Η Barclays έγινε η πρώτη βρετανική τράπεζα που είπε στο προσωπικό της ότι θα καταργήσει το ανώτατο όριο μπόνους που επέβαλε η ΕΕ, μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να καταργήσει τα όρια πέρυσι, λόγω Brexit, αναφέρουν οι FT.

Barclays: Οι 6 «χρυσοί» κλάδοι της επόμενης 5ετίας [γραφήματα]

Η τράπεζα ακολουθεί τις τακτικές της JPMorgan και της Goldman Sachs στο Ηνωμένο Βασίλειο λέγοντας στο προσωπικό ότι θα αυξήσει τα μπόνους. Η Morgan Stanley στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε στις ρυθμιστικές αρχές ότι σκοπεύει να το πράξει. Η Barclays θα χρησιμοποιήσει το μοντέλο που χρησιμοποιεί η JPMorgan για τον καθορισμό μπόνους για τα ανώτερα στελέχη της, τους λεγόμενους υπεύθυνους ανάληψης σημαντικών κινδύνων, έως και 10 φορές τις σταθερές αποδοχές τους, διατηρώντας παράλληλα τις ίδιες βασικές αποδοχές, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που είδαν οι Financial Times.

Τα μπόνους είχαν προηγουμένως περιοριστεί στο διπλάσιο του βασικού μισθού, ένα όριο που εισήχθη το 2014 σε ολόκληρη την ΕΕ ως απάντηση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο κατάργησε το ανώτατο όριο πέρυσι ως μέρος μιας ώθησης μετά το Brexit για την ενίσχυση του City του Λονδίνου.  Οι περισσότερες αμερικανικές και βρετανικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αλλάξουν τις μισθολογικές πολιτικές τους, γεγονός που θα αλλάξει τη δυναμική του ανταγωνισμού για την πρόσληψη κορυφαίων τραπεζιτών στο Λονδίνο.

Eυελιξία

«Θα μας επιτρέψει με μεγαλύτερη ευελιξία να διαφοροποιήσουμε τα ατομικά μπόνους μέσα σε μια μικρή και καθορισμένη ομάδα συναδέλφων, επιτρέποντας στην Barclays να συνεχίσει να ανταγωνίζεται αποτελεσματικά για να διατηρήσει και να προσελκύσει τα καλύτερα ταλέντα παγκοσμίως», ανέφερε η τράπεζα σε δήλωσή της.

Η Goldman έχει υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση μείωσης του βασικού μισθού, αλλά αύξησης του ποσοστού μπόνους στο 25 φορές. Η αλλαγή στη δομή των αμοιβών της Barclays θα επηρεάσει τους περίπου 1.600 υπαλλήλους του ομίλου, στους οποίους περιλαμβάνονται τραπεζίτες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά όχι στην Ιρλανδία ή το Μονακό, καθώς βρίσκονται κάτω από τα όρια της ΕΕ.

Οι επικεφαλής ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν παραπονεθεί ότι εξακολουθούν να εμποδίζονται από τους κανόνες της ΕΕ που περιορίζουν τα μπόνους σε δύο φορές σταθερές αποδοχές. Έχουν υποστηρίξει ότι η αλλαγή στους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταστήσει δυσκολότερο για αυτούς να ανταγωνιστούν στις προσλήψεις. Από τότε που εισήχθη το ανώτατο όριο στην ΕΕ, οι σταθερές αμοιβές έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθώς οι τραπεζίτες έχουν απαιτήσει το συνολικό πακέτο τους να παραμείνει το ίδιο, οδηγώντας τους επικριτές της κατάργησης του ανώτατου ορίου να αμφισβητούν εάν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στα επίπεδα αμοιβών.

Οι μέτοχοι ενέκριναν μια πρόταση στην ετήσια συνέλευση της Barclays τον Μάιο για να επιτρέψουν μεγαλύτερη ευελιξία στον καθορισμό των μπόνους, αναγνωρίζοντας την κατάργηση του ανώτατου ορίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Σε ατομικό επίπεδο, η συνολική αποζημίωση θα συνεχίσει να καθορίίζεται στην απόδοση και να ενημερώνεται από την αγορά», ανέφερε το σημείωμα της Barclays. «Γενικά, το αναθεωρημένο ανώτατο όριο μπόνους δεν θα πρέπει να αλλάξει τις προσδοκίες των συναδέλφων σχετικά με τη συνολική αποζημίωση», επεσήμανε

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή