Οι παραγωγοί πετροχημικών στην Ευρώπη και την Ασία δίνουν μάχη επιβίωσης, καθώς τα χρόνια συσσώρευσης παραγωγικής ικανότητας στην κορυφαία αγορά της Κίνας και το υψηλό ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη έχουν συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους για δύο συνεχόμενα χρόνια, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να συγχωνευτούν, όπως αναφέρει το Reuters.

Αλγερία: Συμφωνία με βρετανο-κινεζική κοινοπραξία για πετροχημικό συγκρότημα

Η αδυναμία του τομέα είναι ανησυχητική για μια παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία που δίνει βάση στα πετροχημικά για να διατηρήσει τα κέρδη καθώς η ζήτηση καυσίμων μεταφορών μειώνεται τα επόμενα χρόνια με την ενεργειακή μετάβαση.

Μεγάλοι παραγωγοί στην Ασία και την Ευρώπη πωλούν περιουσιακά στοιχεία, κλείνουν παλαιότερα εργοστάσια και μεταφέρουν  εγκαταστάσεις για να χρησιμοποιήσουν φθηνότερες πρώτες ύλες όπως αιθάνιο αντί για νάφθα για να μειώσουν το κόστος, λένε στελέχη της βιομηχανίας και αναλυτές.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να εδραιώσουν περαιτέρω την παραγωγική ικανότητα αιθυλενίου και προπυλενίου, καθώς η υπερπροσφορά αναμένεται να συνεχιστεί για χρόνια με νέα εργοστάσια να εξακολουθούν να λειτουργούν στη Μέση Ανατολή και την Κίνα, ακόμη και όταν η κινεζική οικονομία δυσκολεύεται.

Η αναδιάρθρωση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη.

Η Saudi Arabian Basic Industries  και η Exxon Mobil ανακοίνωσαν σχέδια για οριστικό κλείσιμο ορισμένων εργοστασίων λόγω υψηλού κόστους.

Η SABIC μεταφέρει επίσης εγκαταστάσεις στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο για την επεξεργασία περισσότερου αιθανίου, το οποίο είναι φθηνότερο από τη νάφθα, δήλωσε στο Reuters τον Μάιο ο Olivier Gerard Thorel, εκτελεστικός αντιπρόεδρος χημικών της SABIC.

Το αιθάνιο, το οποίο τιμολογείται σε σχέση με το φυσικό αέριο, είναι συνήθως φθηνότερο από τη νάφθα που παράγεται από το πετρέλαιο. Η SABIC διαθέτει κράκερ εύκαμπτης τροφοδοσίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν νάφθα, αιθάνιο και υγραέριο (LPG) ως πρώτες ύλες.

Ο Chong της WoodMac δήλωσε ότι η μετατόπιση οφείλεται κυρίως στο υψηλό κόστος ενέργειας και παραγωγής και στη χαμηλή ζήτηση στην περιοχή εν μέσω αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.

Ο γίγαντας LyondellBasell με έδρα το Χιούστον πούλησε την αμερικανική επιχείρηση οξειδίου του αιθυλενίου και παραγώγων τον Μάιο.

Στην Ευρώπη, η εταιρεία δήλωσε ότι διερευνά όλες τις επιλογές όταν το Reuters ρώτησε εάν σχεδιάζει να αποχωρήσει από την επιχείρηση πετροχημικών βραχυπρόθεσμα.

«Οι συνθήκες της αγοράς στην Ευρώπη αναμένεται να είναι δύσκολες μακροπρόθεσμα», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή