Oριστική συμφωνία για την απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στον Sotheby’s, υπέγραψε το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι. Ο ιδιοκτήτης του οίκου, ο δισεκατομμυριούχος των τηλεπικοινωνιών Πάτρικ Ντράχι, θα επενδύσει επίσης πρόσθετο κεφάλαιο στην επιχείρηση.

Μαζί και οι δύο επενδύσεις ανέρχονται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης θα προέλθει από την ADQ, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Sotheby’s. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η επένδυση της ADQ είναι σε μετοχές της εταιρείας που έχουν εκδοθεί πρόσφατα και ότι ο Ντράχι παραμένει πλειοψηφικός μέτοχος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου «αυτή η επένδυση θα υποστηρίξει τον Sotheby’s στην υλοποίηση του φιλόδοξου αναπτυξιακού του προγράμματος επιταχύνοντας παράλληλα την επέκτασή του σε νέες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας ακόμη πιο ισχυρής παρουσίας στη Μέση Ανατολή. Το Άμπου Ντάμπι συνεχίζει να ενισχύει τις τέχνες και τον πολιτισμό του που προσφέρει στο εσωτερικό».

Πολυτελή ακίνητα: Μεσίτες από Ντουμπάι φέρνουν το ανατολίτικο παζάρι στα κορυφαία ακίνητα του Λονδίνου

Προσπάθειες ανάκαμψης για τον Sotheby’s

Η ανακοίνωση επικαλείται και δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου του Sotheby’s, Τσαρλς Στιούαρτ, ο οποίος προσθέτει ότι «η πρόσθετη τεχνογνωσία κεφαλαίων και επενδύσεων θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε τις στρατηγικές μας πρωτοβουλίες, να επεκτείνουμε τη δέσμευσή μας για αριστεία στις αγορές τέχνης και πολυτέλειας και να συνεχίσουμε να καινοτομούμε για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παγκόσμιων πελατών μας».

Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του ο Hamad Al Hammadi, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της ADQ υπογράμμισε: «Η επένδυσή μας υπογραμμίζει τη σταθερή μας πίστη στη διαρκή αξία της επωνυμίας του Sotheby’s, της κορυφαίας πλατφόρμας της αγοράς και της ικανότητας της κυβέρνησης να εκτελεί την ατζέντα ανάπτυξής τους».

Η ανακοίνωση έρχεται σε μια ταραγμένη περίοδο στην αγορά δημοπρασιών. Πέρυσι, ο Sotheby’s ανέφερε συγκεντρωτικές πωλήσεις 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα σύνολο που περιλαμβάνει δημοπρασίες αυτοκινήτων και ακινήτων. Το σύνολο ήταν πολύ ελαφρώς χαμηλότερο από το προηγούμενο έτος. Γενικότερα, η αγορά τέχνης έχει συρρικνωθεί , με τις παγκόσμιες πωλήσεις να μειώνονται κατά 4% από το 2022 έως το 2023, σύμφωνα με κοινή έκθεση της Art Basel και της UBS Group AG.

Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή