Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες κερδίζουν μερίδιο αγοράς στα διεθνή δρομολόγια, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου, καθώς οι ξένοι ανταγωνιστές αποθαρρύνονται από την αδύναμη ταξιδιωτική ζήτηση της Κίνας και το αυξανόμενο κόστος και τους παρατεταμένους χρόνους πτήσεων λόγω της ανάγκης αποφυγής του ρωσικού εναέριου χώρου, αναφέρει το Reuters.

Temu: Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας έγινε ο πλουσιότερος Κινέζος

Ξένες αεροπορικές εταιρείες, με επικεφαλής δυτικούς αερομεταφορείς, όπως η British Airways μ και η Qantas Airways της Αυστραλίας (QAN. AX), αποσύρουν υπηρεσίες ή επιλέγουν να μην επανεκκινήσουν τις πτήσεις προς την Κίνα μετά την πανδημία, ενώ οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.

 Πετούν… μακριά από την Κίνα οι ξένες εταιρείες

Το ποσοστό των διεθνών πτήσεων από και προς την Κίνα που εκτελούνται από τους αερομεταφορείς της χώρας είναι υψηλότερο από ό, τι πριν ο COVID-19 καθηλώσει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας αεροπορίας και συνεχίζει να αυξάνεται

Η British Airways ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις πτήσεις από το Λονδίνο προς το Πεκίνο για ένα χρόνο από τα τέλη Οκτωβρίου για εμπορικούς λόγους και τον περασμένο μήνα ανέστειλε μία από τις δύο φορές την ημέρα πτήσεις Λονδίνο-Χονγκ Κονγκ για την ίδια περίοδο.

Οι κινέζικες εταιρείες επεκτείνονται

Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, οι κινεζικοί αερομεταφορείς συνέχισαν να ακολουθούν μικρότερες βόρειες διαδρομές προς την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική πάνω από τον τεράστιο εναέριο χώρο της Ρωσίας.

Αντίθετα, οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν αποκλειστεί από τον ρωσικό εναέριο χώρο από τη Μόσχα ή τις κυβερνήσεις τους ή επιλέγουν να μην πετούν για λόγους ασφαλείας.

Αυτό διεύρυνε το πλεονέκτημα κόστους που κατέχουν οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες και τους επέτρεψε να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στη διεθνή αγορά σε μια εποχή που ο έντονος ανταγωνισμός στα εσωτερικά δρομολόγια έχει ασκήσει πίεση στις τιμές των εισιτηρίων και στην κερδοφορία.

Αντικινεζικό μέτωπο

Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και συνδικάτα αερομεταφορών των ΗΠΑ ζήτησαν τον Απρίλιο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να μην εγκρίνει άλλες πτήσεις από κινεζικούς αερομεταφορείς σε επιστολή τους επικαλούμενες τις «αντιανταγωνιστικές πολιτικές» του Πεκίνου και το μειονέκτημα της Ρωσίας για τις υπερπτήσεις.

«Εάν επιτραπεί στην ανάπτυξη της κινεζικής αεροπορικής αγοράς να συνεχιστεί ανεξέλεγκτα… Οι πτήσεις θα συνεχίσουν να παραχωρούνται σε κινεζικούς αερομεταφορείς», ανέφερε η επιστολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή