H OpenAI είναι η ηγέτιδα εταιρεία στην τεχνητή νοημοσύνη. Έχοντας λανσάρει το ChatGPT, το πιο διάσημο chatbot παγκοσμίως, έχει ήδη αποκτήσει προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της.

Όμως μόλις δύο από την 11μελή ιδρυτική ομάδα της OpenAI εξακολουθούν να εργάζονται στην εταιρεία, μετά την έξοδο που ακολούθησε την απόπειρα «πραξικοπήματος» του Νοεμβρίου εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου Σαμ Άλτμαν, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Κηρύττει τον πόλεμο στην Google η OpenAI – Λανσάρει μηχανή αναζήτησης με στόχο την πίτα των 175 δισ.

Τρεις συνιδρυτές έχουν αποχωρήσει μέχρι στιγμής φέτος, συμπεριλαμβανομένου του Τζον Σούλμαν, ο οποίος μετακομίζει στην ανταγωνίστρια εταιρεία Anthropic αυτή την εβδομάδα. Ο Γκρεγκ Μπρόκμαν, πρόεδρος της OpenAI, δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι θα λάβει παρατεταμένη άδεια από την εταιρεία.

Ο υψηλός ρυθμός τέτοιων εναλλαγών δεν είναι ασυνήθιστος σε μια νεοφυή επιχείρηση. Ωστόσο, η φθορά των ανώτερων στελεχών της OpenAI έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες μετά την κρίση ηγεσίας του Νοεμβρίου, όταν ο Άλτμαν απολύθηκε από το διοικητικό του συμβούλιο για να επανέλθει λίγες ημέρες αργότερα.

Έκτοτε, η απώλεια στελεχών και υπαλλήλων που εργάζονται στην ασφάλεια και την έρευνα της τεχνητής νοημοσύνης έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κατεύθυνση της εταιρείας αξίας 86 δισ. δολαρίων, η οποία δίνει σκληρή μάχη για να παραμείνει μπροστά από τους ανταγωνιστές της, όπως η Google και η Anthropic.

Ορισμένοι συνιδρυτές έχουν φύγει σε αντιπάλους, άλλοι για να ιδρύσουν τις δικές τους εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, ενώ το πιο διάσημο πρώην μέλος της ομάδας, ο Ίλον Μασκ, έχει γίνει σφοδρός επικριτής της OpenAI τόσο δημοσίως, όσο και στα δικαστήρια.

Η OpenAI είχε μεγαλύτερο αριθμό ιδρυτών από τις περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις της Silicon Valley, επειδή ο Άλτμαν και ο Μπρόκμαν ήθελαν να δημιουργήσουν μια υπερομάδα τεχνητής νοημοσύνης από τους κορυφαίους ερευνητές του τομέα όταν ξεκίνησε το 2015. Οι Financial Times κάνουν μια ανασκόπηση της πορείας τους.

Ποιοι έφυγαν από την OpenAI

Γκρεγκ Μπρόκμαν – Βρίσκεται σε άδεια από τον Αύγουστο του 2024 μέχρι το τέλος του έτους
OpenAI

Ο Μπρόκμαν είναι βασικό μέλος της ιδρυτικής ομάδας της OpenAI. Ο Άλτμαν και ο Μασκ τον έπεισαν να εγκαταλείψει τη θέση του ως επικεφαλής τεχνολογίας στην εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας Stripe και να αναλάβει την ίδια θέση στην OpenAI.

Είναι βασικός σύμμαχος του Άλτμαν από την αρχή. Όταν το διοικητικό συμβούλιο κινήθηκε εναντίον του Άλτμαν με πραξικόπημα τον Νοέμβριο, ο Μπρόκμαν απομακρύνθηκε επίσης από μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Οι δύο τους επέστρεψαν στις θέσεις τους μαζί όταν το διοικητικό συμβούλιο υπαναχώρησε πέντε ημέρες αργότερα.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της εταιρείας ανακοίνωσε ότι θα πάρει άδεια για το υπόλοιπο του έτους. «Πρώτη φορά για να χαλαρώσω από τότε που συνίδρυσα την OpenAI πριν από 9 χρόνια», έγραψε στο X. «Έχω δώσει τη ζωή μου τα τελευταία 9 χρόνια στην OpenAI, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του γάμου μου. Η δουλειά μας είναι σημαντική για μένα, αλλά το ίδιο και η ζωή».

Τζον Σούλμαν – Εντάχθηκε στην Anthropic τον Αύγουστο του 2024 OpenAI

Ο Σούλμαν, ένας ερευνητής που έπαιξε ζωτικό ρόλο στην κατασκευή του chatbot ChatGPT, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την OpenAI τη Δευτέρα. Ήταν υπεύθυνος για την τελειοποίηση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας και τη διασφάλιση ότι συμπεριφέρονταν με τρόπο που να συμμορφώνεται με τις ανθρώπινες αξίες – μια διαδικασία γνωστή ως ευθυγράμμιση.

Θα αναλάβει παρόμοιο ρόλο στην ανταγωνιστική νεοφυή εταιρεία Anthropic, η οποία ιδρύθηκε το 2021 από πρώην ερευνητές της OpenAI.

«Η επιλογή αυτή απορρέει από την επιθυμία μου να εμβαθύνω την εστίασή μου στην ευθυγράμμιση της AI και να ξεκινήσω ένα νέο κεφάλαιο της καριέρας μου, όπου μπορώ να επιστρέψω στην πρακτική τεχνική εργασία, δίπλα σε ανθρώπους που ασχολούνται βαθιά με τα θέματα που με ενδιαφέρουν περισσότερο», ανέφερε ο Σούλμαν σε σημείωμα προς τους συναδέλφους του τη Δευτέρα.

Ίλια Σατσκέβερ – Έφυγε για να ιδρύσει την Safe Superintelligence τον Μάιο του 2024 OpenAI

Ο Σατσκέβερ παραιτήθηκε από τη θέση του ως επικεφαλής επιστήμονας της OpenAI έξι μήνες αφότου ψήφισε μαζί με το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας για την απομάκρυνση του Άλτμαν. Ο Σατσκέβερ, ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές στον τομέα, άλλαξε τη θέση του και υποστήριξε την επιστροφή του διευθύνοντος συμβούλου λίγες ημέρες αργότερα.

Παρόλα αυτά, απουσίαζε σε μεγάλο βαθμό από δημόσιες εμφανίσεις κατά τους μήνες που ακολούθησαν το αποτυχημένο «πραξικόπημα» και τον Μάιο έφυγε για να ιδρύσει μια εταιρεία με την ονομασία Safe Superintelligence.

Αντρέι Καρπάθι – Έφυγε για να ιδρύσει την Eureka Labs τον Φεβρουάριο του 2024 OpenAI

Ο Καρπάθι, ένας ερευνητής μαθήτευσε στο Στάνφορντ υπό τη «νονά της τεχνητής νοημοσύνης» Φέι-Φέι Λι, έφυγε για πρώτη φορά από την OpenAI το 2017 για να ενταχθεί στην Tesla ως ανώτερος διευθυντής. Επέστρεψε στο OpenAI το 2023 και έφυγε ξανά ένα χρόνο αργότερα για να ξεκινήσει την Eureka Labs, η οποία κατασκευάζει βοηθούς διδασκαλίας AI.

Ντιρκ Κίνγκμα – Έφυγε για την Google Brain τον Ιούνιο του 2018 OpenAI

Ο Κίνγκμα, ο οποίος εργαζόταν στην ανάπτυξη αλγορίθμων για μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, έφυγε για την Google το καλοκαίρι του 2018. Συνέχισε να ηγείται της έρευνας σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και μοντέλα εικόνας στο Google Brain, το οποίο συγχωνεύθηκε με την DeepMind πέρυσι.

Ίλον Μασκ – Παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο το 2018 Ίλον Μασκ

Ο Μασκ, ο οποίος παρείχε μεγάλο μέρος της αρχικής χρηματοδότησης της OpenAI, αποχώρησε από την εταιρεία το 2018 μετά από σύγκρουση με τον Άλτμαν σχετικά με την κατεύθυνση της έρευνας. Ο δισεκατομμυριούχος ίδρυσε πέρυσι μια αντίπαλη εταιρεία, την xAI, και ισχυρίζεται ότι μπορεί να ανατρέψει το προβάδισμα της OpenAI.

Ο επικεφαλής της Tesla, της SpaceX και της X έχει επίσης ξεκινήσει μια σειρά από αγωγές εναντίον του Άλτμαν και της OpenAI, υποστηρίζοντας αυτή την εβδομάδα ότι παρακινήθηκε να επενδύσει στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης από την «ψεύτικη ανθρωπιστική αποστολή» της.

Πάμελα Βαγκάτα – Εντάχθηκε στο STRIPE το 2016 OpenAI

Η Βαγκάτα, η οποία αναφέρεται ως ιδρυτικό μέλος της OpenAI στην ανακοίνωση της εταιρείας για την έναρξη λειτουργίας της, δεν κάνει καμία αναφορά στην εκκίνηση της εταιρείας στο προφίλ της στο LinkedIn. Έγινε μέλος της Stripe ως τεχνικός ηγέτης στην ομάδα AI της εταιρείας fintech το 2016 και ίδρυσε την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων πρώιμου σταδίου Pebblebed το 2021.

Βίκι Τσένγκ – Έγινε μέλος της LYFT το 2017

Η Τσενγκ, η οποία εργάστηκε στην εφαρμογή εκμάθησης γλωσσών Duolingo προτού γίνει η πρώτη μηχανικός της OpenAI, εγκατέλειψε την εταιρεία το 2017 για να ενταχθεί στη νεοσύστατη τότε Lyft. Το 2020 ίδρυσε τη νεοφυή επιχείρηση μηχανικής μάθησης Gantry μαζί με τον πρώην ερευνητή της OpenAI, Τζος Τόμπιν.

Τρέβορ Μπλάκγουελ – Έφυγε το 2017

Ο Μπλάκγουελ ήταν εταίρος στο Y Combinator, τον επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων του Σαν Φρανσίσκο που διηύθυνε ο Άλτμαν πριν από την ίδρυση της OpenAI. Βοήθησε στο ξεκίνημα της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης και αποχώρησε το 2017. Ενθουσιασμένος με τη ρομποτική, βρίσκεται τώρα στο Γκλόστερσαϊρ της Αγγλίας.

Ποιοι έμειναν

Σαμ Άλτμαν

Ο Άλτμαν παραμένει διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, αφού επέζησε ενός «πραξικοπήματος» στο διοικητικό συμβούλιο τον Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι διευθυντές τον κατηγόρησαν ότι δεν ήταν «σταθερά ειλικρινής» μαζί τους. Αποκαταστάθηκε πέντε ημέρες μετά την απόλυσή του μετά από εκστρατεία των εργαζομένων και των επενδυτών της OpenAI, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft.

Η αποχώρηση άλλων ανώτερων στελεχών άφησε τον 39χρονο ως τη μακράν πιο εξέχουσα προσωπικότητα στην εταιρεία και η ανασύσταση του διοικητικού συμβουλίου μετά την αποτυχημένη εκδίωξή του εδραίωσε περαιτέρω την εξουσία του.

Βόιτσεχ Ζαρέμπα

Ο Πολωνός επιστήμονας παραμένει στο OpenAI όπου εργάζεται ως ερευνητής. Κάλεσε το διοικητικό συμβούλιο μετά την προσπάθεια καθαίρεσης του Άλτμαν και έκτοτε προέτρεψε τον διευθύνοντα σύμβουλό του και τον Μασκ να εγκαταλείψουν την «περιττή διαμάχη» τους.

«Θα ήταν πολύ καλύτερο να βάλετε τη δημιουργική σας ενέργεια στην οικοδόμηση του μέλλοντος που ονειρεύεστε από έναν καβγά. Είθε (και οι δύο) να είστε ευτυχισμένοι και να βρείτε την ειρήνη», έγραψε σε μια ανάρτηση στο X τον Μάρτιο, στην οποία πρόσθεσε μια ερωτική καρδιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή