Σε πεδίο δόξης λαμπρό εξελίσσεται η αγορά ενοικίασης premium κατοικιών στην Αττική, καθώς φαίνεται ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στα ζητούμενα μισθώματα δεν χτυπά μόνο τα νοικοκυριά των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων αλλά και τους έχοντες.

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Κ. Θεοδωρίδης (πρ. Μεσιτών): Λίστες αναμονής για ένα σπίτι στο Κολωνάκι

Είναι ενδεικτικό ότι αφήνοντας πίσω της Βαρκελώνη, Άμστερνταμ, Βερολίνο και Μαδρίτη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 η Αθήνα παίρνει το «ασημένιο μετάλλιο» αυξήσεων όσον αφορά το κόστος ενοικίασης κατοικιών υψηλών προδιαγραφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η δυναμική που έχει η αγορά ενοικίασης των prime κατοικιών αποτυπώνεται και στα σχέδια της Lamda Development.

Συγκεκριμένα, η εισηγμένη σχεδιάζει να επεκταθεί στην εκμίσθωση και διαχείριση κατοικιών. Πρόκειται για έναν καινούργιο τομέα δραστηριότητας που θα ενεργοποιηθεί τα επόμενα χρόνια, αρχικά στα 4 κτιριακά συγκροτήματα που θα ανεγερθούν στο Ελληνικό με χρήματα τρίτων επενδυτών και στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε ακίνητα εκτός αυτού, με απώτερο στόχο την εισροή επαναλαμβανόμενων κερδών.

Την ίδια ώρα, στον οικιστικό κλάδο, με στόχο την ανάπτυξη κατοικιών προς πώληση (Build to Sell – BtS) και ενοικίαση (Built to Rent – BtR), επενδύει και η  Prodea Investments.

Γιατί θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα μισθώματα

Στην πρόσφατη επικαιροποίηση του δείκτη World Cities όπου εξετάζονται οι αγορές πολυτελών κατοικιών σε 30 πόλεις ανά τον κόσμο, οι αναλυτές της διεθνούς εταιρείας συμβούλων και εκτιμητών ακινήτων Savills επισημαίνουν πως η αγορά των ενοικίων για τα εν λόγω ακίνητα συνεχίζει να υπεραποδίδει σε σχέση με την αντίστοιχη αγορά των πωλήσεων.

Κι αυτό γιατί τα υψηλά επιτόκια και οι δυσκολίες/καθυστερήσεις στον τομέα των κατασκευών συμβάλλουν στην αύξηση της ζήτησης ενοικιαζόμενων οικιστικών ακινήτων.

Μάλιστα προβλέπουν ότι τα ενοίκια θα συνεχίσουν να υπερβαίνουν τις κεφαλαιουχικές αξίες για το υπόλοιπο του 2024 και μεσοπρόθεσμα, καθώς η προσφορά συνεχίζει να παραμένει περιορισμένη στον τομέα των ακινήτων υψηλών προδιαγραφών σε πολλές πόλεις του κόσμου.

«Τα υψηλά επιτόκια ωθούν περισσότερους επίδοξους αγοραστές στις βασικές αγορές ενοικίων. Αυτή η τάση θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη ζήτηση και με τη σειρά της την αύξηση των τιμών των ενοικίων για το υπόλοιπο του έτους. Ωστόσο, η πιθανότητα για μειώσεις των επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του έτους μπορεί να ενθαρρύνει τους επίδοξους αγοραστές που ενοικιάζουν αυτήν τη στιγμή να εισέλθουν ξανά στην αγορά πωλήσεων, χαλαρώνοντας τις πιέσεις τιμών για τις αγορές ενοικίων», επισημαίνεται.

Στην 4η θέση η Αθήνα

Η Λισαβόνα ηγήθηκε της αύξησης των ενοικίων μαζί με το Ντουμπάι και την Μπανγκόκ το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με τον Δείκτη της Savills. Στην πορτογαλική πρωτεύουσα, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 7,5% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η Αθήνα, η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και το Κέιπ Τάουν σημείωσαν αυξήσεις πάνω από 3%, με την Αθήνα να καταγράφει την 4η υψηλότερη αύξηση, +4,6%, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Αυτές οι αυξήσεις ήταν πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο αύξησης 2,2% στις 30 πόλεις που παρακολουθεί η Savills.

Πώς κινούνται οι τιμές των ενοικίων στις prime κατοικίες της Αττικής

Αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά την ενοικίαση, κεντρικές περιοχές της Αθήνας, των Νοτίων αλλά των Βορείων Προαστίων μονοπωλούν την κατάταξη των πέντε πιο ακριβών περιοχών της Αττικής για μίσθωση prime κατοικιών.

Η Βουλιαγμένη, με βάση τα στοιχεία από τον δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI) κατά το 2ο τρίμηνο του 2024, βρίσκεται στην πρώτη θέση με το μέσο ύψος του ζητούμενου ενοικίου να φθάνει τα 18,8 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως.

Στο Κολωνάκι η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κινείται αρκετά πάνω από τα 16 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στο Παλαιό Ψυχικό το αντίστοιχο ζητούμενο ποσό κατά μέσο όρο κινείται στα 16 ευρώ.

Μεταξύ 15 και 16 ευρώ είναι η μέση τιμή ζητούμενη τιμή στη Γλυφάδα για κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, ενώ περίπου στα ίδια επίπεδα κινείται και η Βούλα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα