
Ως πράξη υπονόμευσης της φήμης των ελληνικών ακτινιδίων χαρακτηρίζουν οι εξαγωγείς την διακίνηση στις αγορές του εξωτερικού ανώριμων καρπών, που κόπηκαν χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας, κατά παράβαση της υφιστάμενης ΚΥΑ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι κάποιοι «έμποροι» σε δύο παραγωγικές περιφέρειες συγκόμισαν από χτες Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024 και ήδη διακίνησαν -εξήγαγαν ακτινίδια ποικιλίας Τσεχελίδης.
Πρόκειται στην ουσία για παράνομες κοπές ακτινιδίων από επιτήδειους και τη διακίνηση στο εξωτερικό φορτίων, με στόχο το εύκολο και γρήγορο κέρδος. Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την υφιστάμενη ΚΥΑ, η περίοδος συγκομιδής ακτινιδίων Hayward για όλη τη χώρα είναι η 15η Οκτωβρίου κάθε έτους και έναρξη της περιόδου εμπορίας για την εγχώρια αγορά έχει οριστεί η 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.
Ακτινίδιο: Επιχειρείται παράνομη συγκομιδή και εξαγωγή ανώριμων καρπών
«Αυτή η πρόωρη συγκομιδή είναι μια πράξη ανευθυνότητας, η οποία απειλεί έως και «υπονομεύει» τις προοπτικές μιας προσπάθειας προώθησης των εξαγωγών των ακτινιδίων, που ήδη την εμπορική περίοδο 2023/24 κατέγραψε για μια ακόμη σεζόν ρεκόρ σε αξία ύψους 305 εκατ. ευρώ κατατάσσοντας το προϊόν στην πρώτη θέση των εξαγομένων νωπών οπωροκηπευτικών μας προϊόντων», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης, τονίζοντας ότι η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλ. βαθμούς ωρίμανσης 6,2ο Brix , μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία), «είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την εν όψει εμπορική περίοδο, αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία».
Η πρόωρη συγκομιδή ακτινιδίων μπορεί να βλάψει την φήμη και την πορεία του προϊόντος
Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν
Με βάση τα παραπάνω ο Σύνδεσμος ζητά να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, που «παρά την έγκαιρη πληροφόρησή τους δεν δραστηριοποιήθηκαν, για έλεγχο των διακινουμένων προς εξαγωγή φρούτων και λαχανικών». Σε περίπτωση που βρεθούν τα προς εξαγωγή φορτία ακτινιδίων, να γίνει έλεγχος εκτός των φορολογικών τα σχετικά συνοδευτικά εκδοθέντα πιστοποιητικά συμμόρφωσης και φυτοϋγείας.
Επίσης, ζητούν να αναζητηθούν και ελεγχθούν οι παραγωγοί προμηθευτές των εν λόγω προϊόντων αν και κατά πόσο είναι καλλιεργητές ακτινιδίων ποικιλίας που θα αναγράφεται στα πιστοποιητικά, αλλά και να ελεγχθούν οι αναλύσεις των εξαχθέντων φορτίων ως προς την ύπαρξη των προβλεπομένων ορίων για σάκχαρα και ξηράς ουσίας.
«Τα παραπάνω πρέπει να ερευνηθούν, ως προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις προκειμένου να μη δυσφημισθούν τα ελληνικά ακτινίδια και χαθούν για τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα αγορές-πελάτες της χώρας μας», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης.


Latest News

Χάνει έδαφος ο ελληνικός αμπελώνας - Οι μεταβολές
Υψηλός παραμένει ο αριθμός των εκτάσεων με αμπέλι που εγκαταλείφθηκαν από το 2016 – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σταμενίτης: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε
Σε αυνδιάσκεψη για τις προτεραιότητες της πολωνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2025, συμμετείχε ο Διονύσης Σταμενίτης

Τσιάρας: Σύντομα η καταβολή και του υπολοίπου των αποζημιώσεων για πανώλη και ευλογιά
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι συνεκτική και στηρίζει σταδιακά κάθε κοινωνική ομάδα, είπε από το Mega News, ο Κώστας Τσιάρας

Άμεση λήψη μέτρων για ομαλή αρδευτική περίοδο στην Ηλεία
Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ηλεία ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου

Σε ανοδική τροχιά οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών – Ζητούνται μέτρα για εισαγωγές από Βουλγαρία
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές έως 28/3/2025 2025 – Εν αναμονή των εκτιμήσεων για τις ζημιές από τον παγετό σε καλοκαιρινά φρούτα

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ
Μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στους παραγωγούς ζητά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νικόλας Φαραντούρης

Πότε ξεκινά η υποβολή παραστατικών και ποσοτήτων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις
Πότε ανοίγει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το σύστημα υποβολής των αιτήσεων ΕΑΕ 2024 – 2027, για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ενόψει των επικείμενων πληρωμών

Πλημμυρίζουν οι αγορές με ελαιόλαδο Τυνησίας - «Alert» για απάτη και νοθεία
Οι αυξημένες ποσότητες με ελαιόλαδο που εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ οδηγούν σε πτώση των τιμών – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τσιάρας: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα είναι η πρόκληση της εποχής μας
Τι είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Star Forum που διοργανώθηκε στη Λαμία

Σε νέα φάση ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ – Χαμένοι και οι αμερικανοί αγρότες
Οι δασμοί Τραμπ, όπως επισημαίνουν οι αγρότες, αναμένεται να προκαλέσουν νέα απώλεια στο εισόδημά τους