Θα μπορούσε να περιγράψει κανείς την εβδομάδα που πέρασε για την Wall Street ως τη διαδρομή πάνω στο τρενάκι του τρόμου. Είχε έντονες διακυμάνσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό, νομισματικές αναταράξεις και η μεταβλητότητα γύρισε τους επενδυτές στις αρχές της πανδημίας το 2020.

Η Δευτέρα είχε όλα τα στοιχεία του δράματος με τα ασιατικά χρηματιστήρια να αιμορραγούν, ο ιαπωνικός Nikkei 225 έκανε βουτιά που ξεπέρασε το 12% και στη Wall Street o Dow Jones  κατέγραψε τη χειρότερη μέρα των τελευταίων δύο χρόνων κλείνοντας με απώλειες 2,6%. Ωστόσο μέχρι την Παρασκευή οι αγορές ανέκαμψαν αλλά δύσκολα θα υποστηρίξει κανείς ότι τίποτα δεν άλλαξε στον επενδυτικό κόσμο, σύμφωνα με ανάλυση του Barron’s.

Η «δεύτερη ανάγνωση» του sell off – Ποιοι παράγοντες αναδείχθηκαν, ποια τα νέα δεδομένα

Αντιθέτως, οι επενδυτές δέχθηκαν ένα δυνατό σήμα αφύπνισης που διέλυσε, ή θα έπρεπε να διαλύσει, τον εφησυχασμό τους σχετικά με το status quo.

Το καμπανάκι και οι επενδυτικές επιλογές

Η αδύναμη έκθεση για τις θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, η οποία δημοσιεύθηκε στις 2 Αυγούστου, υπέδειξε, μαζί με άλλους δείκτες, ότι η οικονομία τελικά επιβραδύνεται μετά από μια ασυνήθιστα ισχυρή περίοδο. Η άνοδος των ακόμα πολύ χαμηλών επιτοκίων της Ιαπωνίας προκάλεσε την αποσυμπίεση του δημοφιλούς “carry trade” με μόχλευση που είχε συμβάλει στην άνοδο πολλών μετοχών, νομισμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων τα τελευταία χρόνια.

Η τέλεια καταιγίδα ομαλοποίησης

Επίσης, οι σκεπτικιστές έχουν αρχίσει να αμφισβητούν κατά πόσον η τεχνητή νοημοσύνη θα εκπληρώσει την υπόσχεση που υπονοεί η σχεδόν κάθετη άνοδος των μεγαλύτερων τεχνολογικών μετοχών της αγοράς φέτος. Επιπλέον η αμφιλεγόμενη προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ και η αυξημένη παγκόσμια αναταραχή θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περισσότερες ανησυχίες για τις αγορές.

Αν και οι αμερικανικές δείκτες ανέκτησαν μέχρι το τέλος της εβδομάδας σχεδόν όλο το έδαφος που έχασαν τη Δευτέρα , είναι δύσκολο να πει κανείς  ότι η αναταραχή έχει τελειώσει.Μια καλή επενδυτική επιλογή θα ήταν το χτίσιμο αμυντικών θέσεων και διαφοροποίηση  σε λιγότερο υψηλά αποτιμημένες γωνιές της αγοράς από κάποιες από τις λεγόμενες Magnificent Seven τεχνολογικές μετοχές και άλλες υπερτιμημένες μετοχές.

Ο Todd Walsh, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής τεχνικός αναλυτής της Alpha Cubed Investments, χαρακτήρισε τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας «μια τέλεια καταιγίδα ομαλοποίησης» που θα πρέπει να υπενθυμίζει στους επενδυτές ότι η οικονομία αναπόφευκτα επιβραδύνεται. Ο Walsh τάσσεται κατά της συγκέντρωσης χαρτοφυλακίων σε μια μικρή μόνο ομάδα μετοχών, σημειώνοντας ότι η αγορά έχει επικεντρωθεί «μυωπικά στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη».

Traders vs Επενδυτών

«Οι επενδυτές θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και να βεβαιωθούν ότι δεν ακολουθούν την καθημερινή δράση της αγοράς με τα μαστίγια» εξηγεί στο Barron’s  ο Max Wasserman, συνιδρυτής και ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Miramar Capital. «Η ερώτηση που πρέπει να θέσετε είναι: Ψάχνετε για συναλλαγές ή επενδύετε;».

Το χρονικό του sell off

Αυτοί που «ψάχνουν για συναλλαγές» είχαν άφθονες ευκαιρίες μέχρι στιγμής αυτό το μήνα. Η 1η Αυγούστου έφερε την είδηση της  απότομης συρρίκνωσης στη μεταποίηση των ΗΠΑ μέσω του Institute for Supply Management, του οποίου ο δείκτης μεταποίησης διαμορφώθηκε μόλις στο 46,8 τον Ιούλιο. Την ίδια ημέρα, το αιφνιδιαστικό άλμα στις εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία. Ο Dow Jones υποχώρησε κατά σχεδόν 500 μονάδες με την είδηση και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν απότομα.

Η εικόνα σκοτείνιασε περαιτέρω την επόμενη ημέρα, όταν η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μόνο 114.000 νέες θέσεις εργασίας προστέθηκαν πλην του γεωργικού τομέα τον Ιούλιο, πολύ κάτω από τις προσδοκίες. Ο Dow υποχώρησε άλλες 600 μονάδες, καθώς ορισμένοι οικονομολόγοι και επενδυτές άρχισαν να ζητούν έκτακτη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Καθώς άνοιγε η διαπραγμάτευση της Δευτέρας, οι επενδυτές χώνευαν την είδηση ότι η Berkshire Hathaway του Warren Buffett είχε ξεφορτωθεί ένα μεγάλο μερίδιο στην Apple, την κορυφαία μετοχική συμμετοχή της εταιρείας και μία από τις μετοχές της Mag Seven. Στην άλλη πλευρά του κόσμου, ο δείκτης αναφοράς των μετοχών της Ιαπωνίας βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση μετά την προαναφερθείσα αύξηση των επιτοκίων, ακόμη και καθώς οι επενδυτές που είχαν δανειστεί φθηνά σε γεν για να αγοράσουν αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας, άλλα νομίσματα και ίσως Bitcoin και χρυσό έτρεχαν να αναιρέσουν αυτές τις συναλλαγές.

Στα χαμηλά της Δευτέρας, ο Dow είχε χάσει περισσότερες από 2.300 μονάδες σε μόλις τρεις ημέρες συναλλαγών. Ο S&P 500 είχε χάσει 6%, και ο Nasdaq Composite είχε πέσει σταθερά σε διορθωτικό έδαφος με υποχώρηση άνω του 10% από το πρόσφατο υψηλό ρεκόρ του. Οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες είχαν σημειώσει άνοδο τον Ιούλιο στο πλαίσιο μιας επενδυτικής στροφής προς εταιρείες που πιθανόν να επωφεληθούν από τα χαμηλότερα επιτόκια, κατέρρευσαν επίσης.

 Ο δείκτης φόβου

Ο φόβος ήταν αισθητός. Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe Volatility Index, ή VIX, εκτοξεύτηκε γρήγορα από τα δεκαπέντε έτη σε μια κορυφή που ξεπέρασε το 65. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου έπεσε από περίπου 4,1% σε 3,67%, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ασφάλεια στα ομόλογα (οι τιμές των οποίων αυξάνονται αντιστρόφως ανάλογα με τις αποδόσεις). Ακόμη και ο χρυσός, ο οποίος συνήθως ευδοκιμεί σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, υποχώρησε περίπου 1% στις 5 Αυγούστου, ενώ τα κρυπτονομίσματα συντρίφτηκαν με το Bitcoin να υποχωρεί 8%.

Στη συνέχεια το κλίμα γύρισε απότομα. Η χρηματιστηριακή αγορά ανέκαμψε την Τρίτη, βίωσε μια ανώμαλη Τετάρτη και ανέβηκε και πάλι την Πέμπτη, αφού η μείωση των εβδομαδιαίων αιτήσεων για τα επιδόματα ανεργίας έδειξε ότι η αγορά εργασίας και η οικονομία μπορεί τελικά να μην χάνουν πολύ ατμό. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι αποδόσεις των ομολόγων επέστρεψαν σχεδόν στο 4% και ο δείκτης VIX είχε υποχωρήσει σε σημαντικά λιγότερο ανησυχητικά επίπεδα στα χαμηλά επίπεδα των 20 μονάδων.

Οι προτάσεις των αναλυτών

Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές δεν θα πρέπει να τρομάζουν από μια μονοήμερη πτώση ή την αναταραχή της αγοράς. Ο S&P 500 και ο Nasdaq εξακολουθούν να καταγράφουν άνοδο άνω του 11% σε ετήσια βάση και οι πρόσφατες ειδήσεις επιβεβαίωσαν ορισμένες τάσεις που έχουν ήδη διαμορφωθεί, ιδίως τη χαλάρωση της αγοράς εργασίας και μια μέτρια μετάβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πιο ακριβές μετοχές τεχνολογίας σε πιο κυκλικούς τομείς, όπως η ενέργεια, τα χρηματοπιστωτικά και τα βιομηχανικά προϊόντα, καθώς και σε dividend-paying bond proxies, όπως οι μετοχές κοινής ωφέλειας και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Τα Bond proxies είναι μετοχές που είναι πιθανό να προσφέρουν προβλέψιμες αποδόσεις και μερικές φορές μπορεί να έχουν υψηλότερες αποδόσεις από τις προσφορές στην αγορά ομολόγων.

Ωστόσο, η βιαιότητα των κινήσεων στις διάφορες τιμές των περιουσιακών στοιχείων υποδηλώνει ευρύτερες αλλαγές που θα μπορούσαν να βρίσκονται μπροστά μας και μια υποκείμενη αστάθεια στις αγορές, την οποία οι επενδυτές μπορεί να έχουν επιλέξει να αγνοήσουν, ενώ οι μετοχές που σχετίζονται κυρίως με την τεχνητή νοημοσύνη ανέβηκαν σε επίπεδα που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια λάθους.

«Τα ξεχασμένα 493 του S&P 500»

«Να έχετε επίγνωση της ιστορίας», λέει ο Bill Sterling, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της GW&K Investment Management. «Το κυνήγι των νικητών δεν αποτελεί σπουδαία στρατηγική για μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια. Μην παραβλέπετε άλλες ευκαιρίες. Αν θέλετε να διαφοροποιηθείτε από την τεχνολογία μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κοιτάξτε προς την ενέργεια, τις βιομηχανικές και τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις».

Ο James Ragan, διευθυντής έρευνας διαχείρισης πλούτου στην D.A. Davidson, πιστεύει ότι μπορεί κανείς να αποκομίσει κέρδη στην τεχνολογία. «Αναπροσαρμόστε την ισορροπία, περικόψτε τις υπέρβαρες θέσεις και προσθέστε σε υποαποδίδοντες», λέει.

Ο Walsh, της Alpha Cubed, αναμένει ότι θα λάμψουν οι μετοχές αξίας, ιδίως οι μερισματούχοι σε αυτό που αποκαλεί «τα ξεχασμένα 493 του S&P 500». Και ο Brad Long, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων της Fiducient Advisors, αποκαλεί τις μετοχές κοινής ωφέλειας με υψηλή απόδοση «τον αντίποδα των Magnificent Seven.»

«Η αύξηση των κερδών θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη αγορά» υποστηρίζει ο Mike Rode, ανώτερος διευθυντής επενδύσεων της American Century Investments. «Θα δείτε δολάρια να φεύγουν από την ανάπτυξη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και να ανακατανέμονται σε άλλους τομείς που δεν τα πήγαν τόσο καλά».

Πώς θα ωφεληθούν η μεσαία και η μικρή κεφαλαιοποίηση

Οι αποτιμήσεις φαίνονται επίσης πιο ελκυστικές για τις μικρότερες και μεσαίες μετοχές. Τόσο ο δείκτης S&P SmallCap 600 όσο και ο δείκτης S&P MidCap 400 διαπραγματεύονται μόλις 16 φορές τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2024. Αυτές οι μικρότερες μετοχές θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μειώσει τα επιτόκια.

«Τα χαμηλότερα επιτόκια δικαιολογούνται από τις πληθωριστικές πιέσεις που μειώνονται», λέει ο Ed Yardeni, πρόεδρος της Yardeni Research. «Αυτό θα ωφελήσει τις μικρές και μεσαίες κεφαλαιοποιήσεις περισσότερο από ό,τι τις μεγάλες εταιρείες, καθώς πολλές έχουν χρέος με κυμαινόμενο επιτόκιο».

Η νευρικότητα του Αυγούστου δημιούργησε επίσης καλύτερα σημεία εισόδου σε ορισμένες από τις μετοχές της Μεγάλης Επτάδας, όπως η Microsoft και η Nvidia. Θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω ευκαιρίες αγοράς μπροστά μας, αν η μεταβλητότητα συνεχιστεί, κάτι που φαίνεται πιθανό. «Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι εποχικά αδύναμοι μήνες και θα μπορούσε να γίνει χειρότερα», λέει ο Phil Blancato, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Osaic. «Αλλά όταν βλέπετε ένα ξεπούλημα σε μεγάλες εταιρείες, επωφεληθείτε [από αυτό]».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street