Οι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες για να αποκτήσουν και να επενδύσουν σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, εν μέρει οδηγούμενοι από τις προσδοκίες ότι η ζήτηση για ενέργεια θα εκτιναχθεί στα ύψη λόγω της επέκτασης των κέντρων δεδομένων και της ψηφιακής υποδομής που απαιτούνται για την τεχνητή νοημοσύνη, επιβαρύνοντας δυνητικά τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Η Carlyle πουλά ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου στις ΗΠΑ για 3 δισεκατομμύρια δολάρια, εν μέσω αύξησης του ενδιαφέροντος των επενδυτών στον ενεργειακό τομέα που συνδέεται με την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από ψηφιακά δίκτυα.

Shell: Τελείωσε η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Η αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών μετοχών θα πουλήσει την Cogentrix Energy στην Quantum Capital Group, έναν όμιλο ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων με έδρα το Χιούστον που επικεντρώνεται σε ενεργειακές επενδύσεις.

Οι Financial Times ανέφεραν τον Ιούνιο ότι η Cogentrix είχε προσλάβει την επενδυτική τράπεζα Lazard και τη δικηγορική εταιρεία Latham & Watkins για να διερευνήσει μια πώληση.

Η Cogentrix, η οποία έχει την έδρα της στη Βόρεια Καρολίνα, διαθέτει 11 σταθμούς παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου σε μερικές από τις πιο ενεργοβόρες αγορές στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Τέξας, της Πενσυλβάνια και της περιοχής της Νέας Αγγλίας.

Η Carlyle αγόρασε την Cogentrix το 2012

Η Carlyle αγόρασε αρχικά τον παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από την Goldman Sachs το 2012 για άγνωστο ποσό. Έχει διπλασιάσει χονδρικά τα περιουσιακά στοιχεία της Cogentrix από τότε αγοράζοντας νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της.

Ο Βιλ Βανλό, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Quantum, είπε στους Financial Times ότι ήταν ασυνήθιστο να έχουμε την ευκαιρία να αγοράσουμε ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου σε αγορές που παρουσιάζουν τέτοια αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται ραγδαία χάρη στην εκρηκτική ανάπτυξη στα κέντρα δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη, την αναβάθμιση της παραγωγής και την ηλεκτροδότηση των πάντων. Αυτή είναι μια ευκαιριακή αγορά και σχεδιάζουμε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη της επιχείρησης», είπε στους FT.

Η συναλλαγή σηματοδοτεί την τελευταία σε μια αναταραχή συναλλαγών στον τομέα κοινής ωφέλειας, όπου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται μετά από δύο δεκαετίες στασιμότητας.

Η αύξηση στη ζήτηση ενέργειας αναζωογονεί τον τομέα

Η Global Infrastructure Partners, το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο CPP Investments και η Brookfield έχουν υποστηρίξει συναλλαγές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ένας τομέας που είχε μείνει στάσιμος θα προσφέρει πλέον καλύτερες αποδόσεις.

Η εκχώρηση από την Carlyle της Cogentrix στην Quantum είναι απίθανο να μειώσει το ενδιαφέρον του ομίλου επιχειρηματικών κεφαλαίων στον ενεργειακό τομέα. Το 2021 η Carlyle ίδρυσε την Copia Power, μια εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που κατασκευάζει ηλιακά πάρκα και στοιχεία αποθήκευσης μπαταριών σε όλες τις ΗΠΑ.

Ο Πούτζα Γκογιάλ, επικεφαλής επενδύσεων του ομίλου υποδομής της Carlyle, δήλωσε ότι η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς σταθερή και αξιόπιστη ισχύ για την ενεργοποίηση των κέντρων δεδομένων που κατασκευάζονται από τεχνολογικούς ομίλους.

«Το μεγαλύτερο εμπόδιο αυτή τη στιγμή είναι η ικανότητα παραγωγής ενέργειας, καθώς και η ικανότητα μεταφοράς και διανομής», είπε στους FT ο Γκογιάλ. «Έτσι θα συνεχίσουμε να είμαστε πολύ ενεργοί σε αυτούς τους τομείς μέσω των υφιστάμενων εταιρειών χαρτοφυλακίου μας, καθώς και των νέων επενδύσεων που κάνουμε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια