Οι αγορές περιμένουν με αγωνία την έκθεση για τον αμερικανικό πληθωρισμό αυτήν την εβδομάδα, η οποία, όπως ελπίζουν οι traders, θα δώσει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τα εφόδια που χρειάζεται για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.

Παρά ταύτα όμως και όπως σημειώνει το Bloomberg, τα περισσότερα στοιχήματα των traders δείχνουν προς μεταβλητότητα.

Τα δύο σενάρια που καίνε τις αγορές

Οι άγριες διακυμάνσεις την περασμένη εβδομάδα έφεραν τον δείκτη μεταβλητότητας Cboe Volatility Index, ή VIX, γνωστό και ως δείκτη φόβου στις αγορές, ο οποίος μετρά το μέγεθος των κινήσεων των τιμών στον δείκτη S&P 500, σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το αποκορύφωμα της πανδημίας το 2020. Οι traders τοποθετούνται με στοιχήματα ο S&P 500 να κινηθεί κατά 1,2% προς οποιαδήποτε κατεύθυνση την Τετάρτη, όταν θα δημοσιευθεί η έκθεση για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την Citigroup.

«Η αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης δεν στέλνει ακόμη σήμα εκκαθάρισης για τις μετοχές», δήλωσε ο Ρόκι Φϊσμαν, ιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης παραγώγων Asym 500.

«Όταν η μεταβλητότητα είναι υψηλή, είναι ιστορικά μια καλή στιγμή για αγορά μετοχών, αλλά σε κάποιο βαθμό αυτό έχει ήδη συμβεί, οπότε ο πληθωρισμός θα αποτελέσει σημαντικό καταλύτη».

Επιπλέον, ενώ ο S&P 500 ανέκαμψε από την πτώση του 3% της Δευτέρας, η οποία συνέπεσε με την εκκαθάριση ενός τεράστιου, τροφοδοτούμενου από το γεν, carry trade που ταρακούνησε τις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, για να κλείσει περίπου στα ίδια επίπεδα την περασμένη εβδομάδα.

Αγορές: Κέρδη όχι μόνο για τις mega cap πλέον

Με μία ακόμη περίοδο τριμηνιαίων κερδών να μπαίνει στην τελική της ευθεία, η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη στις εταιρείες που έμειναν έξω από τη φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης έχει επιτέλους αρχίσει, σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι τα σημάδια της ανάκαμψης είναι αδιαμφισβήτητα.

Για αρκετά τρίμηνα, η αύξηση των κερδών στις επτά μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας οδηγούσε τα κέρδη του δείκτη S&P 500. Αυτό αλλάζει, καθώς οι υπόλοιπες μετοχές του δείκτη αναφοράς, εξαιρουμένων των λεγόμενων Magnificent Seven, είναι έτοιμες να σημειώσουν την πρώτη αύξηση κερδών από το τέταρτο τρίμηνο του 2022, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg Intelligence.

Παρόλο που πάνω από το 80% των μελών του S&P 500 έχουν ήδη δημοσιεύσει τα οικονομικά τους αποτελέσματα σημαντικοί δείκτες για την υγεία των καταναλωτών στις ΗΠΑ, όπως οι εταιρείες Home Depot Inc., η Walmart Inc. και η Target Corp. δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει ακόμη τα δικά τους. Οι ενδείξεις που αποκαλύπτουν για τις καταναλωτικές δαπάνες θα παρακολουθούνται στενά, καθώς οι έμποροι παραμένουν νευρικοί για το ενδεχόμενο οικονομικής επιβράδυνσης. Επίσης, η Nvidia Corp., η οποία είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική μετοχή για τους επενδυτές που ενδιαφέρονται για την τεχνητή νοημοσύνη, θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της εντός του μήνα.

Τα στοιχεία του BI δείχνουν ότι τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500, εξαιρουμένων των Magnificent Seven, θα αυξηθούν κατά 7,4% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, μετά από πέντε συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης. Τα κέρδη για τον τεχνολογικό όμιλο της megacap – Apple Inc., Microsoft Corp., Alphabet Inc., Amazon.com Inc., Meta Platforms Inc., Tesla Inc. και Nvidia – πρόκειται να αυξηθούν κατά 35%. Πρόκειται για έναν υψηλό ρυθμό, σίγουρα, αλλά που αντιπροσωπεύει μια απότομη επιβράδυνση από ακόμη μεγαλύτερα κέρδη κατά το προηγούμενο έτος.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των μεγάλων παικτών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ήταν στην καλύτερη περίπτωση χλιαρά, διασπείροντας την ανησυχία ότι οι αποδόσεις από τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μην έρθουν σύντομα. Η Amazon.com, η Microsoft και η Alphabet απογοήτευσαν, με τις προοπτικές τους είτε να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές