Oι εργαζόμενοι στο Linglong One ολοκληρώνουν αυτό που θα γίνει ο πρώτος μικρός αρθρωτός πυρηνικός αντιδραστήρας στον κόσμο που κατασκευάστηκε για εμπορικούς σκοπούς, σημειώνει το Bloomberg.

Κίνα: Το νέο σχέδιο για να ενισχύσει την κατανάλωση

Είναι μέρος ενός εθνικού σχεδίου που στοχεύει στον απογαλακτισμό της χώρας από τον άνθρακα και τα εισαγόμενα καύσιμα.

«Πιθανότατα δεν υπάρχουν περισσότερες από επτά χώρες που έχουν την ικανότητα να σχεδιάζουν, να κατασκευάζουν και να λειτουργούν πυρηνικούς σταθμούς», δήλωσε ο Cui Jianchun, απεσταλμένος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στο κοντινό Χονγκ Κονγκ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο εργοστάσιο. «Κάποτε ήμασταν οπαδοί, αλλά τώρα η Κίνα είναι ηγέτης».

Η πυρηνική πρόοδος της Κίνας

Η κλίμακα και η ταχύτητα του εγχειρήματος του Πεκίνου είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Η Κίνα ενέκρινε τον πρώτο της πυρηνικό σταθμό το 1981. Το BloombergNEF αναμένει τώρα ότι η χώρα θα ξεπεράσει τη Γαλλία και τις ΗΠΑ μέχρι το 2030. Σε μια εποχή που λίγοι νέοι αντιδραστήρες κατασκευάζονται, η Κίνα έχει 30 υπό κατασκευή. Το Πεκίνο έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια σε έρευνα και πειράματα όπως το Linglong One, που λειτουργεί από την China National Nuclear Power Co. και ο μόνος μικρός αρθρωτός αντιδραστήρας που έχει εγκριθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας μέχρι σήμερα. Αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Σε βασικές αναμενόμενες προόδους όπως η σύντηξη το Πεκίνο ξεπερνά κατά πολύ τις ΗΠΑ στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Δεν υπάρχει μεγάλο βιομηχανικό μυστικό σε αυτό που κάνει η Κίνα. Είναι μια επιτυχία που θα μπορούσε επίσης να μεταφερθεί στο εξωτερικό, επειδή η όρεξη για πυρηνική ενέργεια αυξάνεται χάρη στην ενεργειακή ασφάλεια και τις κλιματικές επιταγές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Μαζί με τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα, η Κίνα είναι ένα από τα λίγα έθνη που προμηθεύουν την τεχνολογία, καθώς οι πιστοί των ΗΠΑ και της Γαλλίας είναι αποδυναμωμένοι, εγείροντας τόσο διπλωματικές όσο και, σε ορισμένους κύκλους, ανησυχίες για την ασφάλεια.

Το Πεκίνο δεν έχει αναφέρει κάποια μεγάλη καταστροφή, αλλά τα βιομηχανικά ατυχήματα σε άλλους τομείς και η κουλτούρα μυστικότητας αυξάνουν τον σκεπτικισμό.

Η πυρηνική πρόκληση της Δύσης

Η Κίνα δεν έχει υπογράψει καμία από τις πολλές διεθνείς συνθήκες που θέτουν πρότυπα για τον επιμερισμό της ευθύνης σε περίπτωση ατυχημάτων. Επίσης, δεν έχει προσφερθεί να πάρει πίσω τα αναλωμένα καύσιμα. Αλλά ακόμη και αν οι δυτικές χώρες είναι απρόθυμες να εισάγουν την πυρηνική τεχνολογία της Κίνας, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη δική τους ενεργειακή μετάβαση υιοθετώντας το αναπτυξιακό της μοντέλο. Ένας τεράστιος αγωγός έργων δείχνει ότι είναι δυνατό να γίνουν μεγάλα βήματα προς την καθαρή, εικοσιτετράωρη ενέργεια χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα πυρηνική τεχνολογία – εάν συνοδεύεται από γενναιόδωρους οικονομικούς όρους, συνεπή κρατική υποστήριξη και αυστηρά πρότυπα ασφαλείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή