Αναλυτές, οικονομολόγοι και επενδυτές ποντάρουν στο πιο αισιόδοξο σενάριο για τις αγορές μετά τη συνεχιζόμενη αναταραχή, θέλοντας να πιστεύουν ότι θα υπάρξει ομαλή προσγείωση της οικονομίας και ελεγχόμενες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Φοβούνται όμως ταυτόχρονα τον κίνδυνο ύφεσης και νέες σημαντικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσαν να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα.

Τα δύο αυτά σενάρια είναι αυτά που κυριαρχούν αυτό το διάστημα στις αγορές, όπως παρουσιάζονται από τους αναλυτές των τραπεζών UBS, Berenberg, JPMorgan και Goldman Sachs που προχωρούν αυτό το διάστημα σε συνεχείς αναλύσεις για τις εξελίξεις.

Τι άλλαξε μετά το sell-off στις αγορές – Πώς πρέπει να κινηθούν οι επενδυτές

Στο βασικό τους σενάριο UBS και Berenberg θεωρούν ότι παρά τις αναταράξεις στα χρηματιστήρια η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και πως θα πρέπει να υπάρξει ομαλή προσγείωση στην αμερικανική οικονομία χωρίς.

Η UBS εξετάζει επίσης και λιγότερο καλό σενάριο που περιλαμβάνει περισσότερες οικονομικές προκλήσεις στις ΗΠΑ και νέες σημαντικές γεωπολιτικές εντάσεις, ειδικά στη Μέση Ανατολή. Η JPMorgan από την πλευρά της θεωρεί ότι ο κίνδυνος για ύφεση στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί σε 35%, ενώ η Goldman Sachs βλέπει τον κίνδυνο αυτό στο 25% για το 2025.

Οι προβλέψεις της UBS

Το βασικό σενάριο της ελβετικής τράπεζας αναφέρει ότι παρά τα ασθενέστερα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, οι κίνδυνοι ύφεσης παραμένουν χαμηλοί. Για αυτό με βάση το σενάριο αυτό αναμένεται ομαλή προσγείωση, όπως χαρακτηρίζεται, με την ανάπτυξη να φτάνει λίγο πιο κάτω από το 2% και περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού.

Επίσης σημειώνεται ότι οι υποσχέσεις για νέες επενδύσεις και ανάπτυξη στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), που έχουν οδηγήσει σε ράλι τα χρηματιστήρια, παραμένουν ισχυρές.

Επιπλέον με βάση το σενάριο αυτό η τράπεζα θεωρεί ότι μια νέα μεγάλη σύγκρουση στις ΗΠΑ μπορεί να αποφευχθεί. Αναγνωρίζονται οι επερχόμενες αμερικανικές εκλογές ως πηγή διακυμάνσεων, ενώ όσον αφορά την Ιαπωνία και τις πωλήσεις λόγω ανατίμησης του γεν ο οίκος θεωρεί ότι αυτές, στο βασικό πάντα σενάριο, είναι ακόμη διαχειρίσιμες.

Στο σενάριο αυτό «αν και οι αγορές θα παραμείνουν ευμετάβλητες βραχυπρόθεσμα, εκτιμούμε ότι οι ανησυχίες για την ανάπτυξη τελικά θα αποβούν αβάσιμες», θεωρεί η UBS.

Αισιοδοξία από τη Berenberg

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Χόλγκερ Σμίντινγκ από την πλευρά του εκτιμά ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κίνδυνος να γίνει μεγάλη ζημιά από τις πρόσφατες έντονες κινήσεις των αγορών. Εφιστά την προσοχή όμως ότι τέτοιες μεγάλες αναταραχές μπορούν να πλήξουν την εμπιστοσύνη καταναλωτών κι επιχειρήσεων.

Με τους χρηματιστηριακούς δείκτες όμως να βρίσκονται ακόμη σε υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους η κατάσταση παραμένει πιο ελεγχόμενη,

Μέχρι τώρα η αναταραχή δεν έχει φτάσει σε σημείο που θα μπορούσε ένα επηρεάσει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην οικονομία μέσω των χρηματοπιστωτικών αγορών και του τραπεζικού συστήματος, σημειώνει.

Φόβοι για το λιγότερο καλό σενάριο

Στο λιγότερο θετικό σενάριο η UBS εξετάζει αρνητικές εξελίξεις όπως νέες απώλειες θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, επιβράδυνση των επενδύσεων σε ΑΙ και σε λάθος υπολογισμό, όπως χαρακτηρίζεται, είτε από το Ιράν είτε από το Ισραήλ που θα οδηγήσει σε σοβαρή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Αυτό θα προκαλούσε αναταραχές στις αγορές μετοχών και ομολόγων αλλά και φόβους για διαταραχές σε προμήθειες πετρελαίου.

Σε ένα τέτοιο σενάριο η ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί σημαντικά λόγω μείωσης καταναλωτικών δαπανών, θα μειωθεί η απασχόληση και οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν μεγάλες μειώσεις επιτοκίων με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να ρίχνει το κόστος δανεισμού από 5,25%-5,50% σήμερα σε 3%, που η UBS θεωρεί ως ουδέτερο επίπεδο.

Σε μια περίπτωση αρνητικών εξελίξεων ο δείκτης S&P 500 θα μπορούσε να πέσει στα επίπεδα των 4.200 μονάδων από 5.200 μονάδες σήμερα, εκτιμά η τράπεζα.

Προβλέψεις από JPMorgan και Goldman Sachs

Η JPMorgan Chase & Co. από την πλευρά της θεωρεί ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για ύφεση στις ΗΠΑ από 25% στις αρχές του Ιουλίου σε 35% σήμερα.

Οι πιθανότητες για ύφεση μάλιστα το δεύτερο μισό του επόμενου έτους έχουν αυξηθεί σε 45%, σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές της. Ανησυχία προκαλεί για τη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα το γεγονός ότι νέα στοιχεία δείχνουν προκλήσεις στην αγορά εργασίας.

Η JPMorgan προβλέπει ότι η FED θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια κατά 50 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο. Η Goldman Sachs από την πλευρά της δίνει μια στις τέσσερις πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ το 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές