Ανατροπές στις σχέσεις των φορολογουμένων με την Εφορία φέρνει ο οργανωτικός μετασχηματισμός της φορολογικής διοίκησης, που «τρέχει» η ΑΑΔΕ. Η αναδιοργάνωση του φορολογικού μηχανισμού κατεβάζει ρολά στις γνωστές μας ΔΟΥ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ ιδρύονται νέα φορολογικά κέντρα και μεταφέρονται αρμοδιότητες των παλαιών εφοριών σε νέες υπηρεσίες εξυπηρέτησης.
Crypto: Στον «πάγο» μέχρι νεωτέρας το σχέδιο φορολόγησης
Στόχος των αλλαγών είναι όλες οι συναλλαγές με την Εφορία να γίνονται εξ αποστάσεως μέσω του Διαδικτύου και εάν χρειάζεται επίσκεψη στην Εφορία θα γίνεται μέσω ραντεβού και σε συγκεκριμένες υπηρεσίες ανάλογα με το αντικείμενο.
Ολοι οι φορολογούμενοι της πρωτεύουσας υπάγονται πλέον στο Κέντρο Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρέτησης (ΚΕΦΟΔΕ), ενώ τον Νοέμβριο θα αρχίσει να λειτουργεί και το ΚΕΦΟΔΕ της Θεσσαλονίκης. Για υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ οι φορολογούμενοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα απευθύνονται μόνο στο ΚΕΦΟΔΕ, ενώ για υποθέσεις ακινήτων θα απευθύνονται μόνο στα Κέντρα Φορολογίας Κεφαλαίου που λειτουργούν ένα στην πρωτεύουσα και ένα στη συμπρωτεύουσα.
Πλέον στην ερώτηση «σε ποια Εφορία ανήκετε» η απάντηση για τους φορολογουμένους της Αττικής είναι «στο ΚΕΦΟΔΕ», το οποίο θα πρέπει να δηλώνεται στα παραστατικά που εκδίδουν, στα συμβόλαια ή σε άλλες συναλλαγές τους.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, «το νέο οργανωτικό μοντέλο αξιοποιεί τις δυνατότητες της ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης των διαδικασιών, επιτρέποντας την αποδοτικότερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων σε πιο απαιτητικές εργασίες. Παρέχει προσβάσιμες και εξατομικευμένες υπηρεσίες στους φορολογουμένους, ενισχύει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης και αναμένεται να μειώσει το διοικητικό κόστος, ένα όφελος που θα επιστραφεί στους πολίτες».
Οι παλαιές ΔΟΥ είτε έκλεισαν είτε μετεξελίχθηκαν και λέγονται πλέον Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης (ΥΦΕ).
Νέες Υπερεφορίες
Με τη νέα δομή, οι φορολογούμενοι σε πρώτη φάση της Αττικής και από τον Νοέμβριο της Θεσσαλονίκης ανάλογα με το θέμα που τους απασχολεί θα πρέπει να απευθύνονται:
Στα ΚΕΦΟΔΕ για θέματα φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ.
Στα ΚΕΦΟΚ για θέματα ακινήτων.
Στα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης – ΚΕΒΕΙΣ για θέματα οφειλών.
Στις Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης – ΥΦΕ για θέματα εξυπηρέτησης και υποστήριξης.
Η εξυπηρέτηση
Καθημερινά, όλοι θα μπορούν να εξυπηρετούνται:
Μέσω του myAADE διαδικτυακά ή στο smartphone μέσω Διαδικτύου.
Τηλεφωνικά στη γραμμή εξυπηρέτησης της ΑΑΔΕ 213 1621000.
Αναλυτικά:
1. Τα ΚΕΦΟΔΕ έχουν αρμοδιότητες για τα εξής θέματα:
Φορολογία εισοδήματος.
ΦΠΑ.
Ειδικών φορολογιών.
Μητρώου.
Εφαρμογής των διατάξεων περί βιβλίων και έκδοσης στοιχείων.
Για τα θέματα αυτά οι φορολογούμενοι εξυπηρετούνται ψηφιακά από το ΚΕΦΟΔΕ Αττικής ή Θεσσαλονίκης (σ.σ.: όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία του), στις εφαρμογές «Τα Αιτήματά μου» και «Τα Ραντεβού μου», μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) ή μέσω της εφαρμογής για κινητές συσκευές myAADEapp.
Η ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού μεταφέρεται στο ΚΕΦΟΔΕ Αττικής.
2. Τα δύο Κέντρα Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ Αττικής και ΚΕΦΟΚ Θεσσαλονίκης) είναι αρμόδια για:
φορολογία μεταβίβασης περιουσίας και
φορολογία κατοχής ακινήτων.
Και στις περιπτώσεις αυτές οι φορολογούμενοι εξυπηρετούνται πλέον ψηφιακά από το ΚΕΦΟΚ Αττικής ή Θεσσαλονίκης μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου», μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) ή μέσω της εφαρμογής για κινητές συσκευές myAADEapp.
Από την ΑΑΔΕ επισημαίνεται ότι για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα ανωτέρω οι φορολογούμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) της ΑΑΔΕ, στο +30 213 1621000, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 08.00 έως 15.00.
3. Στα Κέντρα Βεβαίωσης Είσπραξης -ΚΕΒΕΙΣ μεταφέρονται οι υπηρεσίες είσπραξης (Εσοδα, Δικαστικό Τμήμα) των ΔΟΥ που καταργούνται. Σε αυτά απευθύνονται όσοι χρωστούν ή ζητούν επιστροφές και συμψηφισμούς φόρων.
4. Παράλληλα ξεκίνησε σε Αττική και Θεσσαλονίκη η λειτουργία των νέων Υπηρεσιών Φορολογικής Εξυπηρέτησης στις οποίες παρέχονται υπηρεσίες:
- Παραλαβής κλειδαρίθμου και ΑΦΜ (για περιπτώσεις που φορολογούμενοι επιλέγουν ταυτοποίηση με αυτοπρόσωπη παρουσία).
- Εξυπηρέτησης/καθοδήγησης φορολογουμένων στη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.
- Ακινησία οχημάτων (προσωρινά) για επιβατικά, δίκυκλα, ΙΧ κ.λπ., όπως: παραλαβή δήλωσης ακινησίας σε περίπτωση οχημάτων αποβιωσάντων, άρση ακινησίας, διαβίβαση άδειας και πινακίδων για διαγραφή οχημάτων, καταχώριση αναγκαστικών ακινησιών. Αφορούν περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η χρήση ψηφιακών μέσων (myCAR), εφόσον ασκείται στο πλαίσιο της χωρικής αρμοδιότητας της αντίστοιχης πρώην ΔΟΥ.
- Υποβολής αιτήματος, εκ μέρους του φορολογουμένου, στην πλατφόρμα «Τα αιτήματά μου», κατόπιν ταυτοποίησης και έγγραφης συναίνεσής του.
Τα υφιστάμενα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ) των πρώην ΔΟΥ (νυν Υπηρεσιών Φορολογικής Εξυπηρέτησης) μετεξελίσσονται σε Γραφεία Φορολογικής Εξυπηρέτησης. Ενώ προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης τεσσάρων επιπλέον Γραφείων-ΓΕΦ, προς στέγαση σε χώρους των δήμων Ζωγράφου, Κρωπίας, Φιλοθέης, Ψυχικού και Αιγάλεω αντίστοιχα. Η εξυπηρέτηση των φορολογουμένων στις Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης θα γίνεται με:
- Ραντεβού, το οποίο θα κλείνουν ψηφιακά στην εφαρμογή «Τα Ραντεβού μου», μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) ή μέσω της εφαρμογής για κινητές συσκευές myAADEapp.
- Φυσική παρουσία.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ – Premium Έκδοση
Latest News
Εκτός λειτουργίας το Taxisnet – Ποιες υπηρεσίες επηρεάζονται
«Τα συστήματα θα επανέλθουν το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τις οδηγίες της Oracle», σημειώνεται στην ανακοίνωση
Πάνω από 200.000 οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων απασχόλησης ΔΥΠΑ
Συγκεκριμένα, τα τελευταία πέντε χρόνια η ΔΥΠΑ υλοποίησε συνολικά 51 προγράμματα απασχόλησης
Σοκ από τις επιπτώσεις του δημογραφικού - Τα σενάρια για τα όρια συνταξιοδότησης
Μελέτες διεθνών οργανισμών για τις συντάξεις και το δημογραφικό θέτουν την κυβέρνηση σε κατάσταση συναγερμού
Από Δευτέρα τα πρόστιμα για τα ταξί που δεν έχουν το αυτοκόλλητο για το POS
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πραγματοποίησαν ελέγχους κάνοντας συστάσεις σε όσους οδηγούς δεν έχουν συμμορφωθεί
Πώς δηλώνεται η ακινησία οχημάτων λόγω κλοπής ή θανάτου
Τι προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τα οχήματα
Ο «οδικός χάρτης» των αυξήσεων στους μισθούς μέχρι το 2027
Με 40 ευρώ κατ’ ελάχιστο θα αναπροσαρμόζονται τα κατώτατα όρια τα επόμενα χρόνια – Τι σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας
Bonus στους ελεγκτές της επιθεώρησης εργασίας - Τι θα «σκανάρουν» [πίνακες]
Η Επιθεώρηση Εργασίας προσπαθεί πλέον να βάλει όση περισσότερη τεχνολογία γίνεται στους ελέγχους της
Νέο σύστημα αύξησης των εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών
Αποσύνδεση ασφαλιστικών κρατήσεων προς ΕΦΚΑ από τον πληθωρισμό και σύνδεση με τη μεταβολή μισθών του ιδιωτικού τομέα από το 2025
Έρχεται το «ατομικό portofolio» - Τι θα προσφέρει σε κάθε ασφαλισμένο
Εντός του 2025 έρχεται η πλήρης ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ - Όλες οι υπηρεσίες και οι πληροφορίες θα είναι άμεσα προσβάσιμες
Ανατροπή στα ζευγάρια - Τι αλλάζει με τις κοινές φορολογικές δηλώσεις
Τι αλλαγές φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο στις φορολογικές δηλώσεις - Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο