Σε 7.232 ανέρχονται οι δικαιούχοι με συνολική ενταγμένη έκταση 72.930,42 εκτάρια, που εντάσσονται στη δράση 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» (νιτρορύπανση), των οποίων οι αιτήσεις στήριξης υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της 4ης πρόσκλησης ετήσιας παράτασης της 2ης πρόσκλησης, ύψους 43.758.456 ευρώ.

Οι υποχρεώσεις και οι δεσμεύσεις των δικαιούχου, διάρκειας ενός έτους, ξεκινούν την 16η  Φεβρουαρίου 2024 και λήγουν την 15η Φεβρουαρίου 2025.

Νιτρορύπανση: Στα 152,5 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός – Υπερδεσμεύτηκαν επιπλέον 52,5 εκατ. ευρώ

Το ύψος της ενίσχυσης

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται ετησίως για να αποζημιώνει τους δικαιούχους για την απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν εισόδημα) που συνεπάγεται η τήρηση των δεσμεύσεων της Δράσης, πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής. Στο τεχνικό δελτίο πράξης κάθε δικαιούχου παρατίθεται το μέγιστο συνολικό ύψος ενίσχυσης που δύναται να λάβει ο δικαιούχος για την περίοδο δέσμευσης.

Τα ενταγμένα αγροτεμάχια δεν έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στις μη συμβατές με αυτήν παρεμβάσεις κατά το έτος ΕΑΕ 2024

Για τη δέσμευση Α (Αγρανάπαυση) ενισχύεται η έκταση με τις επιλέξιμες καλλιέργειες, προσαυξημένη κατά την έκταση της αγρανάπαυσης. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων της μίας επιλέξιμων καλλιεργειών με διαφορετικό ύψος ενίσχυσης, το ύψος ενίσχυσης υπολογίζεται με αναλογικό τρόπο. Για τους δικαιούχους της δέσμευσης με υπό αγρανάπαυση αγροτεμάχια με κλίση μεγαλύτερη του 8%, στο ύψος ενίσχυσης του παρακάτω πίνακα προστίθεται ενίσχυση ύψους 70€/Ha/έτος και μέχρι του ορίου των 600€/Ha/έτος, για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους των φυτών εδαφοκάλυψης.

Για τη δέσμευση Β (Αμειψισπορά) ενισχύεται η έκταση με τις επιλέξιμες καλλιέργειες, προσαυξημένη κατά την έκταση της αμειψισποράς. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων της μίας επιλέξιμων καλλιεργειών με διαφορετικό ύψος ενίσχυσης, το ύψος ενίσχυσης υπολογίζεται με αναλογικό τρόπο.

Ασυμβατότητα με παρεμβάσεις του ΣΣ ΚΑΠ

Για τη Δράση 10.1.04 υφίσταται ασυμβατότητα σε επίπεδο αγροτεμαχίου με ορισμένες παρεμβάσεις του ΣΣΚΑΠ 2023-2027 καθώς και ασυμβατότητες μεταξύ των οικολογικών προγραμμάτων και των δράσεων του Υπομέτρου 10.1 «Ενίσχυση για γεωργοπεριβαλλοντικές και κλιματικές υποχρεώσεις» και Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022».

Τα αγροτεμάχια που εντάσσονται στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης δεν έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στις μη συμβατές με αυτήν παρεμβάσεις κατά το έτος ΕΑΕ 2024, είτε πρόκειται για οικολογικά προγράμματα είτε για παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης σχετικά με «Περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης» του άρθρου 70 του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα με τους δικαιούχους ΕΔΩ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO