Τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Μαΐου 2023, σημειώθηκε έκρηξη σε τράπεζα στη γερμανική πόλη Bad Homburg, Δύο άνδρες είχαν εισβάλει στο κτίριο, ανατίναξαν το ΑΤΜ με εκρηκτικά, άρπαξαν 165.000 ευρώ σε μετρητά, πήδηξαν στο αυτοκίνητο διαφυγής που περίμενε και έσπευσαν να φύγουν μέσα στη νύχτα, αναφέρει το Bloomberg.

Γερμανία: Νέα «μαύρη τρύπα» 5 δισ. στον προϋπολογισμό;

Σχεδόν κάθε μέρα – ή συνήθως, κάθε βράδυ – ένα ΑΤΜ ανατινάζεται κάπου στη Γερμανία. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει γίνει ο πρωταρχικός στόχος για εξελιγμένες επιχειρήσεις από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος. Πολύ λίγοι άνθρωποι ληστεύουν τράπεζες πια, δεν αξίζει τον κόπο. Οι βομβιστικές επιθέσεις στα ΑΤΜ είναι ταχύτερες, λιγότερο επικίνδυνες και η λεία είναι σημαντικά υψηλότερη.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματολογικής Αστυνομίας παρακολουθεί αυτό το είδος εγκλήματος από το 2005, όταν οι αριθμοί άρχισαν να αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δέκα χρόνια αργότερα, εκτοξεύτηκαν στα ύψη στη Γερμανία. Οι επιθέσεις διπλασιάστηκαν το 2016 σε 318 και κορυφώθηκαν το 2022, όταν ανατινάχθηκαν 496 ΑΤΜ.

«Βλέπουμε εκρήξεις ΑΤΜ σε όλο τον κόσμο, αλλά η ένταση που βιώνουμε στη Γερμανία είναι πραγματικά σε ένα δικό της πρωτάθλημα», δήλωσε ο Stefan Lessmann, επικεφαλής ασφαλείας στην εταιρεία κατασκευής ΑΤΜ Diebold Nixdorf, ηγέτη της αγοράς για τα μηχανήματα στην ΕΕ.

Ο «παράδεισος» των ληστών ATM

Με λίγους στόχους να έχουν απομείνει στην πατρίδα τους, οι δράστες πήγαν ανατολικά: στη Γερμανία.

Αυτό που βρήκαν ήταν ένας παράδεισος για βομβιστές ΑΤΜ. Υπάρχουν περισσότερα από 50.000 ΑΤΜ στη χώρα και, όπως το έθεσε η εθνική κεντρική τράπεζα σε έκθεση του Ιανουαρίου, «τα μετρητά έχουν ιδιαίτερη κοινωνική σημασία». Σύμφωνα με μελέτη της Bundesbank του 2023, η συντριπτική πλειοψηφία των 83,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γερμανίας ζουν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από ένα ΑΤΜ. Επιπλέον, το εκτεταμένο εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της χώρας δίνει στους επιτιθέμενους έναν εύκολο τρόπο διαφυγής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ιαπωνία: Φόβοι για «μεγασεισμό» – Αδειασαν τα ράφια των σουπερμάρκετ
Επικαιρότητα |

Φόβοι για «μεγασεισμό» στην Ιαπωνία - Αδειασαν τα ράφια των σουπερμάρκετ

Σήμερα, σε ένα σούπερ μάρκετ του Τόκιο, οι υπεύθυνοι τοποθέτησαν ένα πλακάτ με το οποίο ζητούσαν συγγνώμη στους πελάτες για την έλλειψη ορισμένων προϊόντων, η οποία αποδόθηκε σε «πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τον σεισμό»