Βαθαίνει το σκάνδαλο της Adani στην Ινδία, με την αμερικανική Hindenburg Research να ισχυρίζεται ότι η επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής της αγοράς της Ινδίας (SEBI), Μαντάμπι Πούρι Μπουχ, κατείχε στο παρελθόν επενδύσεις σε offshore funds που χρησιμοποιούσε και ο όμιλος Adani.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ, η Μπουχ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της έκθεσης χαρακτηρίζοντάς τους αβάσιμους, λέγοντας ότι θα εκδώσει λεπτομερή δήλωση αργότερα.

Μια προσωπική δήλωση της Μπουχ ανέφερε ότι όλες οι απαιτήσεις δημοσιοποίησης έχουν ακολουθηθεί επιμελώς και ότι οι επενδύσεις στο ταμείο που αναφέρεται στην έκθεση Hindenburg έγιναν το 2015 με ιδιότητα ιδιώτη επενδυτή, δύο χρόνια πριν από την ένταξή της στην SEBI.

Το σχέδιο ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ασίας για την… σταδιακή διαδοχή του

Η έκθεση της Hindenburg προκάλεσε νέες επικρίσεις από τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης της Ινδίας, τα οποία ζήτησαν κοινοβουλευτική έρευνα.

Επικαλούμενη έγγραφα πληροφοριοδότη, η Hindenburg ανέφερε ότι η Μπουχ και ο σύζυγός της κατείχαν μερίδια σε υπεράκτιο ταμείο όπου επενδύθηκε σημαντικό ποσό χρημάτων από συνεργάτες του Βινόντ Αντάνι, αδελφού του προέδρου του ομίλου Adani, Γκαουτάμ.

Ο όμιλος Adani απέρριψε τους ισχυρισμούς και δήλωσε ότι η δομή των συμμετοχών του στο εξωτερικό ήταν πλήρως διαφανής.

Ο εκπρόσωπος του ομίλου περιέγραψε τους ισχυρισμούς της Hindenburg ως «τίποτα περισσότερο από αντιπερισπασμούς από μία απελπισμένη οντότητα που δείχνει πλήρη περιφρόνηση για τους ινδικούς νόμους».

«Ο όμιλος Adani δεν έχει καμία απολύτως εμπορική σχέση με τα άτομα ή τα θέματα που αναφέρονται σε αυτή την σκόπιμη προσπάθεια να δυσφημιστεί το κύρος μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Τον Ιανουάριο του 2023 η Hindenburg δημοσίευσε έκθεση στην οποία έκανε λόγο για αθέμιτη χρήση φορολογικών παραδείσων και χειραγώγηση μετοχών από τον όμιλο Adani στην Ινδία, προκαλώντας ένα ξεπούλημα των μετοχών του ομίλου ύψους 150 δισ. δολαρίων. Οι μετοχές έχουν έκτοτε ανακάμψει μερικώς.

Η έκθεση του 2023 οδήγησε επίσης σε έρευνα από τη ρυθμιστική αρχή της οποίας ηγείται η Μπουχ, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Τον Μάιο έξι εταιρείες του ομίλου Adani γνωστοποίησαν ότι είχαν λάβει ειδοποιήσεις από την SEBI για παραβίαση των κανόνων του ινδικού χρηματιστηρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή