Νέο επιχειρηματικό πλαίσιο, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και τη διευκόλυνση της διαδικασίας επενδύσεων στο βασίλειο, ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία, καθώς προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερο ξένο κεφάλαιο για να υποστηρίξει την οικονομική διαφοροποίησή της από το πετρέλαιο.

Όπως ανέφερε σήμερα Κυριακή το υπουργείο Επενδύσεων, μεταξύ άλλων, ο επικαιροποιημένος επενδυτικός νόμος ενισχύει τα δικαιώματα των επενδυτών διασφαλίζοντας το κράτος δικαίου, τη δίκαιη μεταχείριση και την ελευθερία μεταφοράς κεφαλαίων χωρίς καθυστέρηση.

Οι άδειες ξένων επενδυτών θα καταργηθούν επίσης και θα αντικατασταθούν με μια «απλοποιημένη» διαδικασία εγγραφής, ενώ θα ανοίξουν ειδικά κέντρα εξυπηρέτησης για να βοηθήσουν στην επίσπευση της διαδικασίας επένδυσης στη Σαουδική Αραβία. Οι μεταρρυθμίσεις πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στις αρχές του 2025.

Σαουδική Αραβία: Η μεγαλύτερη κατασκευαστική αγορά του πλανήτη

«Ο νόμος επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας να δημιουργήσει ένα φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον για τους επενδυτές», δήλωσε ο υπουργός Επενδύσεων Khalid Al-Falih.

Ο στόχος των 100 δισ. δολ. στη Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία έχει κάνει πολλά βήματα τα τελευταία χρόνια για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης βίζας ειδικά για επενδυτές, της δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και της εισαγωγής νέων νόμων που σχετίζονται με αστικές συναλλαγές και πτώχευση.

Στόχος του βασιλείου είναι να φέρει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένες άμεσες επενδύσεις ετησίως έως το 2030 ως μέρος μιας προσπάθειας ανάπτυξης νέων βιομηχανιών που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσουν νέες πηγές εσόδων εκτός της βιομηχανίας πετρελαίου.

Η χώρα, η οποία έχει μικρή εμπειρία πέρα ​​από τον τομέα του πετρελαίου σε πράγματα όπως η σύνθετη μεταποίηση, θεωρεί επίσης τις ΑΞΕ κρίσιμες για τη μεταφορά της γνώσης που απαιτείται για να την βοηθήσει να αναπτυχθεί σε νέους τομείς.

Οι εισροές ΑΞΕ ανήλθαν σε λίγο πάνω από 19 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 — πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περίοδο 2017-2022, αλλά λιγότερο από τον στόχο των 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων του περασμένου έτους. Το βασίλειο εισέπραξε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο και στοχεύει ροές 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2024.

Η Σαουδική Αραβία είπε ότι ο επικαιροποιημένος νόμος λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς πρακτικές και αναπτύχθηκε μετά από πρόσκληση συμμετοχής από παγκόσμιους επενδυτές και οργανισμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή