Η αγορά λογισμικού πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης (AI) αναπτύχθηκε με γρήγορους ρυθμούς το 2023 και προβλέπεται να διατηρήσει την αξιοσημείωτη δυναμική της, λόγω της αυξανόμενης υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης σε πολλούς κλάδους.

Μια νέα πρόβλεψη της International Data Corporation (IDC) δείχνει ότι τα παγκόσμια έσοδα για το λογισμικό πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης θα αυξηθούν στα 153 δισεκατομμύρια δολάρια το 2028 με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 40,6% κατά την περίοδο πρόβλεψης 2023-2028.

Τινάζουν την μπάνκα οι Big Tech – Ξεκινάνε επενδύσεις 100 δισ. στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης εκτοξεύτηκε σε νέα ύψη το 2023 με τα παγκόσμια έσοδα από λογισμικό πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης να αυξάνονται κατά 44,4% σε ετήσια βάση στα 27,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα Worldwide Artificial Intelligence Platforms Software Market Shares για το 2023 της IDC.

Η ηγετική θέση της Microsoft στην αγορά λογισμικού πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αποδοθεί στις ισχυρές και ολοκληρωμένες προσφορές της, καθώς και στο τεράστιο οικοσύστημα προϊόντων και υπηρεσιών της. Σημειώνεται ότι οι λύσεις τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft είναι βαθιά ενσωματωμένες στο λογισμικό και τις υπηρεσίες cloud της, παρέχοντας μια απρόσκοπτη εμπειρία τόσο για επιχειρήσεις όσο και για προγραμματιστές.

Οι Palantir, OpenAI, Google και Amazon Web Services συμπληρώνουν τη λίστα με τους 5 κορυφαίους παρόχους λογισμικού για πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης το 2023.

Οι πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης διευκολύνουν την ανάπτυξη και την χρήση μοντέλων και εφαρμογών AI

Σύμφωνα με την έρευνα Future Enterprise Resiliency and Spending Survey της IDC, Wave 4 (Απρίλιος 2024), οι μισοί από τους οργανισμούς που αναπτύσσουν επί του παρόντος GenAI στην παραγωγή έχουν ήδη επιλέξει μια πλατφόρμα AI, ενώ οι περισσότεροι από τους οργανισμούς που έχουν ήδη ξεκινήσει σημαντικές επενδύσεις θα το κάνουν έτσι στους επόμενους έξι μήνες.

Οι πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης διευκολύνουν την ανάπτυξη και την χρήση μοντέλων και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων έξυπνων βοηθών που μπορεί να μιμούνται τις ανθρώπινες γνωστικές ικανότητες.

Τα τεχνολογικά στοιχεία των πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνουν μηχανική μάθηση (ML), βαθιά μάθηση, δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI), επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP), ανάλυση κειμένου, αναλυτικά στοιχεία εμπλουτισμένων μέσων, προσθήκη ετικετών, αναζήτηση, κατηγοριοποίηση, ομαδοποίηση, δημιουργία υποθέσεων, απάντηση ερωτήσεων, οπτικοποίηση, φιλτράρισμα, ειδοποίηση και πλοήγηση.

Η αγορά των πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης αποτελείται από τρεις λειτουργικές αγορές: λογισμικό κύκλου ζωής τεχνητής νοημοσύνης, υπηρεσίες λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης και λογισμικό αναζήτησης και ανακάλυψης γνώσης.

Το cloud computing

Η IDC αναμένει ότι οι αναπτύξεις λογισμικού πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης που βασίζονται στο cloud θα αυξηθούν με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στις εγκαταστάσεις, με τα έσοδα από πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης σύμφωνα με την πρόβλεψη δημόσιου cloud να έχουν πενταετή CAGR 50,9%.

Αυτή η τάση αποδίδεται στα προηγμένα μέτρα ασφαλείας, τη συμμόρφωση με τα δεδομένα και τους κανονισμούς, καθώς και τις δυνατότητες επεκτασιμότητας που προσφέρουν οι πάροχοι υπηρεσιών cloud. Με την ταχεία πρόοδο της τεχνολογίας και την αυξανόμενη ζήτηση για λύσεις τεχνητής νοημοσύνης από επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους, η ανάπτυξη λογισμικού πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης βάσει cloud αναμένεται να συνεχίσει να επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία