Η μεγάλη μεταπανδημική έκρηξη στα ταξίδια ρίχνει τίτλους τέλους, σημειώνει το Bloomberg.

Υπερτουρισμός: Τα λάθη στον «πόλεμο» κατά των τουριστών – Τι προτείνει ο Economist

Με την οικονομία των ΗΠΑ να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης και τα αποθέματα που πολλοί συσσώρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 να εξαντλούνται, οι τουρίστες σφίγγουν το ζωνάρι μετά τα διαδοχικά lockdowns.

Οικονομολόγοι και αγορές αναζητούν απαντήσεις σε ένα μεγάλο ερώτημα: Πόσο καιρό θα μπορούν οι καταναλωτές να συνεχίσουν να ξοδεύουν; Ενώ η ζήτηση των νοικοκυριών παραμένει υγιής, οι μισθοί δεν αυξάνονται πλέον τόσο γρήγορα και περισσότεροι καταναλωτές αγωνίζονται να εξοφλήσουν τα υπόλοιπα πιστωτικών καρτών υψηλού επιτοκίου.

«Η συσσωρευμένη ζήτηση για ταξίδια έχει μειωθεί. Επιστρέφουμε στα κανονικά προπανδημικά ταξιδιωτικά μοτίβα», ανέφερε ο Nicholas Jones, αναλυτής της Citizens JMP Securities LLC.

Τα καμπανάκια ηχούν δυνατά

Τα σημάδια που μαρτυρούν επιβράδυνση της ζήτησης πληθαίνουν: Η διαδικτυακή πλατφόρμα καταλυμάτων Airbnb, αφού προειδοποίησε ότι η αύξηση των κρατήσεων επιβραδύνεται, ακόμη και στη μέση της καλοκαιρινής περιόδου αιχμής.

Η αεροπορική χαμηλού κόστους, Ryanair πήγε από την αναμενόμενη μέτρια αύξηση των αεροπορικών ναύλων στην προειδοποίηση ότι θα είναι «σημαντικά χαμηλότεροι» λόγω των φειδωλών καταναλωτών. Και η ταξιδιωτική πλατφόρμα Expedia δήλωσε ότι αναθεωρεί προς τα κάτω τις ετήσιες προοπτικές της για δεύτερη φορά φέτος.

Σύμφωνα με την ταξιδιωτική εταιρεία Embark Beyond, η μέση διάρκεια ταξιδιού μειώθηκε κατά 14% από έτος σε έτος, τώρα κατά μέσο όρο 6,2 ημέρες αντί για 7,8. «Ακόμη και μεταξύ των ταξιδιωτών με βαθιές τσέπες, η λέξη της χρονιάς είναι «αξία», δήλωσε ο συνιδρυτής της Embark, Jack Ezon.

Οι αερομεταφορείς από την United Airlines και την Delta Air Lines έως τις εταιρείες μεγάλων εκπτώσεων Spirit Airlines και Frontier Group έχουν επίσης θέσει λιγότερο φιλόδοξους οικονομικούς στόχους και επιβραδύνουν τα σχέδια επέκτασης

Οι χαμηλού κόστους παίκτες των ΗΠΑ που πρόσθεσαν πάρα πολλές θέσεις αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές, ωθώντας τους μεγαλύτερους αντιπάλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους ή να διακινδυνεύσουν να χάσουν επιβάτες. Και οι αερομεταφορείς στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν προκλήσεις από την υπερπροσφορά πτήσεων που ανταγωνίζονται για επιχειρήσεις σε προσοδοφόρα υπερατλαντικά δρομολόγια.

Στο έδαφος, οι τιμές των ξενοδοχείων, οι οποίες είχαν εκτοξευθεί ανεξέλεγκτα για χρόνια, σταθεροποιούνται, ενώ τα παραδοσιακά τουριστικά αξιοθέατα, όπως τα θεματικά πάρκα, δυσκολεύονται. Η Walt Disney Co. και η Comcast Corp. ταρακούνησαν τους επενδυτές με πρόσφατες προειδοποιήσεις για φρένο στους ρυθμούς ανάπτυξής τους

Η ζήτηση για ταξίδια δεν καταρρέει. Πολλές εταιρείες αναφέρουν ισχυρότερα έσοδα από ό,τι πριν από την πανδημία. Οι ταξιδιώτες εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες για ένα ταξίδι στην Ιαπωνία, μια κρουαζιέρα στην Καραϊβική ή ένα Σαββατοκύριακο στο Λας Βέγκας.

Ωστόσο, οι ταξιδιώτες γίνονται όλο και πιο προσεκτικοί ως προς τις τιμές και είναι όλο και πιο πρόθυμοι να περιμένουν για να πέσουν. Και όταν οι πιο ελκυστικές τιμές δεν υλοποιούνται, συχνά επιλέγουν αποδράσεις που ταιριάζουν καλύτερα στους προϋπολογισμούς τους.

Προβληματισμός για τα μελλούμενα

Με την ταξιδιωτική ζήτηση στις ΗΠΑ να αγωνίζεται ήδη να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες, όσοι έκαναν κράτηση πτήσεων έπεσαν σε… σφοδρές αναταράξεις όταν η διακοπή της CrowdStrike Holdings Inc. πάγωσε το παγκόσμιο ταξιδιωτικό δίκτυο αυτό το καλοκαίρι. Η Delta, με φήμη για αξιόπιστες υπηρεσίες, χτυπήθηκε χειρότερα, ακυρώνοντας 7.000 πτήσεις σε διάστημα πέντε ημερών τον Ιούλιο, επηρεάζοντας περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια ταξιδιώτες.

Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρη η επίδραση που μπορεί να έχουν οι διαταραχές που προκαλούνται από τη διακοπή στη μελλοντική ζήτηση για πτήσεις. Ενώ τέτοια προβλήματα σπάνια οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουν οι άνθρωποι, το επεισόδιο προστέθηκε στις ασφυκτικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν πολλοί αερομεταφορείς, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κόστους αποζημίωσης και των ζητημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού για αεροπλάνα και ανταλλακτικά.

Ωστόσο, ορισμένοι ταξιδιώτες έχουν αρχίσει να συνηθίζουν τις καθυστερήσεις στις πτήσεις.

«Δεν χρειάζεται πλέον να βιάζεσαι να φτάσεις στο αεροδρόμιο εγκαίρως, επειδή νιώθω ότι οι πτήσεις πάντα ακυρώνονται ή καθυστερούν», δήλωσε η Chloe Bridges, 22 ετών, καθώς έπινε σαμπάνια σε ένα μπαρ του αεροδρομίου ενώ περίμενε την πτήση της που είχε καθυστέρηση στο Διεθνές Αεροδρόμιο John F. «Ίσως θα έπρεπε να είχα αγοράσει ταξιδιωτική ασφάλιση», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή