Αδάνειστη, με θωρακισμένα περιθώρια κέρδους και μεγάλη ακίνητη περιουσία, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας (ΠΕΝΤΕ ΑΕ), με πρόεδρο του ΔΣ την κα Νικολίτσα Χειμωνίδου και διευθύνοντα σύμβουλο τον κο Σωκράτη Μαραγκό, μοιάζει λίγο… παλαιολιθική όσον αφορά τα νέα δεδομένα της οργανωμένης λιανικής τροφίμων.

Σούπερ μάρκετ: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στα ράφια – Σε ποια προϊόντα αυξήθηκαν και σε ποια μειώθηκαν [Πίνακες]

Ωστόσο το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί όχι μόνο αποδίδει, αλλά μπορεί να προκαλεί και κρυφές «ζήλιες» σε κάποιους από τους ισχυρούς παίκτες του κλάδου.

Γαλαξια-κά κέρδη

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που ανήρτησε η εταιρεία, ο κύκλος εργασιών της το 2023 αυξήθηκε κατά 4,31% φθάνοντας τα 535,65 εκατ. ευρώ περίπου από 513.52 εκατ. ευρώ το 2022. Σημειώνεται ότι το οργανωμένο λιανεμπόριο κατά την περυσινή χρονιά κινήθηκε στο +8,9%, κυρίως λόγω των πληθωριστικών ανατιμήσεων.

Τα καθαρά κέρδη της αλυσίδας ενισχύθηκαν κατά 8,52% στα 13,68 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης που ανήλθαν στο ποσό των 12,61 εκατ. ευρώ.

Η αλυσίδα εμφανίζει συσσωρευμένα κέρδη ύψους 63,4 εκατ. ευρώ που αυξάνουν το σύνολο της καθαρής θέσης της στα 204,88 εκατ. ευρώ, από 197,4 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος της χρήσης του 2022.

Το σύνολο των υποχρεώσεών της στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ήταν 147,66 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι εμπορικές υποχρεώσεις ήταν 120,02 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά της διαθέσιμα αυξήθηκαν σε μία χρονιά κατά 7,8% φθάνοντας τα 63,75 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις 6,9 εκατ. ευρώ

Την 31η Δεκεμβρίου 2023 η εταιρεία είχε 173 καταστήματα, 93 ιδιόκτητα και 80 μισθωμένα (31.12.2022: 171 καταστήματα, 90 ιδιόκτητα και 81 μισθωμένα).

Οι επενδύσεις που έγιναν εντός του 2023, κυρίως για την ίδρυση και λειτουργία των νέων καταστημάτων, ανήλθαν στο ποσό των 6,9 εκατ. ευρώ.

Η αλυσίδα αύξησε τους εργαζόμενούς της πέρσι κατά 83 άτομα. Συγκεκριμένα, ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού κατά την 31/12/2023 ανερχόταν σε 5.284 άτομα από 5.021 το 2022.

Η επίδραση του Daniel

Στις έκτακτες ζημίες περιλαμβάνονται καταστροφές αποθεμάτων συνολικού ποσού ευρώ 4.502.222,63 εκ των οποίων ποσό ευρώ 3.279.553,17 αφορά την καταστροφή αποθεμάτων λόγω της θεομηνίας Daniel στις 7/9/2023 στο Μελισσοχώρι Λάρισας.

Για τη ζημία αυτή η εταιρεία θα αποζημιωθεί από ασφαλιστικές εταιρείες για συνολικό ποσό ευρώ 2.910.798,72 ευρώ , όπως της βεβαιώθηκε στις 10/07/2024 άρα το ποσό αυτό ωφέλησε τα αποτελέσματα χρήσεως 2023 καταχωρημένο στον λογαριασμό εσόδου «Πωλήσεις α’ & βοηθ. Υλών, υποπροϊόντων».

Σταθερές πωλήσεις το 2024

Με δεδομένη την διαφαινόμενη διατήρηση του υφιστάμενου αρνητικού κλίματος, η διοίκηση της εταιρείας παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις και προσαρμόζει τις κινήσεις, ενισχύοντας διαρκώς την ανταγωνιστικότητα και την αποτελεσματικότητα της.

Για την νέα χρήση 2024, προβλέπεται να διατηρηθούν οι πωλήσεις σε σταθερά επίπεδα, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, «διότι η εταιρεία έχει αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο τα ήδη υπάρχοντα καταστήματά της και έχει διευρύνει αρκετά το δίκτυο διανομής της, με αποτέλεσμα να διατηρήσει το μερίδιο της στην αγορά».

«Αισιοδοξούμε ότι η ποιότητα των εμπορευμάτων της και οι καλές τιμές τους θα διατηρήσουν τις πωλήσεις της εταιρείας, σε ικανοποιητικά επίπεδα», επισημαίνεται από τη διοίκηση.

Η κύρια στρατηγική που εφαρμόζει το διοικητικό επιτελείο αποσκοπεί σε ανάπτυξη κατά την επόμενη τριετία με διαρκή επέκταση του δικτύου καταστημάτων ανά την Ελλάδα, ίδρυση Logistics και επιπλέον ανάπτυξη της μηχανογράφησης. Επίσης στη δημιουργία ορθολογικού αποθέματος για την άμεση τροφοδοσία των καταστημάτων.

Με μετόχους τους υπαλλήλους της

Η αλυσίδα Γαλαξίας το έτος 2024 έκλεισε αισίως 53 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας.

Ξεκίνησε το επιχειρηματικό της ταξίδι το 1971, όταν πέντε φίλοι, εργαζόμενοι ως υπάλληλοι σε διάφορους χώρους, αποφάσισαν να βάλουν τις οικονομίες τους και να ξεκινήσουν μια οικονομική δραστηριότητα στο χώρο των καταναλωτικών αγαθών και να ιδρύσουν το πρώτο κατάστημα.

Το αρχικό εκείνο κεφάλαιο, το έτος 1971, ήταν 300.000 δραχμές και έτσι ξεκίνησε η εταιρεία που ονομάστηκε ΠΕΝΤΕ Ε.Π.Ε. από τους πέντε αρχικούς μετόχους και διαχειριστή τον αείμνηστο Βασίλειο Χειμωνίδη.

Το πρώτο κατάστημα λιανικής με καλλυντικά και απορρυπαντικά στα Κάτω Πατήσια ξεκίνησε να λειτουργεί. Ενδεχομένως τίποτα δεν προμήνυε ότι το μαγαζί των 60 τετραγωνικών, θα εξελισσόταν στην έκτη κατά σειρά μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας.

Ωστόσο, οι πέντε αυτοί αρχικοί μέτοχοι εργάστηκαν εντατικά και αμισθί, και πλαισιώθηκαν και από άλλους αξιόλογους συνεργάτες, για να φτάσει η Γαλαξίας να γίνει αυτό που είναι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής της, η εταιρεία πρωτοστάτησε για τα ελληνικά τουλάχιστον δεδομένα και έκανε μετόχους τους υπαλλήλους της. Όσοι υπέδειξαν ζήλο και εργατικότητα βρέθηκαν, από το 1981 και μετά, στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας, βλέποντας τα εισοδήματά τους από τα κέρδη, να αυξάνουν.

Στην ιστορία της εταιρείας, από το 1971 μέχρι το τέλος της κλειόμενης χρήσης, οι μέτοχοι της αλυσίδας Γαλαξίας φτάνουν τους 212, η πλειοψηφία των οποίων εργάζεται στην εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη