Υπουργείο Βιομηχανίας

Ένα από τα πάγια αιτήματα των Ελλήνων βιομηχάνων της χώρας είναι η χάραξη στρατηγικής για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας με έμφαση και κίνητρα στη βιομηχανία.

Άλλωστε οι κλάδοι της είναι και οι μόνοι που μπορούν να προσδώσουν τα απαραίτητα εκείνα χαρακτηριστικά για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας αλλά και να συμβάλουν στο κλείσιμο του επενδυτικού κενού που συνεχίζει να υπάρχει από τον καιρό των μνημονίων…

Και φυσικά οι βιομήχανοι, όπως ο ΣΕΒ και η «Ελληνική Παραγωγή», ζητούν τη σύσταση ενός αυτόνομου υπουργείου Βιομηχανίας.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ικανοποίησε το σχετικό αίτημα ούτε στην προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης του, ούτε σε αυτή.

Διατήρησε στο υπουργείο Ανάπτυξης τη γενική γραμματεία Βιομηχανίας.

Ο νέος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, έχει ένα όραμα, όπως μαθαίνω… Να μετατρέψει το υπουργείο Ανάπτυξης σε υπουργείο Βιομηχανίας…

Μελέτη και σχέδιο

Καλή πηγή, μου έλεγε λοιπόν ότι ο υπουργός θα προχωρήσει στην εκπόνηση νέας μελέτης για τους κλάδους και τις ανάγκες που απαιτούνται για την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Να υπενθυμίσω ότι στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκης, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε εκπονήσει μία αντίστοιχη μελέτη…

Όμως ο Θεοδωρικάκος, λένε οι πληροφορίες μου, δεν είναι ικανοποιημένος…

Και προχωρά στο δικό του σχέδιο, το οποίο μέσα στο χειμώνα θα έχει ξεδιπλωθεί…

Ακρίβεια

Βέβαια, στις αρμοδιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης παραμένει η αγορά και εκεί ο κ. Θεοδωρικάκος έχει κατά κάποιο τρόπο εκχωρήσει αρμοδιότητες στον γενικό γραμματέα Εμπορίου Σωτήρη Αναγνωστόπουλο.

Εννοείται ότι θα έχει την ευθύνη της εποπτείας και της χάραξης πολιτικής.

Αλλά κατά τον υπουργό Ανάπτυξης η ακρίβεια είναι συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης….

Κάτι που το φανερώνουν και τα στοιχεία του πληθωρισμού του Ιουλίου…

Όποιος ψάχνει…

Θα παρατηρήσατε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 2,7% έναντι του του αντίστοιχου μήνα του 2023. Αν κανείς διαβάσει προσεκτικά τις κατηγορίες των προϊόντων και υπηρεσιών που αυξήθηκαν ή και μειώθηκαν, μπορεί να βρει πολύ ενδιαφέρουσες περιπτώσεις.

Tα νοσοκομειακά ασφάλιστρα

Επί παραδείγματι μία από τις κατηγορίες των υπηρεσιών που επιβάρυναν τον πληθωρισμό είναι τα ασφάλιστρα ζωής. Τα οποία αυξήθηκαν κατά 14%(!) σε ένα χρόνο. Αν αυτό συνέβαινε σε κάποιο καταναλωτικό προϊόν, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος θα είχε … κηρύξει πόλεμο – όχι η συγκεκριμένη κατηγορία δεν ανήκει στις αρμοδιότητες του.

Ομως τώρα απλώς για την κυβέρνηση είναι Σάββατο…!

Το CVC

Λοιπόν, για να ξέρετε, όλη η ασφαλιστική αγορά, όπως μου λένε, είναι στα … κάγκελα! Οταν οι ασφαλιστικές εταιρείες κάθονται και συνομολογούν τις ετήσιες συμφωνίες τους με τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν έχουν μεγάλα περιθώρια διαπραγματευτικής ισχύος. Και τούτο διότι ένα σημαντικό μέρος των ιδιωτικών νοσοκομείων ανήκει σε ένα πολύ γνωστό και αγαπημένο – του Μεγάρου Μαξίμου – fund. Στο CVC – που κυκλοφορεί πως σκοπεύει να δημιουργήσει και ιδιωτική ιατρική σχολή και διάφορα τέτοια ευφάνταστα!

Στα δημόσια νοσοκομεία

Η υπερσυγκέντρωση του κλάδου των ιδιωτικών νοσοκομείων είναι εντυπωσιακή. Γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο και θέλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες να εξασφαλίσουν και ένα μέρος των δημόσιων νοσοκομείων προκειμένου να τα «βάλουν» στην ασφαλιστική αγορά. Και για να βελτιώσουν την διαπραγματευτική τους δυνατότητα, αλλά και για περιορίσουν την εξάρτηση τους από τον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Οι ανατιμήσεις

Ετσι λοιπόν οι ανατιμήσεις των νοσοκομειακών ασφαλίστρων γίνονται με βάση τον λεγόμενο ιατρικό πληθωρισμό. Καταλαβαίνετε τώρα, πιάσε το αυγό και κούρευτο…. Κι εφόσον ο ιατρικός πληθωρισμός είναι διψήφιος, διψήφια θα είναι και η επιβάρυνση των ασφαλιστικών εταιρειών από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και φυσικά διψήφια θα είναι και η επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Τόσο απλά είναι τα πράγματα! Μήπως υπάρχει καμία ιδέα για πλαφόν….

—-

Το ζόρι του Βακάκη…

Ένα ζόρι το τραβάνε και οι εκπρόσωποι του retail καλοκαιριάτικα, φοβούμενοι όχι αυτό που βλέπουν τώρα στο ταμείο, αλλά αυτό που πιθανά να μην… δουν τους επόμενους μήνες.

Για παράδειγμα ο βιομήχανος της χαράς, Απόστολος Βακάκης, πίκρανε τους μετόχους της Jumbo, προειδοποιώντας τους ότι φέτος τα κέρδη της εταιρείας θα κινηθούν κοντά στα επίπεδα του 2023 (303 εκατ. ευρώ). Οι λόγοι είναι το μόνιμο κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ, το οποίο εκτοξεύει το κόστος, διπλασιάζει τις καθυστερήσεις και επηρεάζει αρνητικά τα αποθέματα.

Πρόκειται για την δεύτερη αρνητική προειδοποίηση σε διάστημα δυο μηνών από τον πολυπράγμονα, πλην πεσιμιστή, επιχειρηματία.

…. και οι φουρτούνες για H&M και Zara

Πάντως σε σχέση με άλλους «συναδέλφους» του στο εξωτερικό τα προβλήματα του Απόστολου Βακάκη είναι μικρά.

Για παράδειγμα η σουηδική H&M, η γαλλική UNIQLO και η ισπανική Zara, όλες από τη «γρήγορη μόδα», εκτός από τη διαταραχή από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και καθυστερήσεις στην παραλαβή των συλλογών ρούχων τους λόγω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων στο Μπαγκλαντές, όπου τα εργοστάσια ενδυμάτων έχουν κλείσει επ’ αόριστον. Το Μπαγκλαντές ήταν πέρσι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρούχων στον κόσμο , μετά την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

«Δόξα τω Θεώ…»

Η H&M, η οποία προμηθεύεται τα ρούχα της από περίπου 10.000 εργοστάσια στο Μπαγκλαντές, δήλωσε ότι «ανησυχεί για τις εξελίξεις» στη χώρα. Η Inditex, η μητρική εταιρεία της Zara, έχει σημαντικές παραγωγικές δραστηριότητες στο Μπαγκλαντές, με 150 προμηθευτές και 273 εργοστάσια ραπτικής, που απασχολούν σχεδόν ένα εκατομμύριο εργάτες, ενώ η Uniqlo διαθέτει περίπου 29 εργοστάσια στη χώρα.

Υπό αυτό το πρίσμα να λέει και «δόξα τω Θεώ» ο Απόστολος…

Η «αφωνία» Ευμορφίδη

Και από τα προβλήματα των λιανέμπορων να πάμε στους μπελάδες… ξενοδόχων

Όσοι παρακολουθείτε την υπόθεση του ξενοδοχείου Cocomat στη σκιά της Ακρόπολης θα έχετε προσέξει πως η οικογένεια Ευμορφίδη τηρεί τελευταία… σιγήν ιχθύος.

Η κατεδάφιση

Και αυτό παρότι υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις γύρω από το project της «χειρουργικής κατεδάφισης» των τριών τελευταίων ορόφων της μονάδας.

Θυμίζουμε πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιταχύνει τις διαδικασίες σε συνεργασία με το ΤΕΕ για την πρόσληψη συμβούλου που θα εκπονήσει τις σχετικές μελέτες κατεδάφισης.

Η γενική συνέλευση…

Αποκτά λοιπόν ιδιαίτερη σημασία η γενική συνέλευση της «Μπλε Κέδρος» την προσεχή Δευτέρα.

Η αγορά περιμένει πως ακριβώς θα τοποθετηθούν οι ιδιοκτήτες της ξενοδοχειακής μονάδας. Μην ξεχνάτε πως η υπόθεση έχει στοιχίσει ακριβά στην εταιρεία. Και σε χρήματα και σε επίπεδο φήμης (όπως λένε οι κακές γλώσσες).

Κάποιοι πάντως προεξοφλούν πως θα προσφύγουν ξανά στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να σταματήσει η κατεδάφιση και να αρθεί η εις βάρος τους καταδικαστική απόφαση του ΣτΕ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories