Νερό στο κρασί της βάζει η κυβερνήτης της Federal Reserve, Μισέλ Μπάουμαν, και ρίχνει τους γερακίσιους τόνους της λέγοντας ότι η πρόοδος στον πληθωρισμό του τελευταίους δυο μήνες είναι καλοδεχούμενη, παρόλο που είπε ότι ο πληθωρισμός παραμένει «άβολα πάνω» από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

«Σε περίπτωση που τα εισερχόμενα στοιχεία συνεχίσουν να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το στόχο του 2%, θα καταστεί σκόπιμο να μειωθεί σταδιακά το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων για να αποτραπεί η υπερβολική περιοριστική επίδραση της νομισματικής πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση», είπε σε κλειστή συνεδρίαση της Ένωσης Τραπεζιτών του Κάνσας. «Αλλά πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να αποφύγουμε να υπονομεύσουμε τη συνεχή πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού αντιδρώντας υπερβολικά σε οποιοδήποτε σημείο δεδομένων».

Μπάουμαν (Fed): Αύξηση επιτοκίων αν δεν επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός

Η Fed στα τέλη Ιουλίου διατήρησε το επιτόκιο πολιτικής στο ίδιο εύρος 5,25%-5,50% που βρισκόταν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά έδειξε ότι μια μείωση επιτοκίων θα μπορούσε να επέλθει μόλις τον Σεπτέμβριο, εάν ο πληθωρισμός συνέχιζε να μειώνεται. Ο πληθωρισμός με βάση τον αγαπημένο πληθωριστικό δείκτη της Fed, τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών υποχώρησε στο 2,5% τον Ιούνιο.

Η Μπάουμαν δεν αποκλείει μείωση επιτοκίων τον επόμενο μήνα

Οι παρατηρήσεις της  Μπάουμαν δεν αποκλείουν μείωση επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Πράγματι, σημείωσε ότι η Fed μέχρι τη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο θα έχει πρόσθετα οικονομικά στοιχεία καθώς και μια καλύτερη ιδέα για το πώς η πρόσφατη αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών μπορεί να επηρεάσει τις οικονομικές προοπτικές. Η Μπάουμαν επίσης δεν επανέλαβε τον ισχυρισμό της  ότι παραμένει πρόθυμη να αυξήσει τα επιτόκια σε μελλοντική συνεδρίαση της Fed, εάν χρειαστεί.

Επανέλαβε ότι η βασική της προοπτική είναι ο πληθωρισμός να συνεχίσει να μειώνεται με τη νομισματική πολιτική να παραμένει σταθερή, εξέφρασε σκεπτικισμό ότι οι πιέσεις στις τιμές θα υποχωρήσουν τόσο γρήγορα φέτος όσο και πέρυσι.

Περισσότερο βάρος στον πληθωρισμό

Και παρόλο που είπε ότι οι κίνδυνοι για τους δύο στόχους της Fed για τη σταθερότητα των τιμών και την πλήρη απασχόληση οδηγούν σε καλύτερη ισορροπία, έδειξε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί περισσότερο για τον πληθωρισμό.

Το άλμα του ποσοστού ανεργίας τον Ιούλιο, στο υψηλό σχεδόν τριών ετών του 4,3%, «μπορεί να υπερβάλλει τον βαθμό ψύξης στις αγορές εργασίας», είπε, επισημαίνοντας ένα χαμηλό επίπεδο απολύσεων και την πιθανότητα ο τυφώνας Beryl να ευθύνεται για τις λιγότερες προσλήψεις.

Τ’έλος εξήγησε ότι οι κίνδυνοι που περιλαμβάνουν γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν να ανεβάσουν περαιτέρω τις τιμές. «Με ορισμένους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, εξακολουθώ να βλέπω την ανάγκη να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην πλευρά της σταθερότητας των τιμών της εντολής μας, ενώ παρακολουθούμε τους κινδύνους μιας σημαντικής αποδυνάμωσης στην αγορά εργασίας», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή