Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Βουλγαρία αναμένεται να επιβραδυνθεί σταθερά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας.

Βουλγαρία: Στα… τάρταρα η ανεργία

Οι αναμενόμενοι ρυθμοί αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μέσα σε περιβάλλον έλλειψης εργατικού δυναμικού θα συνεχίσουν να είναι παράγοντες αύξησης του πληθωρισμού στις τελικές τιμές καταναλωτή, τόνισε η τριμηνιαία έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας.

Η έκθεση καταγράφει στοιχεία και αναλύσεις για τη δυναμική των ροών του ισοζυγίου πληρωμών, νομισματικά και πιστωτικά μεγέθη, τη σχέση τους με την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και τον αντίκτυπό τους στη σταθερότητα των τιμών.

Yπενθυμίζεται πως το ποσοστό ανεργίας στη Βουλγαρία τον Ιούνιο του 2024, εκφρασμένο ως αναλογία του αριθμού των ανέργων προς το εργατικό δυναμικό, διαμορφώθηκε στο 4,5%, όσο ήταν και το ποσοστό του Μαΐου, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.

Η ανεργία τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες στη χώρα ήταν 4,5%. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχούσε σε 66.000 άνεργες γυναίκες και 75.000 ανέργους άνδρες τον Ιούνιο. Το ποσοστό ανεργίας των νέων στη Βουλγαρία διατηρήθηκε επίσης και τον Ιούνιο στο επίπεδο του 14% που καταγράφηκε τον Μάιο.

Η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε στο 6% τον Ιούνιο του 2024, στα ίδια επίπεδα που ήταν και τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο. Στην ευρωζώνη, η ανεργία αυξήθηκε ελαφρά από 6,4% τον Μάιο σε 6,5% τον Ιούνιο. Τον Ιούνιο του 2023, το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν και πάλι 6% και στη ζώνη του ευρώ 6,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
G20: Ενεργειακή μετάβαση και καταπολέμηση της πείνας στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Διεθνή |

Οι BRICS στο... τιμόνι των G20 για έναν ακόμη χρόνο

Η Σύνοδος Κορυφής του Ρίο ντε Τζανέιρο ακολουθεί αυτή του Νέου Δελχί (Ινδία) και συνερχεται πριν απο αυτη του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), δίνοντας στις 3 χώρες μέλη των των BRICS τη δυνατότητα να διαμορφώσου την ατζέντα των G20