Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών, τα hedge funds αύξησαν τα πτωτικά τους στοιχήματα σε assets στην Ιαπωνία, την εβδομάδα μεταξύ 2 Αυγούστου και 8 Αυγούστου. Ειδικότερα, στις 5 Αυγούστου, ο δείκτης Nikkei κατέγραψε τη χειρότερη ημέρα του από τη Μαύρη Δευτέρα του 1987, ανέφερε η Goldman Sachs σε σημειωμά της .

Η επενδυτική τράπεζα υπογτάμμισε ότι τα μετοχικά επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου πρόσθεσαν 1,7 σορταρίσμα, (ποντάρουν ότι οι μετοχές συγκεκριμένων assets υα υποχωρήσουν), για κάθε θέση αγοράς buy (αγοράς) για την εβδομάδα μεταξύ 2 Αυγούστου και 8 Αυγούστου.

Γιατί το κινεζικό γουάν μπορεί να είναι το επόμενο carry trade που θα «πέσει» μετά το γεν

Οι ιαπωνικές μετοχές κατέρρευσαν την περασμένη Δευτέρα εν μέσω ενός ευρύτερους sell-off που προκλήθηκε από τις οικονομικές ανησυχίες και την εκτόνωση του δημοφιλούς trading του γιεν που χρηματοδοτούσε επενδύσεις σε μετοχές, με την κρίση να επεκτείνεται σε όλες τις αγορές παγκοσμίως.

Η καθαρή έκθεση των hedge funds σε ιαπωνικές μετοχές ήταν την Πέμπτη στο 4,8%, από 5,6% την προηγούμενη εβδομάδα

Η μεγάλη πτώση στην Ιαπωνία

Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου είχαν καθαρές πωλήσεις ιαπωνικών μετοχών στις τέσσερις από τις πέντε ημέρες συναλλαγών της εβδομάδας, που ολοκληρώθηκε στις 8 Αυγούστου, καθώς η Τρίτη ήταν η μόνη μέρα που αγόρασαν περισσότερο παρά πρόσθεσαν σορταρίσματα.

Η Goldman Sachs είπε ότι η καθαρή έκθεση των hedge funds σε ιαπωνικές μετοχές ήταν την Πέμπτη στο 4,8%, από 5,6% την προηγούμενη εβδομάδα.

Καθώς η αναταραχή εξαπλώθηκε στο εξωτερικό, τα hedge funds για τέταρτη συνεχή εβδομάδα συνέχισαν να υποχωρούν στις παγκόσμιες μετοχές, προσθέτοντας περισσότερες θέσεις short, πρόσθεσε η τράπεζα.

Ένας από τους μεγαλύτερους χρηματιστές παγκοσμίως, η Goldman Sachs παρακολουθεί τις ροές των πελατών της σε αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου για να αναφέρει τις τάσεις στους πελάτες της.

Τα παγκόσμια μετοχικά θεμελιώδη long/short hedge funds υποχώρησαν 1,34% για την εβδομάδα εν μέσω της καταστροφής της αγοράς, ενώ τα συστηματικά long/short κεφάλαια αυξήθηκαν σημειώνοντας κέρδη 0,77%.

Ο διευρυμένος ρόλος του γεν και της ιαπωνικής πολιτικής

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η Ιαπωνία εξελίσσεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων στις αγορές, αφού η υπόσχεση από την κεντρική τράπεζα της χώρας (BoJ) να αλλάξει στάση και να μην προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων όσο υπάρχει αστάθεια στις αγορές, επηρέασε θετικά το κλίμα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας-BOJ αύξησε τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών και παρουσίασε πλάνο για να βάλει φρένο σε μεγάλες αγορές ομολόγων. Ήταν ένα ακόμη βήμα προς αυστηροποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής μετά από δεκαετίες παροχής άπλετης ρευστότητας. Επιπλέον, ο επικεφαλής της BOJ, Καζούο Ουέντα, είχε δώσει τότε σήμα ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια εάν η οικονομία και οι τιμές κινηθούν σύμφωνα με την πρόβλεψή της, σηματοδοτώντας την πιθανότητα συνεχών αυξήσεων τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές