Ένας από τους μεγαλύτερους συμμετέχοντες στο λεγόμενο carry trade του γεν είναι η Berkshire Hathaway, η εταιρεία του Γουόρεν Μπάφετ,  η οποία διαφοροποιήθηκε σημαντικά από τους περισσότερους επενδυτές που επιλέγουν τη δημοφιλή επενδυτική επιλογή.

Το carry trade σε γεν συχνά περιλάμβανε επενδυτές που δανείζονταν κεφάλαια σε ιαπωνικά γιεν με χαμηλά επιτόκια της τάξης του 1% και στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν τα κεφάλαια αυτά για να επενδύσουν σε νομίσματα, ομόλογα ή επενδύσεις σε μετοχές με υψηλότερες αποδόσεις.

Ωστόσο αυτή η επενδυτική στρατηγική οδήγησε σε σημαντικό βαθμό στο παγκόσμιο sell off καθώς το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε απότομα στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος ωθώντας τους επενδυτές σε πωλήσεις μετοχών.

Γουόρεν Μπάφετ: Συνεχίζει να συσσωρεύει μετρητά και να πουλά μετοχές

Πού διαφοροποιήθηκε η εταιρεία του Μπάφετ

Ωστόσο η εταιρεία του Μπάφετ δανείστηκε σε γεν και επένδυσε σε ιαπωνικές εταιρίες αντισταθμίζοντας τον συναλλαγματικό κίνδυνο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Barron’s  Η Berkshire απέκτησε μερίδιο 5% σε πέντε ιαπωνικές εμπορικές εταιρείες το 2020, το οποίο αύξησε στο 8% για την καθεμία, μια συνολική επένδυση που αποτιμάται πλέον σε 20 δισ.δολάρια χρηματιστηριακή αξία.

Αυτή ήταν μια έξυπνη κίνηση από τον Μάντη της Ομάχα δεδομένου ότι το γεν έχει υποχωρήσει περίπου 40% από τότε. Αλλά η Berkshire έχει πληγεί από το πιο πρόσφατο ράλι του γεν και την πτώση της ιαπωνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Η Berkshire έχει προστατευθεί από την υποτίμηση του γεν με την έκδοση του χρέους σε γεν

Ωστόσο σε αντίθεση με πολλούς μοχλευμένους traders που δανείστηκαν σε γεν και επένδυσαν σε άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία η εταιρεία αντέχει καθώς το χρέος της ύψους σχεδόν 10 δισ. δολαρίων σε γεν εκτείνεται μέχρι το 2060.

Το γεν σημείωσε πρόσφατα άνοδο 6% με συναλλαγματική ισοτιμία να διαμορφώνεται σε περίπου 144 γεν ανά δολάριο. Αυτό έχει συμβάλει στη μείωση της ιαπωνικής χρηματιστηριακής αγοράς, με τον δείκτη Topix να υποχωρεί κατά 13% αυτόν τον μήνα.

Οι πέντε ιαπωνικές εμπορικές εταιρείες που ανήκουν στην Berkshire έχουν επίσης υποστεί πιέσεις τελευταία, αλλά η Berkshire πιθανώς έχει διπλασιάσει ή τριπλασιάσει τα χρήματά της σε αυτές τις μετοχές. Οι πέντε εταιρείες είναι οι Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui και Sumitomo.

Και η Berkshire έχει προστατευθεί από την υποτίμηση του γεν με την έκδοση του χρέους σε γεν. Διαφορετικά, θα έβλεπε τα κέρδη της από τις ιαπωνικές μετοχές να εξανεμίζονται εν μέρει από τις συναλλαγματικές απώλειες. Στην ουσία, η Berkshire χρηματοδότησε την αγορά των μετοχών με το φτηνό χρέος σε γεν, το οποίο κοστίζει στην Berkshire λίγο κάτω από 1% ετησίως κατά μέσο όρο.

Γιατί επένδυσε στην Ιαπωνία

Ο Μπάφετ στην ετήσια συνέλευση της  Berkshire το 2023 είχε περιγράψει απλά για το πως δανείστηκε σε γεν και γιατί επέλεξε τις εταιρείες. Συγκεκριμένα είπε:

«Λοιπόν η ιαπωνική υπόθεση είναι απλή. Θέλω να πω, μου αρέσει να εξετάζω εταιρείες. Εννοώ, μου αρέσει να κοιτάζω στοιχεία για τις εταιρείες. Και υπήρχαν πέντε πολύ, πολύ σημαντικές εταιρείες, κατανοητές εταιρείες».

Και έτσι εδώ ήταν, κάθονταν ως ομάδα όπου κέρδιζαν, λοιπόν, ας πούμε, 14% σε σχέση με αυτό που θα πληρώναμε για να τις αγοράσουμε. Έδιναν αξιοπρεπή μερίσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα αγόραζαν μετοχές. Είχαν ένα σωρό επιχειρήσεις που μπορούσαμε να καταλάβουμε ως ομάδα.

Και ταυτόχρονα, θα μπορούσαμε να αφαιρέσουμε τον συναλλαγματικό κίνδυνο με χρηματοδότηση στο τέλος, και αυτό θα μας κόστιζε έως 0,5%. Λοιπόν, για να πάρουμε 14% από τη μία πλευρά σε 0,5% από την άλλη πλευρά, και έχετε χρήματα για πάντα. Κάνουν έξυπνα πράγματα,  είναι ευμεγέθεις οπότε απλά αρχίσαμε να τα αγοράζουμε».

Ο Buffett είπε ουσιαστικά ότι η Berkshire έπαιρνε μια «απόδοση» κερδών, ή το αντίστροφο του λόγου τιμής/κερδών (P/E) των εταιρειών της τάξης του 14%. Αυτό αντιστοιχεί σε P/E περίπου 7. Και η Berkshire πλήρωνε μόλις 0,5% για τον δανεισμό για την αποτελεσματική χρηματοδότηση της επένδυσης.

Η συναλλαγματική αποτίμηση

Τα κέρδη της Berkshire, ωστόσο, θα μπορούσαν να δεχθούν πλήγμα το τρίτο τρίμηνο από την ισχύ του γεν, καθώς τα δάνεια της ανατιμώνται κάθε τρίμηνο. Η Berkshire ανέφερε μη ταμειακά κέρδη ύψους 1 δισ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους από συναλλαγματικές κινήσεις που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση του γεν και θα μπορούσε να υποστεί παρόμοια ζημία το τρίτο τρίμηνο, εάν το γεν διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα.

Οι επενδυτές συχνά αφαιρούν τα λογιστικά συναλλαγματικά κέρδη και ζημίες της Berkshire επειδή δεν επηρεάζουν τα βασικά λειτουργικά κέρδη της.

Ο επενδυτικός όμιλος υπό την ηγεσία του Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε ότι πούλησε σχεδόν το ήμισυ της θέσης του στην Apple κατά το δεύτερο τρίμηνο. Το μερίδιό της ανέρχεται πλέον σε περίπου 84 δισεκατομμύρια δολάρια, από περίπου 140 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Μαρτίου. H πώληση είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθούν τα ρευστά διαθέσιμα του εκτινάχθηκε στα 276,9 δισ. δολάρια το περασμένο τρίμηνο, σημαντικά υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ των 189 δισ. δολαρίων , που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2024

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές