Τις μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων από τις αρχές του 2020 κατέγραψαν τα αμερικανικά junk loan αμοιβαία κεφάλαια κατά την πρόσφατη βουτιά των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις μιας πιθανής οικονομικής επιβράδυνσης στις υπερχρεωμένες εταιρείες, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Οι επενδυτές απέσυραν 2,5 δισ. δολάρια από τα κεφάλαια που επενδύουν σε σκουπίδια, ή δάνεια με μόχλευση, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έως τις 7 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία από την εταιρεία παρακολούθησης ροών EPFR, με τις εκροές να επικεντρώνονται σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια.

Ελβετικό φράγκο: Νέο ράλι αλλάζει τα δεδομένα στις ισοτιμίες [γράφημα]

Μια αγορά ευάλωτη στην ύφεση

Οι εκροές έρχονται μετά τα ασθενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ στις αρχές Αυγούστου, τα οποία αναζωπύρωσαν τους φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ, η οποία είναι πιθανό να πλήξει τους δανειολήπτες χαμηλότερης ποιότητας.

Αυτό ώθησε τους επενδυτές να αυξήσουν τις προσδοκίες τους για μειώσεις των επιτοκίων, με τις αγορές να εκτιμούν πλέον τέσσερις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης έως το τέλος Δεκεμβρίου, έναντι δύο τον περασμένο μήνα.

H ζήτηση για τίτλους κυμαινόμενου επιτοκίου θα μειωθεί σημαντικά

Τα δάνεια με μόχλευση εκδίδονται από εταιρείες χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης με μεγάλα χρέη και έχουν κυμαινόμενες πληρωμές τόκων  που σημαίνει ότι, σε αντίθεση με τα ομόλογα σταθερού επιτοκίου, τα κουπόνια που καταβάλλουν στους επενδυτές αυξάνονται και μειώνονται ανάλογα με τα επιτόκια.

Ο John McClain, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global Investment Management, επισήμανε ότι «η ζήτηση για τίτλους κυμαινόμενου επιτοκίου θα μειωθεί σημαντικά», εάν η αγορά έχει δίκιο για την απότομη μείωση των επιτοκίων.

«Επιπλέον, θα έχουμε τις μειώσεις ως αποτέλεσμα μιας οικονομικής επιβράδυνσης, η οποία είναι κακή για τη χαμηλότερη πιστωτική ποιότητα, ένα διπλό χτύπημα για την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων», πρόσθεσε

Η αγορά δανείων ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων θεωρείται ευρέως ότι έχει συνολικά ασθενέστερη πιστωτική ποιότητα από την αντίστοιχη αγορά δανείων με μόχλευση – την αντίστοιχου μεγέθους αγορά ομολόγων υψηλής απόδοσης, γεγονός που την καθιστά πιο ευάλωτη σε ένα σενάριο ύφεσης.

Ο δείκτης Morningstar LSTA για τις τιμές των δανείων με μόχλευση στις ΗΠΑ υποχώρησε τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο του 2024, καθώς εντάθηκε η παγκόσμια πώληση των ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων, αν και έκτοτε έχει ανακτήσει κάποιες από αυτές τις απώλειες. Ο McClain εκτιμά ότι η αντίδραση της αγοράς στα αδύναμα στοιχεία του Ιουλίου για τις προσλήψεις πλην γεωργικού τομέα ήταν υπερβολική και θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για αύξηση της έκθεσης στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων για όσους αναμένουν «αργές και ρηχές περικοπές» από τη Fed.

Περισσότερο από το 80% των εκροών των δανειακών κεφαλαίων που παρακολουθεί η EPFR προήλθαν από ETF. Οι εβδομαδιαίες εκροές ETF διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την EPFR.ασημένια επένδυση στις μειώσεις των επιτοκίων

Η ασημένια επένδυση στις μειώσεις των επιτοκίων

Αλλά ενώ η μείωση των αποδόσεων μπορεί να καταστήσει την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων λιγότερο ελκυστική για τους επενδυτές, τα χαμηλότερα επιτόκια θα πρέπει επίσης να βοηθήσουν τις υπερχρεωμένες εταιρείες, δήλωσαν οι αναλυτές.

«”Υπάρχει μια ασημένια επένδυση στις μειώσεις των επιτοκίων» σημειώνει η Neha Khoda, στρατηγικός αναλυτής της Bank of America, «διότι ενώ η ελκυστικότητα των δανείων ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων μειώνεται, με μια πτωτική πορεία των επιτοκίων,μειώνεται επίσης η πίεση προς τους δανειολήπτες χαμηλότερης διαβάθμισης να ανταποκριθούν στο υψηλότερο κόστος επιτοκίου και αυτό στην πραγματικότητα είναι ευεργετικό για τις προβλεπόμενες αθετήσεις».

Μια ενδεχόμενη πτώση των επιτοκίων «βοηθάει στο περιθώριο αυτές τις εταιρείες θεμελιωδώς» υποστηρίζει  ο Greg Peters, συνδιευθυντής επενδύσεων της PGIM Fixed Income

Ωστόσο, ο Khoda της BofA τονίζει ότι εάν οι οικονομικές προοπτικές επιδεινωθούν σημαντικά, τότε αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το σύνολο του κλάδου της χρηματοδότησης με μόχλευση.

«Εάν η πορεία της οικονομικής ανάπτυξης αλλάξει ουσιαστικά, όπως έγινε με τις προσλήψεις της Παρασκευής, τότε δεν είναι θέμα πλεύσης προς σταθερά τότε τίθεται θέμα εκροών από τα πιο επικίνδυνα τμήματα της πιστωτικής αγοράς προς ασφαλέστερα καταφύγια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές