
Άλλο μοντέλο εφαρμογής του προγράμματος «Εξοικονομώ» στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση.
«Εξοικονομώ»: Τρία προγράμματα προκηρύσσονται από τον Σεπτέμβριο μέχρι τέλος του 2024
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει στα σκαριά νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων καθώς το υφιστάμενο «Ηλέκτρα» των 620 εκατ. ευρώ δεν προχωρά όπως αναμενόταν. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών που ανήκουν στους φορείς της κυβέρνησης και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.
«Εξοικονομώ» στο δημόσιο
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη σύναψη συμβάσεων αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης έπειτα από ιεράρχηση και ομαδοποίησή τους σε ομοειδείς «Συστάδες Επιλέξιμων Δημοσίων Κτιρίων» με σκοπό να ακολουθήσει προκήρυξη διαγωνιστικών διαδικασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση κάθε ομάδας κτιρίων στο πλαίσιο του νέου προγράμματος.
Ειδικότερα, για κάθε μία «συστάδα» δημοσίων κτιρίων θα επιλέγεται κάποια Εταιρεία Ενεργειακών Υπηρεσιών (Energy Service Companies – ESCO), μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας με σκοπό τη διενέργεια παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης του συνόλου των κτιρίων που εντάχθηκαν σε αυτήν. Οι παρεμβάσεις θα υλοποιούνται με ίδιους πόρους και μέσα του αναδόχου.
Η αποπληρωμή
Η αποπληρωμή του κόστους της επένδυσης θα γίνεται σταδιακά, από τη μείωση των δαπανών στους λογαριασμούς ρεύματος των κτιρίων, η οποία θα εξασφαλίζεται με τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης. Δηλαδή οι εταιρείες θα εισπράττουν τη διαφορά μεταξύ των παλαιών και των νέων τιμολογίων έως ότου αποπληρωθεί η επένδυση.
Ωστόσο, με υπουργική απόφαση αναμένεται να οριστούν και εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας (ΤΑΑ), του ΕΣΠΑ 2021-2027, των ταμείων Απανθρακοποίησης και Εκσυγχρονισμού, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή και άλλα κονδύλια του ΥΠΕΝ, για την ενίσχυση των αναδόχων που θα αναλαμβάνουν την ενεργειακή αναβάθμιση των «ομαδοποιημένων» κτιρίων στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου προγράμματος.
Τα κριτήρια
Τα κριτήρια ομαδοποίησης των δημοσίων κτιρίων, τυχόν τρόπος αποζημίωσης των παρεμβάσεων, οι επιμέρους στόχοι ενεργειακής αναβάθμισης, ο τρόπος επίτευξής τους και άλλες λεπτομέρειες αναμένεται ότι θα καθοριστούν και αυτές με την υπουργική απόφαση. Τα επιλέξιμα κτίρια που θα εντάσσονται στο πρόγραμμα θα πρέπει μετά τις παρεμβάσεις να κατατάσσονται κατ’ ελάχιστον στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης «Β».
Στόχος είναι να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας και η ικανοποίηση του στόχου της ετήσιας ενεργειακής ανακαίνισης, ποσοστού 3% της ωφέλιμης επιφάνειας των κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης. Είναι αξιοσημείωτο ότι το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» δεν προχώρησε όπως αναμενόταν. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την ενεργειακή ανακαίνιση τουλάχιστον 500 κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα (περί τα 2,5 εκατ. m²) και τη μείωση της ηλεκτρικής κατανάλωσης κατά 600 εκατ. kWh (κιλοβατώρες) ετησίως έως το 2026.
Το «Ηλέκτρα»
Ωστόσο, τον περασμένο Ιούνιο η απόφαση του ΥΠΕΝ για υπαγωγή στο Πρόγραμμα «Ηλέκτρα» περιελάμβανε μόλις 86 αιτήσεις οι οποίες αντιστοιχούν στην ενεργειακή αναβάθμιση 172 κτιρίων, εκ των οποίων οι 37 θα υλοποιηθούν με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης, με το συνολικό ποσό χρηματοδότησης να φτάνει τα 165,2 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των 620 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά διαθέσιμα. Γενικότερα ο κτιριακός τομέας στην Ελλάδα πρέπει να μειώσει την τελική κατανάλωση το έτος 2030 κατά περίπου 15%, συγκριτικά με την κατανάλωση κατά το 2021.


Latest News

Μειώνει τις επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια η γερμανική RWE
Υπάρχει αβεβαιότητα στο επενδυτικό περιβάλλον λέει ο CEO της RWE - Τι σχεδιάζει η εταιρεία

Πώς θα είναι η Γαλλία το 2100 - Θερμότερη κατά 4°C
Η Météo France αναλύει τις επιπτώσεις από την προβλεπόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη χώρα τα επόμενα 75 χρόνια

Η τελευταία δεκαετία είναι η θερμότερη στα χρονικά - Εφιαλτική η συνέχεια
Οι αλλαγές στο κλίμα και ειδικά η υπερθέρμανση, είναι ιδιαίτερα εμφανής στους ωκεανούς

Ερχεται το τέλος του ESG; - Οι μεγάλες εταιρείες, οι στόχοι βιωσιμότητας και τα μπόνους στελεχών
Η υποχώρηση από τους κλιματικούς στόχους του ESG στις αμοιβές στελεχών αντανακλά και κάποιες ανησυχίες των επενδυτών

Πιο κοντά στην κατάκτηση της παγκόσμιας αγοράς η BYD - Ή μήπως όχι;
Η πεντάλεπτη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων από την εταιρεία του Κινέζου δισεκατομμυριούχου Γουάνγκ Τσουανφού και οι κρίσεις σε τρεις ηπείρους

Nέο ρεκόρ θερμότητας στο κλίμα το 2024 - Γιατί κορυφαίοι επιστήμονες βρίσκονται σε απόγνωση
Απελπισμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες σχετικά με το κλίμα

Πώς η προεδρία Τραμπ.... αποφόρτισε τις εταιρείες φόρτισης EV - Εφιαλτική βουτιά των μετοχών
Βουτιά 70% έχουν κάνει οι μετοχές εταιρειών που προμηθεύουν την αγορά με φορτιστές για ηλεκτρικά οχήματα, λόγω της πολιτικής Τραμπ

Τιμήθηκαν 27 εταιρείες για αποκατάσταση και αναδάσωση - Το μήνυμα Παπασταύρου
Ειδική εκδήλωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θεσμό του Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης

Βασική υποψήφια η Ισπανία για το νέο «προσιτό» ηλεκτρικό της Stellantis
Leapmotor και Stellantis σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τη μαζική παραγωγή του οχήματος το πρώτο τρίμηνο του 2026

H Unesco εκπέμπει SOS - Οι παγετώνες λιώνουν πιο γρήγορα από ποτέ
Μονόδρομος η η αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, διαπιστώνουν οι επιστήμονες της Unesco