Την πιο αρνητική εικόνα εδώ 13 χρόνια για την αγορά των commodities (εμπορεύματα) έχουν οι διαχειριστές των hedge funds, καθώς οι φόβοι για μια βαθύτερη οικονομική επιβράδυνση θέτουν υπό αμφισβήτηση τη ζήτηση για τα πάντα, από το αργό πετρέλαιο μέχρι τα μέταλλα και τα δημητριακά.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων συσσώρευσαν μια συνδυασμένη καθαρή θέση πώλησης σχεδόν 153.000 προθεσμιακών συμβολαίων(futures)  και δικαιωμάτων προαίρεσης (option)  σε 20 αγορές πρώτων υλών την εβδομάδα που έληξε την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Επιτροπής Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Commodity Futures Trade Commission) που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ, με βάση τα στοιχεία που ξεκινούν από το 2011.

Σημαντικές εκροές από τα αμερικανικά α/κ junk loan

Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει μια σημαντική μεταστροφή του κλίματος από τότε που οι διαταραχές των προμηθειών από την εποχή της πανδημίας και οι συζητήσεις για έναν υπερ-κύκλο πρώτων υλών έσπευσαν τους κερδοσκόπους σε ένα ανοδικό στοίχημα ρεκόρ το 2021. Η επιβράδυνση στην Κίνα, τη μεγαλύτερη ατμομηχανή αύξησης της ζήτησης τις τελευταίες δύο δεκαετίες και η ανάκαμψη της παραγωγής έχουν έκτοτε διαβρώσει την όρεξη των επενδυτών για πρώτες ύλες. Η πρόσφατη αναταραχή στην αγορά που προκλήθηκε από τους φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ επιδείνωσε την κίνηση, ωθώντας τους επενδυτές να γυρίσουν τα καθαρά στοιχήματά τους σε εμπορεύματα σε πτωτικά για πρώτη φορά από το 2016.

Πρόκειται για μια bear market

«Οι κερδοσκόποι των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης επί εμπορευμάτων είναι short για καλό λόγο» εξηγεί ο Mike McGlone, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της Bloomberg Intelligence, αναφέροντας την αύξηση των προμηθειών ενέργειας και γεωργικών προϊόντων, τη μειωμένη ζήτηση στην Κίνα και το ισχυρότερο δολάριο ως «σταθερούς αντίθετους ανέμους για τις τιμές.»

«Πρόκειται για μια bear market», είπε.

Τι δείχνουν οι δείκτες

Ο δείκτης Bloomberg Commodity Spot Index, ο οποίος παρακολουθεί τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ενέργειας, των μετάλλων και των γεωργικών προϊόντων, έχει υποχωρήσει σχεδόν 11% από το υψηλό του 2024 τον Μάιο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού WTI έπεσαν κάτω από τα 73 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, αφού η πτώση των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών επιβάρυνε τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου. Το ξεπούλημα υπερίσχυσε των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και της διακοπής της παραγωγής στη Λιβύη, η οποία αφαίρεσε περίπου 270.000 βαρέλια ημερησίως από την αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities