Παραιτήθηκε ο διοικητής της Τράπεζας του Μπανγκλαντές, Αμπντούρ Ρουφ Ταλούκντερ, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Bloomberg, λίγες ημέρες μετά την εισβολή διαδηλωτών στην έδρα της κεντρικής τράπεζας εν μέσω πολιτικής αναταραχής στη χώρα.

Ο Ταλούκντερ παραιτήθηκε την Παρασκευή και επικαλέστηκε «προσωπικούς λόγους» για την αποχώρησή του αυτή. Αποχωρεί δύο χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας του. Η κεντρική τράπεζα δεν απάντησε αμέσως σε ηλεκτρονικό μήνυμα που ζητούσε περισσότερες πληροφορίες εκτός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας.

Μπαγκλαντές: Ο Μουχάμαντ Γιουνούς ορκίστηκε επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Η αποχώρηση του Ταλουκντέρ, την οποία ανέφεραν νωρίτερα τοπικές εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια, έρχεται μετά την πολιτική εξέγερση που ανάγκασε την πρωθυπουργό Σεΐχ Χασίνα να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα. Την Τετάρτη, διαδηλωτές εισήλθαν στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας του Μπανγκλαντές στη Ντάκα και απαίτησαν από τους υπαλλήλους να παραιτηθούν.

Ο Ταλουκντέρ επιχείρησε να εισάγει μεγαλύτερη ευελιξία στα επιτόκια και στη διαχείριση του νομίσματος

Η  χώρα σχημάτισε προσωρινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον νομπελίστα, Μοχάμεντ Γιούνους, μετά από εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων στους δρόμους που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους πάνω από 400 άνθρωποι, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η οικονομία του Μπαγκλαντές

Ο 60χρονος Ταλουκντέρ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούλιο του 2022, όταν η οικονομία της χώρας έπρεπε να διαχειριστεί την υποτίμηση του νομίσματος και τον υψηλό πληθωρισμό. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, προσπάθησε να εισαγάγει μεγαλύτερη ευελιξία στα επιτόκια της αγοράς και στη διαχείριση του νομίσματος. Ωστόσο, επικρίθηκε συχνά για την αποτυχία του να αντιμετωπίσει ζητήματα διακυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα που οδήγησαν σε υψηλά ποσοστά αθέτησης δανείων.

Η οικονομία του Μπαγκλαντές αγωνίζεται να ανακτήσει τα βήματά της μετά την πανδημία και δέχεται πιέσεις από τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τις πρόσφατες διακοπές ρεύματος στο Διαδίκτυο. Το έθνος εξασφάλισε πέρυσι ένα πρόγραμμα δανεισμού ύψους 4,7 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά τα συναλλαγματικά του αποθέματα παραμένουν χαμηλά και  μειώθηκαν στα 20,5 δισ. δολάρια τον Ιούλιο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή