην ουσία για παράνομες κοπές ακτινιδίων από επιτήδειους και τη διακίνηση στο εξωτερικό φορτίων, με στόχο το εύκολο και γρήγορο κέρδος. Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την υφιστάμενη ΚΥΑ, η περίοδος συγκομιδής ακτινιδίων Hayward για όλη τη χώρα είναι η 15η Οκτωβρίου κάθε έτους και έναρξη της περιόδου εμπορίας για την εγχώρια αγορά έχει οριστεί η 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.

Ακτινίδιο: Επιχειρείται παράνομη συγκομιδή και εξαγωγή ανώριμων καρπών

«Αυτή η πρόωρη συγκομιδή είναι μια πράξη ανευθυνότητας, η οποία απειλεί έως και «υπονομεύει»  τις προοπτικές μιας προσπάθειας προώθησης των εξαγωγών των ακτινιδίων, που ήδη την εμπορική περίοδο 2023/24 κατέγραψε για μια ακόμη σεζόν ρεκόρ σε αξία ύψους 305 εκατ. ευρώ κατατάσσοντας το προϊόν στην πρώτη θέση των εξαγομένων νωπών οπωροκηπευτικών μας προϊόντων», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης, τονίζοντας ότι η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες  προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλ. βαθμούς ωρίμανσης 6,2ο Brix , μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία), «είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την εν όψει εμπορική περίοδο, αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία».

Η πρόωρη συγκομιδή ακτινιδίων μπορεί να βλάψει την φήμη και την πορεία του προϊόντος

Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν

Με βάση τα παραπάνω ο Σύνδεσμος ζητά να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, που «παρά την έγκαιρη πληροφόρησή τους δεν δραστηριοποιήθηκαν, για έλεγχο των διακινουμένων προς εξαγωγή φρούτων και λαχανικών». Σε περίπτωση που βρεθούν τα προς εξαγωγή φορτία ακτινιδίων, να γίνει έλεγχος εκτός των φορολογικών  τα σχετικά συνοδευτικά εκδοθέντα πιστοποιητικά συμμόρφωσης και φυτοϋγείας.

Επίσης, ζητούν να αναζητηθούν και ελεγχθούν οι παραγωγοί προμηθευτές των εν λόγω προϊόντων αν και κατά πόσο είναι καλλιεργητές ακτινιδίων ποικιλίας που θα αναγράφεται στα πιστοποιητικά, αλλά και να ελεγχθούν οι αναλύσεις των εξαχθέντων φορτίων ως προς την ύπαρξη των προβλεπομένων ορίων για σάκχαρα και ξηράς ουσίας.

«Τα παραπάνω πρέπει να ερευνηθούν, ως προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις προκειμένου να μη δυσφημισθούν τα ελληνικά ακτινίδια και χαθούν για τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα αγορές-πελάτες της χώρας μας», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO