Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα Αττικής, στο Δήμο Μαραθώνα το μεσημέρι της Κυριακής. Η φωτιά ξέσπασε στη λεωφόρο Ρεματιάς, στα σύνορα με το Δήμο Ωρωπου. Άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενώ εκκενώνονται συνεχώς οικισμοί

Πριν λίγο εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση του Γραμματικού. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Γραμματικό απομακρυνθείτε προς Μαραθώνα» γράφει το μήνυμα.

Είχε προηγηθεί μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Σταμάτας με απομάκρυνση προς Εθνική οδό μέσω Δροσιάς και Κηφισιάς. Σημειώνεται πως μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού δεκάδων πολιτών που εγκλωβίστηκαν σε κομβόι οχημάτων κατά τη φωτιά στο Βαρνάβα, πραγματοποίησε η αστυνομία. Πρόκειται για κομβόι 20 – 25 οχημάτων, το οποίο δεν μπορούσε να διαφύγει από την περιοχή λόγω του τεράστιου μετώπου της φωτιάς. Άμεσα δόθηκε εντολή σε ομάδες ΟΠΚΕ της αστυνομίας να σπεύσουν άμεσα στην περιοχή, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο και κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους πολίτες. Παράλληλα, εκκενώνεται και το Μικροχώρι Αττικής. Συγκεκριμένα έχει δοθεί εντολή στις ομάδες ΟΠΚΕ να εκκενώσουν τον οικισμό Μικροχώρι στον Βαρνάβα.

Φωτιές: 35 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, η φωτιά καίει σπίτια. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, αποτελούμενες από 165 πυροσβέστες, 30 οχήματα, 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 8 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.

Οι καπνοί φαίνεται να έχουν φτάσει μέχρι και το κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι έχουν «πνίξει» την πρωτεύουσα ενώ έκρυψαν τον ήλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν πάνω από 10 απεγκλωβισμοί κατοίκων από τα σπίτια τους, καθώς παγιδεύτηκαν από τις φλόγες.

Απεγνωσμένοι είναι οι κάτοικοι στον Βαρνάβα με τον φόβο μήπως καούν οι περιουσίες τους. Το μέτωπο έχει σπάσει σε 4 σημεία με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη να περιορίσουν τις φλόγες.

Ένας νεφροπαθής μεταφέρεται στο Σισμανόγλειο καθώς εμφάνισε προβλήματα λόγω της εισπνοής καπνού ενώ το ΕΚΑΒ δέχτηκε ακόμα μια κλήση για να παραλάβει έναν άντρα που εμφάνισε προβλήματα.

Στην περιοχή έχουν εκδοθεί τέσσερα μηνύματα από το 112 για εκκένωση της περιοχής, ενώ επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Το ένα για την ενημέρωση και ακόμη 3 μηνύματα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Βαρνάβα, Μοναστήρι Παναγιάς, Βόθωνας – Καλέντζι και Πουρίθι.

Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται προς τη λίμνη του Μαραθώνα με τις δυνάμεις που ενισχύονται συνεχώς, να επικεντρώνονται πλευρικά, αντιμετωπίζοντας φλόγες που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τα 25 μέτρα. Συγκεκριμένα επιχειρούν, 250 πυροσβέστες με 67 οχήματα, καθώς και 19 εναέρια μέσα με 12 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης αυτή τη στιγμή η φωτιά, κινείται προς τη λίμνη του Μαραθώνα.

Εκτροπή της κυκλοφορίας οχημάτων

Η Αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Βαρνάβα λόγω της  πυρκαγιάς που είναι εξέλιξη.
Ειδικότερα διενεργείται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων ως εξής:

-Επαρχιακή οδός Καπανδριτίου-Βαρνάβα

-Επαρχιακή οδός Γραμματικού-Βαρνάβα

-Επαρχιακή οδός παραλίας Βαρνάβα

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ στις παραπάνω εκτροπές κανένα όχημα δεν κινείται προς τον οικισμό του Βαρνάβα.

Θα επιμείνουν οι ισχυροί άνεμοι

Σημαντική ενίσχυση παρουσιάζουν οι βόρειοι άνεμοι επιδεινώνοντας τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη τις επόμενες ώρες θα συνεχιστούν οι ισχυροί βόρειοι – βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ με ριπές πάνω από 7 μποφόρ. Η ένταση των ανέμων δεν θα υποχωρήσουν μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες με την πρόγνωση να αναφέρει ένταση μεγέθους 5 με 6 μποφόρ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι ριπές των ανέμων στη Νότια Εύβοια, στις Κυκλάδες και στη Νότια Κρήτη τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής 11/08 θα φτάσουν τα 90 km/h, ενώ σε Ανατολική Στερεά, Κεντρική Εύβοια, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Ανατολική Πελοπόννησο τα 60-70 km/h.

Επισημαίνεται ότι λόγω της ενίσχυσης των ανέμων, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιδεινωθούν σημαντικά στα ανατολικά τμήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κασσελάκης: Να παρέμβει προσωπικά για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ο πρωθυπουργός – Έχει τα όπλα, δεν έχει τη βούληση
Επικαιρότητα |

Κασσελάκης: Να παρέμβει προσωπικά για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ο πρωθυπουργός - Έχει τα όπλα, δεν έχει τη βούληση

«Τρόφιμα - Καύσιμα - Ακτοπλοϊκά είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας, ενός αδιάφορου (ή ιδιοτελή;) πρωθυπουργού που κάθεται και βλέπει τις τιμές να ανεβαίνουν», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ