Μπαράζ ανακοινώσεων από τους προεδρικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επέφερε η παραίτηση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Όθωνα Ηλιόπουλου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με σκοπό να πιεστούν οι πέντε επιλαχόντες που καλούνται από την Κουμουνδούρου σε παραίτηση ώστε ο Στέφανος Κασσελάκης να εισέλθει στη Βουλή.

Η παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου παρότι είχε συζητηθεί στη δημόσια σφαίρα σε διάφορες χρονικές στιγμές, μόλις χθες έγινε πραγματικότητα και θα επικυρωθεί και τυπικώς στις 28 Αυγούστου, οπότε και θα ανοίξει εκ νέου η Βουλή.

Κασσελάκης: Προαναγγελία διαγραφών για όσους δεν ακολουθούν την κομματική γραμμή

Τον χορό των ανακοινώσεων -πριν τους βουλευτές- ξεκίνησε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «αποχαιρετά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του έναν αγαπητό σύντροφο, στέκοντας με σεβασμό απέναντι στην πολύχρονη πολιτική διαδρομή του, τους κοινωνικούς αγώνες του, το πλούσιο κοινοβουλευτικό του έργο αλλά και την επιστημονική του αξιοσύνη, η οποία διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην απόφασή του. Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι η πράξη της παραίτησής του δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες του στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, μιας και παραιτείται υπέρ του έτερου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου Επικρατείας, του εκλεγμένου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη».

Ακολούθησε η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Θεοδώρα Τζάκρη, όπου επισήμανε πως «εκ μέρους όλων των συναδέλφων βουλευτών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μας για την προσφορά του καθώς και τις θερμότε​ρες ευχές μας για ευόδωση του επιστημονικού του έργου προς όφελος της ανθρωπότητας».

Η είσοδος στη Βουλή του Στέφανου Κασσελάκη δεν αποτελεί εύκολη εξίσωση

Στη συνέχεια οι Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Νίνα Κασιμάτη, Πέτρος Παππάς, Ραλλία Χρηστίδου, Γιάννης Σαρακιώτης εξέδωσαν ανακοινώσεις, όπως και ο αναπληρωτής γραμματέας Γιάννης Βουλγαράκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης σε δήλωση που πραγματοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπογράμμισε για τον Όθων Ηλιόπουλο ότι «προσωπικά, τον ευχαριστώ για την προσφορά του στον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινοβουλευτική μας ομάδα, για τη φωνή που έδωσε στους απόδημους στο κοινοβούλιο, για την αληθινή συντροφικότητα και το ήθος του».

Οι δύο αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ και οι πέντε επιλαχόντες

Οι πιέσεις της Κουμουνδούρου, όπως διατυπώνονται στο σύνολο των ανακοινώσεων, αφορά την εκπροσώπηση των αποδήμων που μένει κενή μετά την παραίτηση του κ. Ηλιόπουλου, που, σύμφωνα με την ίδια, θα επιτευχθεί μέσω του Στέφανου Κασσελάκη. Σε επόμενο επίπεδο επισημαίνεται η ιδιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ώστε να μπορέσει να αναλάβει και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο η είσοδος στη Βουλή του Στέφανου Κασσελάκη δεν αποτελεί εύκολη εξίσωση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η 8η υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ζωρζέτα Λάλη, δεν θα παραδώσει την έδρα. Σημειώνεται ότι πολιτικά, πλέον, η κ. Λάλη βρίσκεται κοντά στη Νέα Αριστερά.

Οι άλλοι επιλαχόντες, μπροστά από τον 9ο Στέφανο Κασσελάκη, είναι οι Πόπη Τσαπανίδου και Μιχάλης Καλογήρου (που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα), Τζένη Λειβαδάρου και Αθανάσιος Τσακρής (είχε κατέβει υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον Κόσμο στις τελευταίες εκλογές).

Το επικρατέστερο σενάριο -εφόσον η κ. Λάλη παραμείνει αμετακίνητη στη θέση της μη παραίτησης- είναι να εισέλθει εκ νέου στη Βουλή (μετά την ορκωμοσία στις πρώτες εκλογές του Μαΐου, θέση που έχασε στις εκλογές του Ιουνίου), η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Πόπη Τσαπανίδου.

Η Ζωρζέτα Λάλη

«Θα κληθεί η Τσαπανίδου»

Σημειώνεται ότι σχετικά με την υποβληθείσα προς τον πρόεδρο της Βουλής παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Όθωνα Ηλιόπουλου και τα επόμενα βήματα για την πλήρωση της βουλευτικής έδρας. Συνεργάτες του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα διευκρίνισαν τα εξής:

α. Η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι, βάσει του Συντάγματος, δικαίωμα του βουλευτή. Άπαξ και υποβληθεί δεν ανακαλείται.

β. Την παραίτηση ακολουθεί η ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την ανακοίνωση ακολουθεί η πλήρωση της έδρας σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Εν προκειμένω θα κληθεί να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα η πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Τσαπανίδου.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ιαπωνία: Φόβοι για «μεγασεισμό» – Αδειασαν τα ράφια των σουπερμάρκετ
Επικαιρότητα |

Φόβοι για «μεγασεισμό» στην Ιαπωνία - Αδειασαν τα ράφια των σουπερμάρκετ

Σήμερα, σε ένα σούπερ μάρκετ του Τόκιο, οι υπεύθυνοι τοποθέτησαν ένα πλακάτ με το οποίο ζητούσαν συγγνώμη στους πελάτες για την έλλειψη ορισμένων προϊόντων, η οποία αποδόθηκε σε «πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τον σεισμό»